ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ

Η κατανόηση της διαδικασίας του βήχα

Ο βήχας μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και οδυνηρό, αλλά στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία και ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός προσπαθεί να κρατήσει τις επιβλαβείς ουσίες, εξασφαλίζοντας να μείνετε υγιείς. Για να καταλάβουμε περισσότερα για το πώς αυτό είναι δυνατό, είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσουμε τη δομή του αναπνευστικού συστήματος που ασχολείται με την αναπνοή, καθώς και φαινόμενα όπως ο βήχας και το φτέρνισμα.

Ανατομία του αναπνευστικού συστήματος

Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από διάφορα όργανα: μύτη, το στόμα, το φάρυγγα ή το λαιμό, το λάρυγγα ή φωνητικών χορδών, τραχείας ή το σωλήνα αέρα, μικροσκοπικά σωλήνες αέρα που ονομάζεται βρόγχους και, τέλος, οι πνεύμονες. Από αυτές, η μύτη, τα ιγμόρεια γύρω από αυτό και τον λάρυγγα συνθέτουν την ανώτερη αναπνευστική οδό και την τραχεία, τους βρόγχους και τους πνεύμονες συνθέτουν την κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι επενδύσεις των βρόγχων που παρέχονται από διάφορα αισθητήρια νεύρα που είναι συνδεδεμένοι σε ένα τμήμα του  μυελού στον εγκέφαλο είναι γνωστή ως «κέντρο του βήχα».

Υποδοχείς του βήχα

Υποδοχείς του βήχα είναι παρόντες σε αρκετά τμήματα της αναπνευστικής οδού, όπως η τραχεία, τους βρόγχους,ο φάρυγγας  και τα σημεία όπου είναι οι αεραγωγοί. Αυτοί οι υποδοχείς ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα όπως η αφή η  κυκλοφορία, καθώς και χημικά ερεθίσματα, όπως η θερμότητα,  οι όξινες ουσίες και  οι ενώσεις όπως η καψαϊκίνη που βρίσκονται στο τσίλι. Εκτός αυτού, είναι επίσης παρούσα στα τύμπανα, τα ιγμόρεια, τον  φάρυγγα, του υπεζωκότα ή μεμβρανών που καλύπτουν τους πνεύμονες και του έξω ακουστικού κανάλιου. Αυτοί οι υποδοχείς πιστεύεται ότι ανταποκρίνονται μόνο σε μηχανικά ερεθίσματα.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός βήχα;

Όπως εξηγεί NetDoctor Ηνωμένο Βασίλειο, ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που ξεκινά όταν τα αισθητήρια νεύρα στο αναπνευστικό σύστημα διεγείρεται λόγω της παρουσίας ενός χημικού ή μηχανικού ερεθίσματος.  Όταν οι υποδοχείς διεγείρονται βήχα, μια ώθηση ταξιδεύει μέσω των νεύρων στο κέντρο του βήχα στον προμήκη  του μυελού. Αυτό προκαλεί τον βήχα για να ανταποκριθεί με την αποστολή πληροφοριών στους μύες στο αναπνευστικό σύστημα να συρρικνωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει ένα βήχα να ρίξει το ερεθιστικό έξω από το σώμα σε μεγάλη δύναμη μαζί με μια ριπή αέρα.

Βήχας:

Ο έντονος Βήχας μπορεί να είναι επικίνδυνος
Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς  ένας συνεχόμενος  βήχας για λίγες ώρες ή ημέρες τείνει να σας κανε ι έναν πονοκέφαλο,να αισθανθείτε ζάλη, προκαλεί ακράτεια ούρων, κούραση,προκαλεί πόνο στο στήθος και την πλάτη; Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της υψηλής πίεσης που παράγεται όταν βήχετε πολύ έντονα – αυτό μπορεί να είναι τόσο υψηλές όσο 300 mm Hg και η ταχύτητα με την οποία αέρας εξωθείται έξω είναι κοντά σε 800 χιλιόμετρα ανά ώρα Η πίεση και η ταχύτητα του αέρα είναι καλή από την άποψη της ικανότητας για την εκκαθάριση των ερεθιστικών και της βλέννας από τις αναπνευστικές διόδους, αλλά οδηγεί επίσης σε επιπλοκές. Μερικοί άνθρωποι – κυρίως γυναίκες με χαμηλή οστική πυκνότητα -. Είναι γνωστό ότι υποφέρουν από κατάγματα πλευρών που προκαλούνται από το βήχα
Εξασφαλίζοντας την κατώτερη αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες  πάντα  να παραμένουν αποστειρωμένα (δηλαδή, απαλλαγμένοι από μικροοργανισμούς) είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των συστημάτων άμυνας του οργανισμού. Αυτό, ακριβώς, είναι το πώς το αντανακλαστικό του βήχα παίζει ένα προστατευτικό ρόλο. Στην απουσία ενός αντανακλαστικού,η  βρωμιά μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες και να προκαλέσει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που οδηγούν σε επιπλοκές όπως λοίμωξη του αναπνευστικού και πνευμονία. Ωστόσο, όταν ο βήχας γίνει χρόνιος ή υπερβολικός μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους επιπλοκές, όπως  βλάβη των εσωτερικών επενδύσεων της αναπνευστικής οδού και, ως εκ τούτου, καθίσταται απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο για να απαλλαγούμε από τέτοιο βήχα.

Πώς να έχετε  άμεση ανακούφιση από τον βήχα

Γαργάρες

Από τη στιγμή που αισθάνεστε πόνο στο λαιμό σας,   να κάνετε γαργάρες με αλάτι διαλυμένο σε ζεστό νερό .Το άλας στο νερό μπορεί να βοηθήσει την αποστράγγιση  του περίσσιου υγρού από ερεθισμένες περιοχές στο λαιμό  και την μείωση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με το Mayo κλινική βιβλίο του σπίτι διορθωτικά μέτρα, οι γαργάρες αφαιρεί επίσης σε ερεθισμό του λαιμού και λεπταίνει τη βλέννα.

Πίνετε ζεστό υγρά

Μια ζεστή σούπα είναι μια πολύ καλή λύση, όπως είναι ένα ποτήρι ζεστό τσάι από βότανα.

 Καραμέλες για το λαιμό

Παρόλο που κάποιες φαρμακευτικές παστίλιες και περιέχουν συστατικά όπως δεξτρομεθορφάνη (ένα αντιβηχικό) ή βενζοκαΰνη (ένα αναισθητικό), άλλοι περιέχουν φυσικά καταπραϋντικά συστατικά όπως με  μέλι, μενθόλη, έλαιο μέντας ή έλαιο ευκαλύπτου

 Χρησιμοποιήστε Vaporubs vicks

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Penn State College of Medicine, παιδιά άνω των 2 ετών είχαν συμπτωματική ανακούφιση και θα μπορούσαν να κοιμηθούν καλύτερα μετά την εφαρμογή vaporubs. Ενώ ο ακριβής λόγος για τον τρόπο vaporubs εργασία παραμένει ένα μυστήριο, τα συστατικά όπως μενθόλη, καμφορά και ευκάλυπτο μπορεί να έχει ένα ρόλο στην ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

 Κοιμηθείτε με το κεφάλι  ψηλά

Σε ορισμένα άτομα, ένα παραγωγικό βήχα αποτελέσματα όταν στάζει βλέννας από το πίσω μέρος της μύτης στον λαιμό. Αυτό τείνει να αυξηθεί περισσότερο τη νύχτα, όταν η στάση του σώματος είναι ευνοϊκό για μια τέτοια στάζει. Ύπνος με το κεφάλι σε υψηλότερη θέση βοηθά να μειωθούν και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη θέση αυτή να  βοηθά στη μείωση του βήχα τη νύχτα και  να βελτιώνει τον ύπνο.

Κουρκούμη

Μια παραδοσιακή θεραπεία που οι περισσότεροι άνθρωποι ορκίζονται από τη χρήση είναι ζεστό γάλα με κουρκούμη. Σύμφωνα με μια μελέτη,φαίνεται να έχουν ακόμη και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Ζεσταίνετε ένα ποτήρι γάλα, ανακατεύουμε με μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη και να πιείτε ζεστό για ανακούφιση από το βήχα. Μια γαργάρα με  κουρκούμη δίνει επίσης καλά αποτελέσματα. Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, προσθέστε το μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι πίνακα. Χρησιμοποιήστε αυτό το υγρό ως γαργάρα για τον λαιμό και είναι σίγουρο ότι θα αισθανθείτε ανακούφιση από το βήχα.
Για ένα ξηρό βήχα, κουρκούμη σκόνη αναμειγνύεται με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι λαμβάνεται τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα είναι αποτελεσματική. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε την προετοιμασία κουρκούμη τσάι προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας κουρκούμη σκόνη σε 4 φλιτζάνια βραστό νερό. Κρατήστετο για μερικά λεπτά, μετά σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με λίγο λεμόνι και το μέλι
Σύμφωνα με τον Δρ Soumya Bhat, Ayurvedic γιατρός, η  εισπνοή του καπνού της καύσης κουρκούμη θεωρείται επίσης να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το βήχα και το κρύο. Ρίξτε μια αποξηραμένη ρίζα κουρκούμη, το κάψει και να εισπνέσετε τον καπνό.

Μέλι

Μελ ι και Ginger το μέλι έχει γίνει γνωστό για να απαλύνει τις ερεθισμένο λαιμό  και την μείωση του βήχα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Penn State School of Medicine για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών δεν έδειξαν ότι το μέλι τους βοήθησε να φτύνουν λιγότερο και να κοιμηθούν καλύτερα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη χρήση του μελιού, εκτός από εκείνο που αναφέρεται σε συνδυασμό με κουρκούμη. Ένα ξηρό βήχα ανταποκρίνεται σε ένα μίγμα μελιού με χυμό από σταφύλια. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με λίγο μέλι προστίθεται λίγο πριν πάτε για ύπνο είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του βήχα τη διάρκεια της νύχτας. Ανακατεύουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε αυτό τρεις φορές την ημέρα για την ανακούφιση από το βήχα.
Εάν έχετε ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό βήχα, δοκιμάστε αυτό το φάρμακο. Πάρτε περίπου 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου σε 1 φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε. Όταν το νερό αρχίζει να πιζει σουρώνουμε το υγρό και το αναμιχθεί σε 3 κουταλιές της σούπας κάθε ένα από χυμό λεμονιού και το μέλι. Καταπιείτε περίπου 1 κουταλιά του μίγματος αυτού

 Ginger

Τζίντζερ έχει μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη , είναι καλό για τη θεραπεία του βήχα. Για ένα ξηρό βήχα, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για την εξεύρεση ανακούφιση είναι να κόψει ένα κομμάτι φρέσκο ​​τζίντζερ, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι σε αυτό και να μασάτε σε αυτό για λίγα λεπτά.  Κόβουμε το τζίντζερ σε λεπτά κομμάτια, προσθέστε σε ένα δοχείο που περιέχει ένα φλιτζάνι νερό. Κρατήστε βρασμό του υγρού μέχρι ο όγκος μειώνει στο μισό της αρχικής  του ποσότητας. Σουρώνουμε το υγρό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και πίνετε  ζεστό για να δώσει μια κατευναστική επίδραση κατά του βήχα.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα αποτελεσματικό αντιμικροβιακό και αποχρεμπτικό και αυτό το καθιστά ένα πολύτιμο πράκτορα που κάνει για την καταπολέμηση του βήχα. Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center αναφέρει μια μελέτη που προτείνει ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κρυολογημάτων και να μειώσει τα συμπτώματά τους
Ελαφριά λιώστε  περίπου 5 σκελίδες ξεφλουδισμένες σκόρδο και σοτάρετε σε ένα κουταλάκι του γλυκού γκι? Καταναλώνετε  όταν είναι ακόμα ζεστό για την ανακούφιση από το βήχα και το κρυολόγημα.

Για να απαλλαγείτε από φλέματα

Κάντε ένα αφέψημα με βρασμό μερικούς σπόρους  πιπέρι με νερό για περίπου 20 λεπτά? Αναμειγνύεται με λίγο κύμινο και πιείτε το Κόψτε ένα τέταρτο μέρος ενός κρεμμυδιού,και μασάτε σε αυτό για την αποβολή πτυέλων.ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ
πηγη
health.india.com
Διαβάστε Επίσης  Φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *