Τι δεν πρέπει να λένε οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες που φροντίζουν τα εγγονάκια τους τις ώρες που οι γονείς τους εργάζονται είναι πραγματικά μια πολύτιμη και ανεκτίμητη βοήθεια. Οι γονείς αισθάνονται ασφαλείς, αφού τα παιδιά τους βρίσκονται με ανθρώπους που τα αγαπούν και τα νοιάζονται, αλλά και τα ίδια τα παιδιά κερδίζουν πολλά από τη συναναστροφή μαζί τους.

Ωστόσο για να διατηρηθεί αυτό το θετικό κλίμα, θα πρέπει οι γιαγιάδες και οι παππούδες να αποφεύγουν να λένε κάποια πράγματα, τα οποία ίσως και να μη συνειδητοποιούν ότι είναι αρνητικά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν άσχημο αντίκτυπο στα παιδιά:
  • Δεν πρέπει να σχολιάζουν αρνητικά το βάρος του παιδιού ή να το αποκαλούν «χοντρό»: Ακόμα κι αν το εγγονάκι τους έχει κάποια παραπάνω κιλά, θα πρέπει να το βοηθήσουν να μάθει να τρέφεται σωστά και υγιεινά και όχι να χειροτερεύουν την κατάσταση.
Διαβάστε Επίσης  Ναυμαχία Σπετσών: Μια νίκη κατά των Τούρκων χωρίς κανένα σχέδιο!


  • Γενικά δεν πρέπει να βάζουν ταμπέλες στο παιδί: Οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες, όπως γκρινιάρης, τεμπέλα, κακομαθημένος, ντροπαλή κλπ θα πρέπει να αποφεύγονται, αφού πληγώνουν τα παιδιά και τα κάνουν να αισθάνονται άσχημα.


  • Δεν πρέπει να συγκρίνουν τα εγγόνια ή να δείχνουν σε κάποιο αδυναμία: Είτε πρόκειται για αδερφάκια είτε για ξαδερφάκια, καλό θα είναι οι παππούδες να καταλάβουν ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και δεν είναι καλό ούτε να τα συγκρίνουν, ούτε να δείχνουν εξόφθαλμα την προτίμησή τους σε κάποιο από αυτά.
Διαβάστε Επίσης  Το παιδί σας «βρέχει» το κρεβάτι του; 5 tips για να το βοηθήσετε να σταματήσει


  • Δεν πρέπει να μιλούν αρνητικά για τους γονείς των παιδιών: Ακόμα κι αν οι ίδιοι έχουν προβλήματα με τις νύφες ή τους γαμπρούς τους, δε θα πρέπει να το λένε και να το δείχνουν μπροστά στα παιδιά. Εξάλλου για εκείνα θα είναι πάντα η μαμά και ο μπαμπάς τους.
Πήγη: mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *