5 μυστικά για φύτευση πατάτας

Η φύτευση της πατάτας γίνεται με τον πατατόσπορο, τη γνωστή μας πατάτα (κόνδυλο) που τρώμε.

Προμηθευόμαστε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο της επιθυμητής ποικιλίας από γεωπονικά καταστήματα τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν την φύτευση για να προλάβει να βγάλει φύτρα. Θα χρειαστούμε 3-4 μήνες, από τη μέρα της φύτευσης μέχρι τη συγκομιδή της πατάτας, ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

• Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για φυτέψουμε πατάτες;
 
Η φύτευση της πατάτας μπορεί να γίνει σε δύο περιόδους:
 
α) για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, στη νότια Ελλάδα, κατάλληλη εποχή είναι στα τέλη Γενάρη, στην κεντρική Ελλάδα στα μέσα Φλεβάρη ενώ στη βόρεια Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε να μπει ο Μάρτης.
 
β) για την φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, στις νότιες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Πελοπόννησο και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας).
• Πώς επιλέγουμε και προετοιμάζουμε τον πατατόσπορο για την φύτευση;
 
Προτιμάμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο, ώστε να μην χρειαστεί να τον τεμαχίσουμε. Φροντίζουμε να απομακρύνουμε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετούμε τον υγιή πατατόσπορο σε τελάρα. Φυλάσσουμε τα τελάρα με τις πατάτες σε χώρους με υψηλή υγρασία, και χαμηλό φωτισμό, σε θερμοκρασία 16-18 βαθμών Κελσίου για να βγουν τα φύτρα γρήγορα και σκεπάζουμε με μια λινάτσα, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι. Μπορούμε να ψεκάσουμε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε την έκπτυξη φυτρών.
• Πώς προετοιμάζουμε το χωράφι για να φυτέψουμε πατάτες;
Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι, είναι σωστό να απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι, καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και έντομα. Κατά τη φύτευση της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστκαλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αποδοτική παραγωγή, καθώς η καλλιέργεια της πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού ειδικά σε αποθέματα καλίου.
• Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση της πατάτας
 
Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
http://www.mistikakipou.gr
Διαβάστε Επίσης  Πώς να φτιάξετε χρωματοπαγίδες με δύο απλά και καθημερινά υλικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *