Κατανάλωση αυγών και αύξηση της χοληστερίνης. Μύθος ή αλήθεια??

Αυγό, ένα παρεξηγημένο τρόφιμο. Ένα τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας που μαζί με το γάλα

αποτελούν τις μόνες πλήρεις τροφές. Τροφές δηλαδή που περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ένα μέτριο αυγό περίπου 60 γρ. περιέχει 12 γρ. πρωτεΐνης με το μεγαλύτερο ποσοστό της να προέρχεται από το ασπράδι. Η πρωτεΐνη του αυγού αποτελεί πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας καθώς αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές τροφές εξαιτίας της σύνθεσης των αμινοξέων. Έχει την καλύτερη σύσταση σε απαραίτητα αμινοξέα . Είναι μια άριστη πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο ,το κάλιο, ο φώσφορος , η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D, ο Σίδηρος και το Ιώδιο. Ενώ είναι πλούσια πηγή σεληνίου , φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου. Η περιεκτικότητα του σε λίπος είναι 10γρ./ 60γρ. και περιέχεται κυρίως στον κρόκο.
Παρ’όλο όμως που το αυγό αποτελεί ένα τόσο θρεπτικό τρόφιμο, υπάρχει η αντίληψη ότι η κατανάλωσή του αυξάνει τη χολιστερίνη του αίματος. Στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις τις χώρες του δυτικού πολιτισμού το αυγό ευθύνεται για την συνολική αύξηση της χολιστερίνης του αίματος. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Ο κρόκος του αυγού περιέχει χολιστερίνη και η περιεκτικότητά της σε ένα μέτριο αυγό (60γρ.) είναι περίπου 240mg. Ωστόσο εκτός από χοληστερίνη το αυγό περιέχει και λεκιθίνη, ένα λιπίδιο το οποίο ασκει χοληστερινο-προστατευτική δράση με αποτέλεσμα η αύξηση της χοληστερίνης από το αυγό να είναι πολύ μικρή.
Πόσο όμως μπορούμε να απενοχοποιήσουμε την κατανάλωση του αυγού για την αύξηση της χολιστερίνης στο αίμα; Οι περισσότερς έρευνες δεν δείχνουν ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αυγού και καρδιαγγειακού κινδύνου. Δύο πρόσφατες μελέτες που έγιναν με δέιγμα Αμερικάνικου και Ευρωπαϊκού πολιτισμού τάσσονται υπέρ της απενοχοποίησης του αυγού και περαιτέρω της κατανάλωσής του. Σύμφωνα με το περιοδικό Food Function 2010, η έλλειψη συσχέτισης του αυγού με την αύξηση της χολιστερίνης και με τον περαιτέρω κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να εξηγηθεί ως εξής: Το αυγό περιέχει αντιοξειδωτικά όπως τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη τα οποία μπορούν ν’ αποτρέπουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών. Επίσης, στα άτομα τα οποία παρατηρήθηκε αύξηση της ολικής χοληστερόλης στο αίμα μετά από κατανάλωση αυγών παρατηρήθηκε και αύξηση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) με παράλληλη αύξηση και της HDL η οποία είναι η καλή και και καρδιοπροστατευτική χοληστερόλη. Υπέρβαρα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο τα οποία κατανάλωσαν αυγά και ταυτρόχρονα μείωσαν την πρόσληψη των απλών υδατανθράκων εμφάνισαν αύξηση της HDL χοληστερόλης (περιοδικό Journal of Nutrition 2008). Μάλιστα σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο που κατανάλωναν ολόκληρα αυγά παρατηρήθηκε βελτίωση στο λιπιδαιμικό τους προφίλ, αλλά και καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σχέση με ασθενής που κατανάλωναν μόμο το ασπράδι του αυγού.Βέβαια το καλύτερο είναι ν’ αποφέυγεται να καταναλώνεται το αυγό την ίδια μέρα με μια άλλη πηγή χοληστερίνης όπως το κρέας, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του αυγού είναι μαζί με μία πηγή φυτικών ινών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν τη χοληστερίνη των τροφίμων.
Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η χοληστερίνη στο αίμα αυξάνεται με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως παχιά κρέατα, φρέσκο βούτυρο, κρέμα γάλακτος κλπ. Ωστόσο η κατανάλωση πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μειώνουν τα επίπεδα χολιστερίνης στο αίμα. Ένα μέτριο αυγό μπορεί να έχει 240mg χοληστερίνης , περιέχει ομώς και μεγάλη ποσότητα ακόρεστων λιπαρών οξέων γεγονός που το καθιστά πέρα από ακίνδυνο, ευεργετικό και θρεπτικό. Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα για το αυγό δεν τελειώνει ποτέ και απαιτούνται συνεχώς πρόσθετα επιστημονικά δεδομένα πριν απελευθερωθει η κατανάλωσή του στον γενικό πληθυσμό.
Διαβάστε Επίσης  Μήπως η αγάπη σου είναι πιεστική; Τι να κάνεις για να μην τον πνίγεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *