Νέα δεδομένα για τους παράγοντες που προστατεύουν από την καρδιακή ανεπάρκεια

Νέα δεδομένα για τους παράγοντες που προστατεύουν από την καρδιακή ανεπάρκειαΝέα δεδομένα για τους παράγοντες που προστατεύουν από την καρδιακή ανεπάρκεια

Οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που κοιμούνται αρκετές ώρες και καλά, καθώς επίσης οι ηλικιωμένες γυναίκες που αποφεύγουν την καθιστική ζωή, κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή Επιδημιολογίας Λου Κι του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησε στοιχεία για 408.800 ανθρώπους 27 έως 73 ετών, συσχετίζοντας τις συνήθειες ύπνου καθενός με την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας σε βάθος δεκαετίας (σε αυτό το διάστημα 5.221 άνθρωποι διαγνώσθηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια).

Ο καλός ύπνος αξιολογήθηκε με βάση πέντε συνήθειες: Όταν κάποιος κοιμάται επτά έως οκτώ ώρες, δεν έχει αϋπνία ή ροχαλητό, ξυπνά νωρίς και δεν νιώθει κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας ήταν μειωμένη από 15% έως 42%, ανάλογα με το πόσες καλές συνήθειες ύπνου είχε κάποιος.

Διαβάστε Επίσης  Οι ασθένειες που πάνε δυο δυο

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Μάικλ ΛαΜόντε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, δείχνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γυναίκες 50 έως 80 ετών που περνάνε αρκετές ώρες καθιστές ή ξαπλωμένες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια, συχνά αρκετά σοβαρή για να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 81.000 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών, συσχετίζοντας τις ώρες καθιστικής (και ξαπλωμένης) ζωής καθημερινά με την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας σε βάθος περίπου δεκαετίας. Σε αυτό το διάστημα, 1.402 γυναίκες χρειάστηκαν νοσηλεία γι’ αυτόν τον λόγο.

Σε σχέση με όσες περνούσαν λιγότερες από 6,5 ώρες την ημέρα καθισμένες ή ξαπλωμένες, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν κατά 15% μεγαλύτερος για τις γυναίκες με 6,5 έως 9,5 ώρες ακινησίας καθημερινά και 42% μεγαλύτερος για όσες έμεναν ακίνητες περισσότερες από 9,5 ώρες. Επίσης, σε σχέση με τις γυναίκες που κάθονταν ή ξάπλωναν λιγότερες από 4,5 ώρες την ημέρα, όσες έμεναν ακίνητες 4,6 έως 8,5 ώρες είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ για όσες κάθονταν πάνω από 8,5 ώρες ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 54%.

Διαβάστε Επίσης  Τρεις τροφές που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο

«Για να προληφθεί η καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να γίνονται συχνά διαλείμματα από το παρατεταμένο καθισιό ή ξάπλωμα, πέρα από την προσπάθεια μίας γυναίκας να κάνει τη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα που συνιστούν οι καρδιολόγοι», δήλωσε ο δρ ΛαΜόντε. «Τα νέα ευρήματα συνάδουν με παλαιότερες μελέτες, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι με περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, έμφραγμα και εγκεφαλικό ή να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακή νόσο και άλλες αιτίες. Το μήνυμά μας είναι απλό: Να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο, έστω και για τις δουλειές του νοικοκυριού», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *