Γαρδουμπάκια λαδορίγανη(Άκης Πετρετζίκης)

Συστατικά

έντερα αρνίσια
χυμό από 2 λεμόνια
1 συκωταριά από αρνί ή κατσίκι χωρίς τα νεφρά
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
100 γρ. λευκό κρασί
3 κ.γ. ρίγανη
νερό
Για το σερβίρισμα
πατάτες τηγανητές
θυμάρι φρέσκο
Μέθοδος Εκτέλεσης


.

Πλένουμε καλά τα έντερα αλλάζοντας πολλές φορές το νερό.
Με τη βοήθεια ενός μολυβιού γυρνάμε τα έντερα από μέσα προς τα έξω και τα πλένουμε ξανά. (Βάζουμε την μύτη του μολυβιού παράλληλα 1εκ. πριν την άκρη του εντέρου). Πιέζουμε ελαφρά και με το χέρι μας ξεκινάμε να “φοράμε” το έντερο πάνω στο μολύβι. Όταν μαζευτεί αρκετό έντερο πάνω στο μολύβι το αφήνουμε να πέσει προς τα πίσω. Συνεχίζουμε μέχρι να γυρίσουμε όλο το έντερο. Αν είναι κάπου κομμένο το έντερο κόβουμε και συνεχίζουμε. Πλένουμε καλά με μπόλικο νερό και πάλι στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και το χυμό από τα δύο λεμόνια  και τα βάζουμε στο ψυγείο για πάνω από 2 ώρες ώστε να ξεμυρίσουν και να ασπρίσουν καλά.
Παράλληλα καθαρίζουμε τη συκωταριά με αρκετό νερό. Με την βοήθεια ενός ψαλιδιού ή ενός μαχαιριού κόβουμε τα εντόσθια σε λωρίδες πάχους 0,5εκ. και μήκους γύρω στα 10εκ. Τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Προσθέτουμε αρκετό αλάτι και πιπέρι, 2 κ.γ. ρίγανη, το ξύσμα του λεμονιού και το τριμμένο σκόρδο. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 1 ώρα.
Παίρνουμε 3-4 λωρίδες από τα εντόσθια και τις κρατάμε σφιχτά. Τις δένουμε στη μέση με το έντερο και τυλίγουμε τις γαρδούμπες γύρω γύρω και αρκετά σφιχτά.
Τέλος κάνουμε μια θηλιά στο εντεράκι ή το βάζουμε μέσα στο γαρδουμπάκι ώστε να μην μας φύγει. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ή σε μια γάστρα που μπαίνει και στον φούρνο το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σoτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα γαρδουμπάκια και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να χρυσαφίσουν ελαφρά. Δεν θέλουμε να κάψουν.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη και νερό ίσα ίσα να τα μισοσκεπάζει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν καλό χρώμα. Αν θέλουμε στα τελευταία λεπτά αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και θυμάρι φρέσκο.
Διαβάστε Επίσης  Αίθριος ο καιρός στην Αττική, τοπικές βροχές στα ανατολικά της χώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *