Κουκιά, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Τα κουκιά είναι από τα δημοφιλή φυτά που καλλιεργούνται στους κήπους και στα χωράφια την

φθινοπωρινή περίοδο, αλλά και την πρώιμη ανοιξιάτικη, ως όσπρια για την παραγωγή ξηρών σπόρων, αλλά και ως λαχανικά για την παραγωγή των χλωρών λοβών. Ας δούμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε κουκιά που θα μας δώσουν μια ικανοποιητική παραγωγή.

• Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλουν τα κουκιά;

Τα κουκιά είναι γενικότερα ανεκτικά σε όλα τα είδη εδάφους, αν και ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσια και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Στα πιο ελαφριά και αμμουδερά εδάφη, η καλλιέργεια του κουκιού δίνει πιο πρώιμες αλλά σημαντικά μικρότερες αποδόσεις. Η σπορά των κουκιών γίνεται, στα νοτιότερα ζεστά μέρη, από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ενώ στα δε ψυχρά και ορεινά μέρη, από αρχές Φεβρουάριου μέχρι τέλη Μαρτίου.


.

• Πως φυτεύονται τα κουκιά και τι προετοιμασία χρειάζεται;

Διαβάστε Επίσης  Τι κινδύνους κρύβει η χρήση της ασπιρίνης στους ηλικιωμένους

Για να προετοιμάσουμε το έδαφος για να φυτέψουμε κουκιά, θα χρειαστεί καλό όργωμα και να ανοιχτούν αυλάκια για τις σειρές φύτευσης σε αποστάσεις 40-60 εκατοστά μεταξύ τους. Ο εμπλουτισμός με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση των κουκιών βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας. Φυτεύουμε 3-4 σπέρματα κουκιών, σε κάθε θέση, σε αποστάσεις ανά 20-30 εκατοστά μεταξύ τους, σε βάθος χώματος 3-5 εκατοστά.

• Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλουν τα κουκιά;

Τα κουκιά ως ψυχανθή δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες αζώτου και δεν χρειάζονται σημαντική αζωτούχο λίπανση. Η λίπανση των κουκιών γίνεται κυρίως με φωσφορικό λίπασμα, ενώ η προσθήκη καλίου δεν είναι πολύ σημαντική εκτός αν το έδαφος είναι πολύ φτωχό. Σχετικά με το πότισμα, τα κουκιά δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, μοναχά την ανοιξιάτική περίοδο και την πρώιμη φθινοπωρινή θα χρειαστούν πιο τακτικά ποτίσματα.

Διαβάστε Επίσης  Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά
• Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην καλλιέργεια των κουκιών;

Η οροβάγχη ή λύκος είναι ένα φυτό-παράσιτο που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια του κουκιού, καθώς αναπτύσσει τις ρίζες του και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά του κουκιού. Για την αντιμετώπιση του λύκου στα κουκιά, θα πρέπει να γίνεται αμειψισπορά, δηλαδή εναλλαγή των καλλιεργειών κάθε 3-4 χρόνια ή τοποθέτηση μικρής ποσότητας γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού) γύρω από τους σπόρους των κουκιών κατά τη φύτευση. Εναλλακτικά, γίνεται εμβάπτιση των κουκιών σε διάλυμα γαλαζόπετρας 2% για 2 ώρες πριν τη φύτευση.

• Κι ένα μυστικό για τα κουκιά

Τα κουκιά ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών, έχουν τη δυνατότητα δέσμευσης αζώτου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χλωρά λίπανση στον κήπο ή το χωράφι μας, δηλαδή για τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *