Τρία μυστικά για καλλιέργεια βλίτου

Το βλίτο ή βλήτο, είναι το φυλλώδες ανοιξιάτικο λαχανικό που αποτελεί το βασικό συστατικό της πιο

αγαπημένης βραστής καλοκαιρινής σαλάτας και άλλων λαδερών φαγητών. Παρακάτω, σας αποκαλύπτουμε τα βασικά μυστικά για να καλλιεργήσετε βλίτο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας και να το απολαύσετε στα μαγειρέματα σας.


.

• Πώς φυτεύεται το βλίτο στον κήπο και στο μπαλκόνι;

Σπέρνουμε το σπόρο του βλίτου στα τέλη Απρίλη με αρχές Μαιου, καθώς το βλίτο προτιμά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επιλέγουμε ελαφρύ, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να το καλλιεργήσουμε. Η σπορά του βλίτου στον κήπο γίνεται πεταχτά, σχεδόν επιφανειακά και με μια τσουγκράνα ενσωματώνουμε τους σπόρους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Αν φυτεύουμε το βλίτο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, τότε ρίχνουμε 2-3 σπόρους και μετά τους καλύπτουμε με λίγο φυτόχωμα. Επειδή ο σπόρος του βλίτου είναι μικροσκοπικός, μπορεί να αναμιχθεί σε ποταμίσια άμμο, για να γίνει πιο αραιή και ομοιόμορφη η σπορά του. Πάντως, αν το βλίτο φυτρώσει πολύ πυκνά, καλό είναι να ξεριζώνουμε μερικά φυτά και να το αραιώνουμε. Μπορείτε να φυτέψετε το σπόρο του βλίτου σε κυπελάκια σπορείου και να τον μεταφυτέψετε όταν θα φτάσουν σε ύψος 10 εκατοστά. Φυτεύουμε τα σπορόφυτα βλίτου είτε στο χωράφι σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών, είτε μεμονωμένα σε γλάστρες με βάθος τουλάχιστον 20-25 εκατοστά στο μπαλκόνι.

Διαβάστε Επίσης  Δημιουργήστε μόνοι σας κομπόστ για το βιολογικό σας κήπο
• Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα χρειάζεται το βλίτο;

Το βλίτο θέλει σχετικά τακτικά ποτίσματα κατά την ανάπτυξη του, ενώ όταν είναι πλήρως αναπτυγμένο είναι πιο ανθεκτικό στην έλλειψη πορίσματος. Σχετικά με τη λίπανση, ενσωματώστε κατά την φύτευση κομπόστ και καλά χωνεμένη κοπριά, είναι αρκετά για την ανάπτυξη του βλίτου χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε ξανά λίπασμα. Επίσης, βασικό είναι να κορφολογουμε το βλήτο όταν φτάνει τα 40-50 εκατοστά ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλευρικών βλαστών που εξασφαλίζουν την παραγωγή πλούσιου τρυφερού φυλλώματος.

Διαβάστε Επίσης  Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του
• Πότε συγκομίζουμε το βλίτο;

Η συγκομιδή του βλίτου ξεκινά 30-40 μέρες μετά την σπορά και είναι καλό να γίνεται νωρίς το πρωί, που είναι πιο δροσερό το φύλλωμα και θα είναι πιο νόστιμο στο μαγείρεμα. Πρέπει να συγκομίζουμε συχνά την νεαρή τρυφερή βλάστηση ώστε να παράγεται συνεχώς νέα βλάστηση και να έχουμε παρατεταμένη συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν αργοπορούμε τη συγκομιδή, το βλίτο θα ανθοφορήσει πρόωρα και θα σταματήσει η παραγωγή νέας βλάστησης.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
http://www.mistikakipou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *