Συμβουλές καλλιέργειας για το κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούμε και θεωρείται

λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας. Το κουνουπίδι που τρώμε είναι η ανθοκεφαλή και όχι ο καρπός του, δηλαδή ένα σύνολο υπερτροφικών ανθέων. Ποώδες φυτό, με φύλλα επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη θεωρείται διετές, αλλά καλλιεργείται σαν ετήσιο. Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά λαχανικά όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και το λάχανο.

• Τι συνθήκες θέλει το κουνουπίδι για να ευδοκιμήσει;


.

border-box;” />Το κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής καθώς κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργειά του είναι από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Η ανθοκεφαλή του κουνουπιδιού όταν σχηματισθεί είναι ευπαθής στους παγετούς όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Το κουνουπίδι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει ενώ σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί να ωριμάσει. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ αλκαλικά αλλά χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να πετύχουμε ποιοτική παραγωγή.

Διαβάστε Επίσης  Αγάπη και απιστία! Τι σχέση έχουν;

• Πότε και πώς φυτεύουμε το κουνουπίδι στον κήπο μας;

Η φύτευση του κουνουπιδιού στον λαχανόκηπο ξεκινά συνήθως από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου αν και υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες που φυτεύονται την άνοιξη. Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα σπορόφυτα από φυτώρια ή να φυτέψετε σε σπορεία 1,5 μήνα πριν μεταφυτέψετε στο χωράφι. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 40-50 εκατοστά επί της γραμμής και 60-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.

• Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το κουνουπίδι;

Το κουνουπίδι θέλει συχνά ποτίσματα, καθώς απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να αναπτυχθεί ομαλά η ανθοκεφαλή. Σχετικά με την λίπανση, το κουνουπίδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Κατά την φύτευση του κουνουπιδιού, συνιστούμε την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μεικτού βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λίπανσης και κοπριάς υποβαθμίζει τις ανθοκεφαλές κάνοντας τις λιγότερο συνεκτικές. Επίσης, η έλλειψη βορίου μπορεί να επιφέρει κούφιες ανθοκεφαλές και γιαυτό να πρέπει να γίνει διαφυλλικός ψεκασμός με βόριο.

Διαβάστε Επίσης  Εύκολο παγωτό

• Πότε συγκομίζουμε το κουνουπίδι;

Συγκομίζουμε το κουνουπίδι περίπου τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευση όταν είναι σφικτή και συνεκτική η ανθοκεφαλή και διατηρεί λευκό χρώμα. Το μέγεθος της ανθοκεφαλής, είναι γύρω στα 10 εκατοστά διάμετρος και βάρος περίπου 1 κιλό. Αν καθυστερήσουμε τη συγκομιδή, το κουνουπίδι μας υποβαθμίζεται καθώς σκληραίνει στο εσωτερικό του και χάνεται η τρυφεράδα του.

• Κι ένα μυστικό για το κουνουπίδι

Πιο γνωστές ποικιλίες κουνουπιδιού είναι οι λευκές για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, όμως υπάρχουν και ποικιλίες με μωβ ανθοκεφαλή οι οποίες παρουσιάζουν και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
http://www.mistikakipou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *