15 αλήθειες για τα όνειρα

Διάβασε τι είναι τα όνειρα, γιατί τα βλέπουμε και 15

αλήθειες για αυτά…

Τι είναι τα όνειρα και γιατί υπάρχουν;Τα όνειρα είναι δημιουργήματα του εγκεφάλου, σε μορφή εικόνας ή ιστορίας, κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Τα όνειρα είναι μία αληθοφανή εμπειρία ενώ κοιμόμαστε, με περίεργες και λογικά ανεξήγητες ορισμένες φορές, ανατροπές. Τα όνειρα μπορεί να είναι χαρούμενα, ρομαντικά, στενάχωρα, αγχώδη ή τρομακτικά.

 

.Γιατί όμως βλέπουμε όνειρα;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τον άνθρωπο αιώνες τώρα. Χρόνιες επιστημονικές μελέτες για τα όνειρα και την λειτουργία του εγκεφάλου, όσον αφόρα αυτά, δεν έχουν αποδώσει ακόμα απόλυτα βάσιμο συμπέρασμα. Κάποιοι θεωρούν, κυρίως όσοι ανήκουν στο χώρο της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, ότι τα όνειρα αποτελούν δημιουργήματα του υποσυνειδήτου. Αυτό ισχύει, αφού ερεθίσματα ή γεγονότα της ημέρας ή βιώματα όλης μας της ζωής έχουν άμεσα αντίκτυπο στο προϊόν των ονείρων μας, όπως και η αναβίωση αναμνήσεων, φαινομενικά ξεχασμένων. Ωστόσο, παρά τις εικασίες ή κάποιες μελέτες μένει ανεξήγητο το πώς και γιατί βλέπουμε όνειρα κατά την διάρκεια του ύπνου, όπως επίσης γιατί μερικά τα θυμόμαστε καθαρά ή θολά ή δεν τα θυμόμαστε καθόλου, αφού οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ονειρευόμαστε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε Επίσης  Πανελλήνιες εξετάσεις και ψυχολογία: Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος οι μαθητές;

Η ύπαρξη του όμως, εξυπηρετεί κάποιο βιολογικό, ψυχολογικό ή μεταφυσικό μηχανισμό; Είναι μια απλή λειτουργία του εγκεφάλου που επεξεργάζεται πληροφορίες, αποτελούν κάποια ένδειξη σχετικά με την ψυχολογική μας κατάσταση ή κάποια προμήνυμα για το μέλλον;  Ακόμα και σήμερα, καμία περίπτωση δεν έχει επικρατήσει των υπολοίπων, αλλά και καμία δεν έχει απορριφθεί.

 

15 αλήθειες για τα όνειρα που σίγουρα δεν γνώριζες μέχρι τώρα

 

1. Οι τυφλοί άνθρωποι ονειρεύονται περισσότερο!

2. Πάνω από 90% των ονείρων, δεν τα θυμόμαστε!

3. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε ένα όνειρο, είναι γνωστοί του ατόμου που ονειρεύεται!

4. Τα όνειρα επηρεάζονται άμεσα και ποσοτικά και ποιοτικά, από τη χρήση αλκοόλ!

5. Όσο μεγαλώνουμε τα όνειρα μειώνονται!

6. Οι γυναίκες ονειρεύονται περισσότερο εσωτερικούς χώρους, ενώ οι άντρες βλέπουν επιθετικότερα όνειρα!

7. Διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία, άπνοια ή λήψη υπνωτικών φαρμάκων, επηρεάζουν κατά πολύ τα όνειρα!

8. Εμπειρίες ή πρόσωπα που υπήρξαν στην καθημερινότητα μας, 5-7 μέρες πριν ή την ίδια ημέρα, έχουν πολύ περισσότερες       πιθανότητες να ανέλθουν στο όνειρο μας, από αντίστοιχες, των τελευταίων 2-4 ημερών!

9. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η ταχεία κίνηση των ματιών στη φάση του ύπνου, προδίδει το σημείο που το άτομο αρχίζει να ονειρεύεται!

Διαβάστε Επίσης  3 τρόποι να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για τον χωρισμό σου

10. Κατά την διάρκεια του ονείρου δεν μπορείς να διαβάσεις!

11. Σύμφωνα με την ψυχολογία, το άτομο που ονειρεύεται, με ειδικά τεχνάσματα, μπορεί να ελέγχει τα όνειρα του και να τα δρομολογήσει όπως αυτός επιθυμεί.

12. Για πολλές σπουδαίες ιδέες ή επιτεύγματα, οφείλονται τα όνειρα. Αξιοσημείωτα παραδείγματα η Google ή η γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος!

13. Αν και οι επιστήμονες αρνούνται κατηγορηματικά την ιδιότητα των ονείρων να προβλέπουν το μέλλον, υπάρχουν αποδεδειγμένες περιπτώσεις ατόμων που όντως ονειρεύτηκαν μελλοντικό συμβάν. Όπως ο Αβραάμ Λίνκολν, που ονειρεύτηκε την δολοφονία του!

14. Όσον αφορά τα σεξουαλικά όνειρα, ένας άνδρας μπορεί να έχει στύση, έως και 20 φορές, κατά την διάρκεια του ύπνου!

15.Όταν τα όνειρα συνοδεύονται και από υπνοβασία, μπορεί να συμβούν τα πιο περίεργα αλλά και επικίνδυνα γεγονότα. Σπουδαία παραδείγματα αποτελούν η περίπτωση ενός νοσηλευτή, που υπνοβατούσε ενώ ονειρευόταν ότι είναι ζωγράφος και δημιούργησε στην πραγματικότητα καταπληκτικά πορτρέτα, η περίπτωση κάποιου που οδήγησε ενώ κοιμόταν, ταξίδεψε και σκότωσε τον ξάδερφό του αλλά και περιπτώσεις σεξουαλικών οργιών ή αυτοκτονιών, που συνέβησαν λόγω υπνοβασίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *