Τεντώνει το σκοινί η Τουρκία -Ατυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου, στις 12 .

Σε αχαρτογράφητα νερά

-ως προς τις προθέσεις των Τούρκων- βρίσκεται η υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε τεράστιο διπλωματικό και πολιτικό πονοκέφαλο για την Αθήνα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με νέες ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί -εκτάκτως- στις 12 άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας(Τζανακόπουλος, Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου καταγράφεται έντονη ανησυχία. «Περιμένουμε από τον εισαγγελέα να ολοκληρώσει την έρευνα και όταν είναι έτοιμος να οριστεί δικάσιμος», λένε αρμόδιες πηγές στο iefimerida συμπληρώνοντας ότι «τότε θα ξέρουμε και ποια θα είναι η κατηγορία».
Καθόλου τυχαία, ο κ. Κοτζιάς, προχώρησε χθες σε μια επιθετική δήλωση ζητώντας από την Τουρκία να μη μετατρέψει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πρόβλημα, τονίζοντας ότι πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών που χειρίζονται το θέμα. Ενημερώνεται και όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές.
Όσο για το αν θα σηκώσει ο ίδιος το τηλέφωνο,προκειμένου να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ; «Αν κριθεί αναγκαίο, τότε θα το κάνει», απαντούν πηγές της κυβέρνησης.
Στις Βρυξέλλες ο Καμμένος ενημερώνει ομολόγους του
Ο Πάνος Καμμένος, θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, όπου και αναμένεται να ενημερώσει εκτενώς τους ομολόγους του για το περιστατικό. 
Ποια σενάρια μελετούν 
Όσο για τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητώνται και στο κυβερνητικό επιτελείο, αυτά είναι τα εξής:
  • • Το καλό σενάριο: ο εισαγγελέας να απαγγείλει κατηγορία για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και οι δυο στρατιωτικοί να αθωωθούν
  • • Το μέτριο σενάριο: ο εισαγγελέας να απαγγείλει κατηγορία για παράνομη είσοδο, να καταδικαστούν και να απελαθούν
  • • Το κακό σενάριο: ο εισαγγελέας να απαγγείλει κατηγορία και για κατασκοπεία. Και σε περίπτωση που καταδικαστούν, αυτό να σημάνει και την χρονοβόρα κράτησή τους.Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ελληνοτουρκική κρίση.
Μύχιοι φόβοι 
Με δεδομένο, τέλος, ότι η Τουρκία υιοθετεί τακτική κλιμακούμενης έντασης και γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και ασταθής,  ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι ο πυρήνας του Τούρκου προέδρου δεν θα ασκήσει πιέσεις. Υπενθυμίζεται, ότι το Μάιο λήγει το 18μηνο για τους «8» , όπερ και σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεκινήσει το…υπόγειο παζάρι από πλευράς Ερντογάν προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα.

| iefimerida.gr 

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Συνεχίζονται και τη Δευτέρα οι υψηλές θερμοκρασίες - Πού θα «χτυπήσουν» τα 40άρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *