Τεϊόδεντρο – Η θεραπευτική του αξία

Το Τεϊόδεντρο μπορεί να θεραπεύσει εξωτερικές λοιμώξεις που προέρχονται από πληγές του

δέρματος, αλλά και εσωτερικές βακτηριακές μολύνσεις όπως εκείνες του παχέος εντέρου, του στομάχου, των εντέρων, του απεκκριτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

H Malaleuca alternifolia είναι θαμνώδες δέντρο, που φτάνει μέχρι τα 7 μέτρα. Φύεται στη Νοτιοανατολική περιοχή της Αυστραλίας. Το αιθέριο έλαιο του συλλέγεται με απόσταξη ατμού των φύλλων.
Η θεραπευτική του αξία ήταν γνωστή, εδώ και χιλιάδες χρόνια, στους ιθαγενείς κατοίκους αυτής της ηπείρου που αντιμετώπιζαν τις βακτηριακές λοιμώξεις των τροπικών περιοχών.
Είναι σχεδόν άχρωμο, αν και μερικές φορές έχει μια χροιά κίτρινου χρώματος.Αναδύει ένα γήινο, φρέσκο, ξυλώδες άρωμα που θυμίζει κυπαρίσσι, κάρδαμο και καμφορά ταυτόχρονα. Τα συστατικά του (σαβινένιο, μυρκένιο, τερπινένιο, κινεόλη, τερπινένιο, κουμόλιο, τερπινολένιο, λιναλοόλη, τερπινενόλη κ.α) το έχουν καταστήσει και σήμερα παγκοσμίως γνωστό, καθώς η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει πλέον την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Το Tea tree oil υψηλής ποιότητας, περιέχει 40% ή περισσότερο του συστατικού terpinen-4-ol, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό που καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια και τους μύκητες.
Το Τεϊόδεντρο μπορεί να θεραπεύσει εξωτερικές λοιμώξεις που προέρχονται από πληγές του δέρματος, αλλά και εσωτερικές βακτηριακές μολύνσεις όπως εκείνες του παχέος εντέρου, του στομάχου, των εντέρων, του απεκκριτικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Επίσης, το αιθέριο έλαιο, θεραπεύει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η παρωτίτιδα, η ιλαρά, η ευλογιά κ.α. Επιπλέον, αποτελεί ένα άριστο αντισηπτικόστην επούλωση των πληγών. Είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά των μυκητιάσεων καθώς αναστέλλει την ανάπτυξη των μυκήτων.
Όμως έχει και χαλαρωτικές ιδιότητες που ενισχύουν γενικά την υγεία. Αυξάνει την εφίδρωση και προωθεί την απομάκρυνση αλάτων και τοξινών, όπως το ουρικό οξύ, ενώ συγχρόνως καθαρίζει τους πόρους του δέρματος και περιορίζει την εμφάνιση δερματολογικών προβλημάτων, όπως η ακμή κ.α. Συστήνεται στη θεραπεία της δερματίτιδας και στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας του κεφαλιού που προκαλεί πιτυρίδα.
teiodentro2 (1)
Κανόνες χρήσης
  • Βεβαιωθείτε ότι η Μ. alternifolia είναι ένα από τα πρώτα συστατικά που αναφέρονται στο λάδι τεϊόδεντρου (Tea tree oil).
  • Απαγορεύεται να το καταπιείτε, γιατί είναι δηλητηριώδες.
  • Αν τηρηθούν οι κανόνες χρήσης του, συνήθως δεν προκαλεί ερεθισμούς, αλλεργίες και άλλες παρενέργειες.
  • Πριν το εφαρμόσετε για πρώτη φορά για θεραπευτική χρήση, διαλύστε μία σταγόνα σε λίγο λάδι (σιτέλαιο, αμυγδαλέλαιο κ.ά.), σε κρέμα ή σε χυμό αλόης και βάλτε το δοκιμαστικά στο εσωτερικό του καρπού σας, για να ελέγξετε τυχόν αντιδράσεις.
  • Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε πάνω σε ανοιχτές πληγές, ούτε αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε.
  • Μην το περιλάβετε σε εντομοαπωθητικά μείγματα για το τρίχωμα των ζώων, γιατί, αν το γλείψουν, είναι τοξικό και μπορεί να τους προκαλέσει ακόμα και θάνατο.
  • Φυλάξτε το σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι, σε σκοτεινό μέρος.
Που θα το βρείτε
Υπάρχει σε αφθονία, έχει σταθερή ποιότητα και προσιτή τιμή. Θα το βρείτε σε φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής που έχουν αιθέρια έλαια. Θα το βρείτε και ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα, όπως σαπούνια, αντιφθειρικά σαμπουάν, κρέμες κλπ.
Αναλυτικά Χρήσεις του Tea tree oil
Ακμή
Βάλτε λίγο αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με μια μπατονέτα πάνω στα σπυράκια, 3 φορές την ημέρα.
Μικρές πληγές στο δέρμα
Τσιμπήματα εντόμων, κεντρίσματα και ερεθισμούς. Κθαρίστε την πληγή και στη συνέχεια εφαρμόστε μια ή δύο σταγόνες λάδι τεϊόδεντρου στην προσβεβλημένη περιοχή, δύο με τρεις φορές την ημέρα.
Μύκητες στα νύχια
Κάντε ποδόλουτρο 2 φορές την ημέρα βάζοντας 8 σταγόνες tea tree στη λεκάνη με το νερό ή επαλείψτε τοπικά τους μύκητες με λίγο αδιάλυτο έλαιο. Η ονυχομυκητίαση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να επιμείνετε ακόμα και για 5-6 μήνες προκειμένου να εξαφανιστούν οι μύκητες εντελώς.
Πιτυρίδα
Φτιάξτε το δικό σας σαμπουάν με 5% αιθέριο έλαιο, αναμειγνύοντας 1/4 του φλιτζανιού νερό, 1/2 φλιτζάνι υγρό σαπούνι Μασσαλίας (αν δεν βρείτε, ¬μπορείτε να διαλύσετε πλάκα σαπούνι Μασσαλίας σε λίγο νερό), 1/2 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο και 1½ κουταλάκι αιθέριο έλαιο tea tree. Το σαμπουάν αυτό είναι κατάλληλο για κανονικά μαλλιά, αλλά καταπολεμά και την πιτυρίδα. Εναλλακτικά, προσθέστε 1 κουταλάκι αιθέριο έλαιο σε 100 ml παιδικό σαμπουάν και χρησιμοποιήστε το για 4 εβδομάδες.
Ψείρες και κόνιδες
Ρίξτε 2-3 κουταλάκια αιθέριο έλαιο σε ένα βαμβάκι και βρέξτε με αυτό μια λεπτή χτένα. Με αυτή θα χτενίσετε σχολαστικά τα μαλλιά τούφα-τούφα, γυρίζοντάς τα και ανάποδα. Θυμηθείτε, όσο χτενίζετε, να τρίβετε κάθε τόσο τη χτένα με το βαμβάκι. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να εξαφανιστούν οι ψείρες και τα αυγά τους. Το σαμπουάν αυτό λειτουργεί και προληπτικά ως απωθητικό για τις ψείρες.
Ρευματικοί πόνοι
Αναμείξτε 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 30 ml αμυγδαλέλαιο και αλείψτε με αυτό το μείγμα τα σημεία που σας πονούν, 2 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες ή μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί.
Τσιμπήματα εντόμων
Αλείψτε το τσίμπημα με 1 αδιάλυτη σταγόνα αιθέριο έλαιο, 3-4 φορές την ημέρα.
Γρίπη, Συνάχι, Κρύωμα, Βρογχίτιδα, Ιγμορίτιδα
Μόλις νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε 5-6 σταγόνες tea tree σε ένα κομμάτι βαμβάκι και κρατήστε το κάτω από τα ρουθούνια σας εισπνέοντας για 1-2 λεπτά τις αναθυμιάσεις. Έτσι, θα διευκολύνετε την αναπνοή σας και θα απολυμάνετε το αναπνευστικό σας σύστημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε εισπνοές για 10-15 λεπτά καλύπτοντας το κεφάλι σας με μια πετσέτα πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει 5-6 σταγόνες από το έλαιο.
Κουρασμένα πόδια
Με ένα 15λεπτο ποδόλουτρο που θα κάνετε αφού ρίξετε 3-5 σταγόνες σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, θα νιώσετε τα πόδια σας δροσερά και ξεκούραστα.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τονωτικό μασάζ
Αν υποφέρετε από κάποια χρόνια ασθένεια ή νιώθετε καταβεβλημένοι, ρίξτε 3-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 2 κουταλάκια λάδι και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα. Θα νιώσετε αμέσως αναζωογονημένοι και θα τονωθούν οι αισθήσεις και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Πήγες
  1. http://www.sensities.com
  2. http://enallaktikidrasi.com
  3. http://www.anew.gr
Διαβάστε Επίσης  Πρώτες βοήθειες στον σκύλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *