Βότανα και Μπαχαρικά, πολύτιμη ασπίδα της υγείας

Βότανα και Μπαχαρικά, πολύτιμη ασπίδα της υγείας

Οι γιαγιάδες μας μπορεί να μην αναγνώριζαν το γκότζι μπέρι και την κινόα, σίγουρα, όμως, ήξεραν καλά τα παρακάτω βότανα και μπαχαρικά, όπως και το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία όλων μας.

ΒΟΤΑΝΑ

Οι τάσεις αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει και η κατανάλωση προϊόντων, φρέσκων και μη, μέσα στα χρόνια. Μερικά, όμως, από τα πράγματα που παραμένουν σταθερά είναι τα μπαχαρικά και τα βότανα, τα οποία τα βρίσκαμε πάντα στην κουζίνα της γιαγιάς και συνεχίζουμε να βρίσκουμε ακόμη και σήμερα στη δική μας.
Τα βότανα και τα μπαχαρικά, σίγουρα δίνουν γεύση και χρώμα στο φαγητό, αλλά δεν έχουν μόνο αυτή την ιδιότητα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενισχύουν την υγεία και καταπολεμούν τη γήρανση, αλλά και διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν το ανοσοποιητικό.
Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση, άλλα διευκολύνουν τη χώνεψη, ενώ κάποια έχουν αντιμικροβιακή δράση, εξουδετερώνοντας παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

Πιπέρι
Το πιο δημοφιλές μπαχαρικό που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά όπως σάλτσες, κόκκινα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια. Περιέχει μια ουσία την πιπερίνη, που έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα, ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου. Εκτός από το κλασσικό μαύρο πιπέρι, υπάρχουν αρκετοί τύποι όπως: πράσινο, λευκό, κόκκινο, ροζ, καγιέν και σιτσουάν (δημοφιλές στην κινέζικη κουζίνα).

Μαϊντανός
Μην τον χρησιμοποιείτε μόνο για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Ο μαϊντανόςαναζωογονεί και καθαρίζει ολόκληρο το σύστημα λόγω των υψηλών επιπέδων χλωροφύλλης που περιέχει. Μελέτες έχουν συνδέσει τη χλωροφύλλη με σχεδόν τα πάντα, από την παρεμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων, μέχρι την αντιμετώπιση της φλεγμονής και τη μείωση του σακχάρου του αίματος.

Ρίγανη
Το κλασσικό μυρωδικό που προσθέτουμε σαλάτες και φαγητά περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ και θεωρείται ως το βότανο με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα -4 φορές μεγαλύτερη ανά γραμμάριο από αυτή του μύρτιλου. Ακόμα, εκτός από τη θυμόλη, η ρίγανη περιέχει καρβακρόλη (ένα άλλο έλαιο), το οποίο έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Όλες αυτές οιαντιφλεγμονώδεις ουσίες μαζί, την καθιστούν ένα από τα πιο ωφέλιμα βότανα που μπορείτε να προσθέσετε στη δίαιτά σας.

Γαρίφαλο
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, αφού περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά. Επίσης το γαρίφαλο, περιέχει μια ποικιλία φλαβονοειδών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Χρησιμοποιήστε το άφοβα σε γλυκά και σαλάτες.

Κύμινο
Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά του κόσμου. Το κύμινοείναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Κύμινο: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Μοσχοκάρυδο
Από τα μπαχαρικά που δε λείπουν από την ελληνική κουζίνα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μοσχοκάρυδου είναι η λύση στα οιδήματα, όπως διαπίστωσε πρόσφατη μελέτη.

Διαβάστε Επίσης  Γνωρίστε τη ροδιόλα και τις ευεργετικές της ιδιότητες

Τζίντζερ
Το καυτερό τζίντζερ συμβάλλει στον έλεγχο της ναυτίας, ενώ επίσης μειώνει την κολλώδη υφή του αίματος, κάτι που αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων και μειώνει τη φλεγμονή. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, βρέθηκε ότι μείωσε τηχοληστερίνη και επιβράδυνε την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της καρδιάς και των αρτηριών.
Χρησιμοποιήστε το τζίντζερ για να βελτιώσετε την υγεία σαςΒασιλικός
Έχει έντονο άρωμα και γεύση, γνωστός για την αντικαρκινική και τις αντιιικές δράσεις του. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα βιοφλαβονοειδή και σε ειδικά οξέα όπως τα βολατιλικά, που του προσδίδουν έντονη αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο βασιλικός, αυτό το αρωματικό βότανο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τηςφλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Δεντρολίβανο
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυτικού σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β6. Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ένα οξύ (καρνοσικό οξύ) που σχετίζεται με προστασία του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.
Έτσι το δεντρολίβανο έχει συνδεθεί από τους ειδικούς με βελτίωση στη μνήμηκαι τη λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω του ότι περιέχει ουσίες που βοηθούν στην προστασία της ακετυλοχολίνης, που αποτελεί έναν από τουςνευροδιαβιβαστές. Ακόμη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Κόλιανδρος
Τα πολύτιμα συστατικά του έχουν συνδεθεί με την πιθανή αγχολυτική του δράση, ενώ μία από τις ουσίες του, η δοδεσενάλη, ασκεί ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση.
Οι σπόροι του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται συχνά ως καρύκευμα, με ή χωρίς ψήσιμο. Πρόκειται για ένα βότανο με λεπτό, γλυκό άρωμα που το κάνει απαραίτητο μπαχαρικό σε κάθε ινδικό νοικοκυριό.

Φασκόμηλο
Είναι πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, αλλά και βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φολικού οξέος, βήτα καροτίνης και φυτοστερολών. Περιέχει ακόμα ουσίες όπως έλαια (θυϊόνη), ταννίνες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που έχουν αντισηπτική και τονωτική δράση και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Για το φασκόμηλο, ξέρουμε σίγουρα ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι είναι αντιοξειδωτικό. Για αιώνες, χρησιμοποιούνταν στην Αγιουρβεδική ιατρική σαν εξαγνιστικό βότανο, λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων, ενώ είναι και αντιιικό.

Διαβάστε Επίσης  Πράσινο τσάι για να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου

Θυμάρι
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φαινόλες. Επειδή ανακουφίζει από τον βήχα και το συνάχι, χρησιμοποιείται και σε καραμέλες. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται θυμόλη και έχει αντισηπτική δράση ενάντια σε παράσιτα του εντέρου.
Το θυμάρι, επίσης λόγο της θυμόλης, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.Βότανα και Μπαχαρικά, πολύτιμη ασπίδα της υγείας

Τσίλι – Πιπέρι καγιέν
Το τσίλι περιέχει καψαϊκίνη, μια ουσία που μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο και να αυξήσει το μεταβολισμό. Τα μπαχαρικά που προέρχονται από αυτό, όπωςκαγιέν και πάπρικα, είναι αποτελεσματικά στη διέγερση του κυκλοφορικού συστήματος και ως τοπικό παυσίπονο.

Κουρκουμάς
Περιέχει την ουσία κουρκουμίνη – μια φυσική χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κάρυ. Ο κουρκουμάς εμπεριέχει ένα μείγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών – φαινολικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και προστατεύουν από ασθένειες. Δρα καταπραϋντικά στον πόνο και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.
Η κουρκουμίνη του είναι ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά του… βασιλείου των φυτών και όσο περισσότερο τον βάλετε στη διατροφή σας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος σας. Σε μελέτες, μάλιστα, που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η κουρκουμίνη φαίνεται πως συνέβαλε στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης. Είναι, επίσης, εξαιρετικά ωφέλιμη για το συκώτι, το οποίο είναι σημαντικό για την αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, χάρη στις τεράστιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Σκόρδο
Βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και στην ελάττωση της χοληστερόλης. Το σκόρδο βοηθά επίσης στην ενίσχυση τουαναπνευστικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κανέλα
Έχει αντιπαρασιτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες τη συσχέτισαν με την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδωνγλυκόζης (σακχάρου) στα άτομα με διαβήτη. Η κανέλα, Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και σιδήρου, ενώ περιέχει την ουσία σιναλμαδεΰδη, που της προσδίδει αντιπηκτικές ιδιότητες.
Βοηθά, επίσης, εκτός από τη μείωση του σακχάρου του αίματος, στη μείωση τηςαρτηριακής πίεσης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, όπως και της «κακής» χοληστερόλης.

Κάρυ
Το κάρυ σε σκόνη περιέχει κουρκουμίνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής τωναρθρώσεων. Η κουρκουμίνη σχετίζεται επίσης με επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και με την ενίσχυση της μνήμης, γι’ αυτό και σχετίζεται με προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στοιχεία από www.clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *