Η απιστία δεν είναι απαραίτητα το τέλος του γάμου!

Η απιστία προκαλεί έντονο πόνο, αλλά μία εξωσυζυγική σχέση δεν
χρειάζεται να σημάνει το τέλος ενός γάμου.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic τονίζουν ότι είναι λίγα τα προβλήματα που δημιουργούν τόσο έντονο πόνο και συντριβή όσο η απιστία, η οποία υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια ενός γάμου. Ωστόσο, στον βαθμό που και οι δύο σύζυγοι αφοσιωθούν στην ειλικρινή επούλωση των πληγών, οι περισσότεροι γάμοι επιβιώνουν και μάλιστα πολλοί γίνονται ακόμα πιο ισχυροί, διότι μέσα από τη διαδικασία επούλωσης τα ζευγάρια αναπτύσσουν βαθύτερη οικειότητα. 


Είναι πολύ σημαντικό κατ’ αρχάς να οριστεί η συζυγική απιστία. Δεν είναι πάντα μια ξεκάθαρα ορισμένη κατάσταση και το τι θεωρείται απιστία διαφέρει από άτομο σε άτομο.
 
Για παράδειγμα, είναι απιστία μια στενή συναισθηματική σχέση χωρίς φυσική επαφή; Τι γίνεται με τις διαδικτυακές σχέσεις; Κάθε άτομο, αλλά και κάθε ζευγάρι, θα πρέπει να προσδιορίσει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο απιστία μέσα στο πλαίσιο του έγγαμου βίου.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που ενδέχεται να συνεισφέρουν στη διάπραξη απιστίας και οι περισσότεροι δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Κάποιοι συχνοί λόγοι περιλαμβάνουν:

• την έλλειψη στοργής
• την απώλεια του ενδιαφέροντος και του αισθήματος ότι ο ένας αρέσει στον άλλο
• τη διάσπαση της επικοινωνίας αναφορικά με τις συναισθηματικές ανάγκες και τις ανάγκες της σχέσης
• προβλήματα υγείας, όπως είναι ο χρόνιος πόνος ή η αναπηρία
• προβλήματα ψυχικής υγείας που περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή, καθώς και αναπτυξιακά ή μαθησιακά προβλήματα των παιδιών
• προβλήματα εθισμού, όπως είναι ο εθισμός σε ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια ή το σεξ
• συζυγικά προβλήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Η αρχική ανακάλυψη της απιστίας συχνά ενεργοποιεί ισχυρά συναισθήματα και για τους δύο συντρόφους, όπως είναι ο θυμός, η προδοσία, η ντροπή, η κατάθλιψη, η μετάνοια ή η ενοχή. Δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, μετά την αποκάλυψη να λάβει κάποιος υπ’ όψιν του τα παρακάτω:

• Είναι σημαντική η αποφυγή βιαστικών αποφάσεων. Εάν το άτομο νιώθει ότι μπορεί να βλάψει σωματικά τον αυτό του ή άλλους, είναι απαραίτητο να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια ειδικού.

• Η αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής σχέσης δημιουργεί πάντα πολύ έντονα συναισθήματα. Μπορεί κάποιος να δράσει μη λογικά, ακόμα και να μην είναι ο εαυτός του στην προσπάθειά του να καταλάβει τι έχει συμβεί. Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να αποφεύγουν τις συναισθηματικά έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.

• Η αναζήτηση υποστήριξης από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι πολύ βοηθητική σε αυτήν τη δύσκολη διαδικασία. Τα άτομα πρέπει να επιλέξουν τους ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες και συναισθήματα και από τους οποίους θα λάβουν υποστήριξη κι ενθάρρυνση και όχι κριτική και χειραγώγηση. Καλό είναι να αποφεύγονται τα άτομα που είναι από τη φύση τους επικριτικά και μεροληπτικά. Ένα εδικός σύμβουλος γάμου και οικογενείας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

• Ακόμα κι εάν η ανάγκη κατανόησης του τι έχει συμβεί είναι μεγάλη, είναι σημαντικό το άτομο που δέχτηκε την απιστία να ζητεί λεπτομέρειες για την εξωσυζυγική σχέση. Εάν αυτό γίνει χωρίς την καθοδήγηση ειδικού, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές.

Η ανάκαμψη του γάμου από την απιστία είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή ενός ατόμου, γιατί το άτομο ζει μέσα στην αμφιθυμία και την αβεβαιότητα. Ωστόσο, η μακρά πορεία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, την παραδοχή της ενοχής, για να μάθει κάποιος να συγχωρεί και για τη συμφιλίωση, μπορεί τελικά να δυναμώσει τον δεσμό της αγάπης και να τον κάνει πιο βαθύ.

Για την προαγωγή της επούλωσης είναι σημαντικά τα παρακάτω βήματα:

• Η όποια απόφαση δεν πρέπει να είναι βιαστική. Πριν επιλέξει κάποιος να τερματίσει τον γάμο του, καλό είναι να πάρει τον χρόνο του και να σκεφτεί τι κινητοποίησε την πράξη της απιστίας. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας στο σημείο αυτό μπορεί να είναι ανεκτίμητη, διότι μπορεί κάποιος να κατακτήσει μια γνώση, η οποία ενδεχομένως να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα.

• Απαραίτητη είναι η ανάληψη της ευθύνης από το άτομο που διέπραξε την απιστία. Έχει ζωτική σημασία για τον γάμο η διακοπή κάθε σχέσης με το τρίτο πρόσωπο κι εάν είναι πρόσωπο του επαγγελματικού περιβάλλοντος, είναι απαραίτητο η επαφή να είναι αυστηρά επαγγελματική ή ακόμα καλύτερα να βρεθεί μια νέα εργασία.

• Η αναζήτηση βοήθειας από διαφορετικές πηγές, όπως είναι οι μη επικριτικοί φίλοι που δείχνουν κατανόηση, οι εδικοί σύμβουλοι ή τα βιβλία αυτοβοήθειας που έχουν γραφτεί από καταξιωμένους επαγγελματίες.

• Ένας εξειδικευμένος εδικός θα βοηθήσει το ζευγάρι να αναγνωρίσει τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην απιστία. Οι σύντροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν νέους τρόπους ενδυνάμωσης της σχέσης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης, ώστε να αποφύγουν το διαζύγιο, εφόσον αυτός είναι ο κοινός στόχος.

• Οι δύο σύζυγοι είναι σημαντικό να κάνουν ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και θα έχει ως αποτέλεσμα τη συμφιλίωση. Το πρώτο βήμα είναι να συμφωνήσουν ως προς το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία. Ο σύζυγος που διέπραξε την απιστία είναι απαραίτητο να παραδεχτεί την ενοχή και να αναζητήσει ειλικρινά τη συγχώρεση του άλλου. Ο σύζυγος που δέχτηκε την απιστία, όποτε μπορεί, είναι σημαντικό να προσφέρει τη συγχώρεσή του. Και οι δύο αναζητούν μαζί να κατανοήσουν τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορούν να ανακάμψουν.

Εάν οι δύο σύζυγοι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στην ανάκαμψη της σχέσης τους, τότε παρά τον πόνο και τις δυσκολίες, η ανταμοιβή θα έρθει στο πρόσωπο ενός νέου τύπου σχέσης που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ενδεχομένως να καταφέρει να ξεπεράσει τις προηγούμενες προσδοκίες.

Πηγή : mayoclinic

Διαβάστε Επίσης  Ανέκδοτο: Είχε δει και μικρότερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *