Συμβουλές για άνηθο σε γλάστρα

Ο άνηθος είναι σίγουρα από
τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και αξίζει να φυτέψουμε σε μια γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας. Είναι μονοετές φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη τα 45-60 εκατοστά ύψος και το συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Ο άνηθος χρησιμοποιείται για τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του και για τους αρωματικούς σπόρους του. Τα φύλλα του άνηθου έχουν χαρακτηριστικό σχήμα φτερού και είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά.
 
• Τι συνθήκες θέλει ο άνηθος σε γλάστρα;
 
Φυτέψτε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην πολύ παγωνιά και τους βοριάδες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για τον άνηθο ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς. Θα χρειαστούμε φυτόχωμα πλούσια σε οργανική ουσία, που να εξασφαλίζει καλό αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση.
 
• Πώς φυτεύουμε τον άνηθο σε γλάστρα;
 
Φυτέψτε με σπόρο τον άνηθο κατευθείαν σε γλάστρα, σε βάθος περίπου 2 εκατοστών, αρκεί οι θερμοκρασίες να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου για να φυτρώσει σίγουρα. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε ελαφρά το σπορείο μας, αλλιώς ο σπόρος μας μπορεί να σαπίσει. Αν τελικά προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια άνηθου από φυτώρια, τα μεταφυτεύουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών μεταξύ τους. Ενδεικτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά άνηθου σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών.
 
• Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει ο άνηθος σε γλάστρα;
 
Ποτίζετε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα του για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Στις αρχές του καλοκαιριού, φροντίζετε να ποτίζετε τακτικότερα τα φυτά και να τα μεταφέρετε σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη. Σχετικά με τη λίπανση του άνηθου, αν το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γλάστρα είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος, ανά 20-30 μέρες, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του άνηθου.
 
• Πώς μπορούμε να κρατήσουμε δικό μας σπόρο άνηθου;
 
Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους άνηθου ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία: Όταν αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα προς το πράσινο-γκρίζο, κόβουμε τον άνηθο από τη ρίζα και τον κρεμάμε ανάποδα σε ένα σκιερό μέρος χωρίς υγρασία. Απλώνουμε από κάτω φύλλα εφημερίδας για να μαζέψουμε τους σπόρους που θα πέφτουν καθώς ξεραίνονται. Στη συνέχεια, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και τους φυλάσουμε σε αεροστεγή βαζάκια σε σκοτεινό χώρο. Επειδή οι σπόροι χάνουν εύκολα το άρωμα τους, τους διατηρούμε ολόκληρους και τους τρίβουμε τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσουμε.
 
• Κι ένα μυστικό για τον άνηθο
 
Αποφεύγετε να συγκαλλιεργείτε άνηθο μαζί με καρότο και μάραθο γιατί προσελκύουν τους ίδιους εχθρούς όπως τη μύγα του καρότου. Μπορείτε να φυτέψετε άνηθο στο χειμερινό λαχανόκηπο ανάμεσα από κουνουπίδι, λάχανο και μπρόκολο.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Διαβάστε Επίσης  Ξήρανση λαχανικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *