Δες από τι κινδυνεύεις αν παίρνεις πολλά παυσίπονα

Δες από τι κινδυνεύεις αν παίρνεις πολλά παυσίπονα
Δες από τι κινδυνεύεις αν παίρνεις πολλά παυσίπονα
Πάρα πολλές γυναίκες είναι «εξαρτημένες» από τα παυσίπονα, και δεν υπάρχει μέρα που δεν θα πάρουν ένα για τη μέση τους, τον πονοκέφαλο ή τις κράμπες της περιόδου. Όμως η μακροχρόνια χρήση
παυσίπονων αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι γυναίκες που κάνουν χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνης) ή ιβουπροφαίνης για πάνω από έξι χρόνια, λέει μεγάλη αμερικανική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκάρι Κέρχαν του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 54.000 γυναίκες ηλικίας από 48 έως 73 ετών.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 60 εμφανίζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια ακοής. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που τα φάρμακα αυτά μειώνουν την ακοή, δεν είναι σαφής προς το παρόν. Ο επικεφαλής ερευνητής εκτίμησε ότι περίπου το 16% της απώλειας ακοής στις γυναίκες που κάνουν χρήση αναλγητικών, θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτόν τον παράγοντα.
Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν διαπιστώσει ότι η συχνή χρήση αυτών των αναλγητικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας ακοής στους άνδρες.
Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια λήψης της ασπιρίνης και στην απώλεια ακοής. Είναι, πάντως, γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ασπιρίνη σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσει την ακοή.

Διαβάστε Επίσης  Δεντρολίβανο: Αποτρέπει την καρκινογένεση

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *