Γιατί μειώνεται η ένταση των οργασμών;

Γιατί μειώνεται η ένταση των οργασμών;

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση

Όπως συμβαίνει σε διάφορες πτυχές της σεξουαλικής δραστηριότητας έτσι και στην περίπτωση του οργασμού, η έντασή του μπορεί να εξαρτάται τόσο από το άτομο όσο και από τη δεδομένη συνθήκη. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους παρατηρείται μείωση της έντασης των οργασμών:

– Αύξηση της ηλικίας. Τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών μειώνονται και στα δυο φύλα με την αύξηση της ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μειώνονται σταδιακά καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στη σεξουαλική επιθυμία όσο και στην ένταση του οργασμού. Για τις γυναίκες, η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση είναι πιο απότομη. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κλειτορίδα γίνεται λιγότερο ευαίσθητη εξαιτίας της μείωσης των οιστρογόνων. Πολλές γυναίκες φθάνουν σε οργασμό μέσω του ερεθισμού της κλειτορίδας και κατά συνέπεια η μείωση της ευαισθησίας της μπορεί να περιορίσει την ένταση των οργασμών. Τα οιστρογόνα επίσης διατηρούν την υγρασία και την ελαστικότητα στους ιστούς του κόλπου. Με την πτώση τους η γυναίκα μπορεί να εμφανίσει κολπική ξηρασία και στενότερο κόλπο με αποτέλεσμα να βιώνει δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

– Η επαναλαμβανομένη ρουτίνα που προκαλεί μείωση ενδιαφέροντος. Εάν οι δύο σύντροφοι είναι μαζί πολλά χρόνια μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια σεξουαλική ρουτίνα που δεν είναι πλέον ερεθιστική. Η υιοθέτηση κάποιων αλλαγών αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει, ενώ παράλληλα οι σύντροφοι είναι καλό μέσα από τη συζήτηση να διασφαλίζουν ότι και οι δυο είναι ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή. Επίσης τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά διαδικτυακό πορνό για να διεγερθούν και αυνανίζονται σε καθημερινή βάση, μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι οργασμοί τους έχουν όλο και μικρότερη ένταση και τους προσφέρουν λιγότερη ικανοποίηση.

Διαβάστε Επίσης  Μελίγκρα ή αφίδα. Πως να την καταπολεμήσετε φυσικά στο βιολογικό σας κήπο

– Το στρες και το άγχος. Το στρες μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία με πολλούς τρόπους. Εάν ένα άτομο, για παράδειγμα, βιώνει πίεση στην εργασία του ή από τις οικογενειακές του υποχρεώσεις ή εάν έχει άγχος για την κατάσταση και την πορεία της σχέσης του, μπορεί να διασπάται κατά τη διάρκεια του σεξ με αποτελέσμα να μειώνεται η ευχαρίστηση.

– Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Η ένταση του οργασμού μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τη σεξουαλική ορμή, τη γνωστή libido, καθώς και από τη σεξουαλική διέγερση, τη προετοιμασία δηλαδή του σώματος για τη σεξουαλική πράξη. Η μείωση της σεξουαλικής ορμής και διέγερσης μπορεί να έχει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά αίτια, όπως είναι η διαταραχή των ορμονών και οι συγκρούσεις στη σχέση. Είναι σημαντικό τα άτομα να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.

– Αδύναμο πυελικό έδαφος. Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που υποστηρίζει τα πυελικά όργανα, όπως είναι η μήτρα, το έντερο και η ουροδόχος κύστη. Αυτοί οι μύες αποδυναμώνονται καθώς τα άτομα μεγαλώνουν σε ηλικία. Κάποιο χειρουργείο, η παχυσαρκία και ο τοκετός αποτελούν παράγοντες που μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην αποδυνάμωση του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις Κegel μπορεί να βοηθήσουν στην ενδυνάμωσή του.

Διαβάστε Επίσης  Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια

– Η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων. Κάποιοι άνδρες ισχυρίζονται ότι δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό όταν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, ενώ παράλληλα η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού μπορεί να δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα στις γυναίκες. Η ένταση του οργασμού όμως δεν πρέπει να είναι λόγος διακοπής της αντισυλληπτικής προστασίας. Τα ζευγάρια πρέπει να βεβαιωθούν ότι κάνουν τη σωστή χρήση προφυλακτικού, ενώ οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα άλλον τύπο αντισύλληψης, όπως είναι οι ενδομητρικές συσκευές.

Αδιαφιλονίκητα η επικοινωνία είναι μια από τις πιο βασικές συνιστώσες της σεξουαλικής σχέσης. Εάν ο ένας σύντροφος αντιμετωπίζει προβλήματα με τους οργασμούς του το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με συνεργασία και των δυο. Η απάντηση μπορεί να είναι πολύ απλή, όπως για παράδειγμα η αφιέρωση περισσοτέρου χρόνου στη σχέση, ο πιο αποτελεσματικός καταμερισμός των ευθυνών ή ακόμα και η αλλαγή των αντισυλληπτικών μεθόδων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμο το ζευγάρι να συμβουλευτεί έναν ειδικό, είτε πρόκειται για γιατρό, είτε για θεραπευτή σεξουαλικών διαταράχων είτε για σύμβουλο.

Πηγή: zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *