Φράουλες: To φρούτο που προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα

 

Φράουλες: To φρούτο που προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα

Φράουλες: To φρούτο που προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα

Οι φράουλες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη και είναι παγκοσμίως πολύ δημοφιλές φρούτα. Στη Γαλλία κάποτε το θεωρούσαν αφροδισιακό.

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιοπάθεια.

 

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή

μαγνησίου
φωσφόρου
ασβεστίου
καλίου
φυλλικού οξέος
βιταμίνης K.
Οι φράουλες είναι φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που τις καθιστά νόστιμη επιλογή για ανθρώπους που θέλουν να ελέγξουν ή να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους.

Είναι καλές για όλο το σώμα. Περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες), χωρίς νάτριο, λιπαρά ή χοληστερόλη.

Διαβάστε Επίσης  Φράουλες: Ποια είναι τα τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς

Είναι μεταξύ των 20 πρώτων φρούτων σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καλή πηγή μαγγανίου και καλίου. Μια μερίδα –περίπου 8 φράουλες-δίνουν τόση βιταμίνη C όση ένα πορτοκάλι.

Οφέλη στην υγεία
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μπορούν να δώσουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες ενδεχομένως συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων νόσων.

Επιπλέον μπορούν να παρέχουν άλλες οφέλη στην υγεία σχετικά με:

Ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι πολυφαινόλες στις φράουλες έχει φανεί πως βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ενηλίκους χωρίς διαβήτη. Δεν είναι μόνο χαμηλές σε ζάχαρη οι φράουλες αλλά ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλουν στο μεταβολισμό ειδών γλυκόζης.

Προστασία δέρματος

Οι φράουλες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που ενδεχομένως εμποδίζει τη βλάβη στο δέρμα όταν εφαρμόζονται τοπικά. Σε μικρή έρευνα, κοσμητικές αγωγές με βάση τις φράουλες προστάτευσαν εκτεθειμένο δέρμα σε ακτινοβολία UVA-ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το συνένζυμο Q10.

Διαβάστε Επίσης  Επικίνδυνες οι τηγανητές πατάτες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Έλεγχος της οστεοαρθρίτιδας

Μικρή έρευνα έδειξε ότι τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της φράουλας μπορούν επίσης να προστατεύσουν άλλα μέρη του οργανισμού όπως τις αρθρώσεις. Σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα και πόνο στα γόνατα, οι φράουλες μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το οίδημα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Σε μια έρευνα, ενήλικες που κατανάλωναν 50 γρ. καθημερινά για 24 εβδομάδες είχαν μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει

Θερμίδες: 91
Πρωτείνη: 0,67 γρ.
Λιπαρά: 0,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 7,68 γρ.
Φυτικές ίνες : 2 γρ.
Σάκχαρα: 4,89 γρ.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *