Ρυζόπιτα νηστίσιμη

Υλικά:

Για το μείγμα ρυζιού:
14 φύλλα κρούστας
500 γραμ. ρύζι γλασέ (περίπου 2 μεγάλα φλ. τσαγιού)
4 + 1/2 φλ. τσαγιού νερό
λίγο αλάτι
1 πακέτο βιτάμ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 δόσεις άρωμα βανίλιας
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη


.

Για το μείγμα των καρυδιών:
2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
1 φλ. ζάχαρη
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
(Για όποιον δεν προτιμά την πολύ γλυκιά γεύση, ας μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης, δηλαδή 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη στο μείγμα των καρυδιών).
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει και να “πιει το νερό” του. Ρίχνουμε το μισό βιτάμ, το 1 φλιτζάνι ζάχαρη, τις 2 βανίλιες, τις σταφίδες, και λίγη κανέλλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με βιτάμ. Στρώνουμε κάτω 3 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών. Βάζουμε από πάνω 2 φύλλα βουτυρωμένα και ρίχνουμε ένα μέρος από το μείγμα του ρυζιού. Από πάνω βάζουμε άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με καρύδια, άλλα 2 φύλλα, ρύζι… πάλι 2 φύλλα, καρύδια και πάλι ρύζι… Κανονίζουμε τις στρώσεις ώστε να έχουμε τρεις στρώσεις ρύζι, με το ρύζι στην τελευταία στρώση.
Τέλος καλύπτουμε με 3 φύλλα βουτυρωμένα, χαράζουμε την πίτα μας, την ραντίζουμε με λίγο νερό και σιγοψήνουμε στους 160 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινήσει.

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *