Φυτεύουμε φασολιές στο μπαλκόνι

Φυτεύουμε φασολιές στο μπαλκόνι

Τα φασολάκια είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά που απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μπορείτε να φυτέψετε φασολιές στο μπαλκόνι σας, και με 2-3 ζαρντινιέρες ή με λίγες γλάστρες να γεμίζετε την κατσαρόλα σας με φρέσκα φασόλια ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Από τις πολλές διαθέσιμες ποικιλίες φασολιού, θα σας προτείναμε αναρριχητικές ποικιλίες που είναι πολύ πιο παραγωγικές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής.
Το τσαουλί αναρριχώμενο, το τερλί, το αμπελοφάσουλο του μέτρου και το αναρριχώμενο μπαρμπούνι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες για να φυτέψετε το μπαλκόνι σας.Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται η φασολιά στο μπαλκόνι;Η φασολιά θέλει γόνιμο έδαφος, με πολύ οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Επιλέξτε ζαρντινιέρες μήκους 80 εκατοστών εως ένα μέτρο και πλάτους 30 εκατοστά με τρύπες αποστράγγισης για να φεύγει το νερό.
Χρησιμοποιείστε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτίστε το με καλά χωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εξασφαλίσετε καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Τοποθετείστε τη ζαρντινιέρα με τις φασολιές σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, προστατευμένη από τον αέρα, καθώς οι ποικιλίες που αναρριχώνται ψηλά μπορεί να σπάσουν εύκολα.Οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για την ανάπτυξη της φασολιάς είναι 15-30 °C

Πώς φυτεύεται η φασολιά και πώς θα υποστηλωθεί;.

Πριν την σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε τους σπόρους ή έτοιμα φυντανάκια φασολιάς απευθείας στη ζαρντινιέρα.
Τοποθετείστε δύο σπόρους φασολιού σε κάθε θέση φύτευσης, σε βάθος 4-5 εκατοστά, σε απόστασεις ανά 20 εκατοστά και διατηρείστε το πιο εύρωστο φυτό που θα προκύψει σε κάθε θέση φύτευσης.
Μόλις οι φασολιές φυτρώσουν και μεγαλώσουν λίγο, χρησιμοποιείστε καφασωτά ή καλάμια ή ειδικό πλαστικό δίχτυ αναρρίχησης φασολιών. Σε κάθε περίπτωση, θέλει προσεκτικό δέσιμο των φυτών με σπάγκο, καθώς θα αναπτύσσονται και θα καρποφορούν, ώστε να μην πέσουν οι φασολιές όταν θα είναι φορτωμένες με καρπό.

Τι άλλη φροντίδα θέλει η φασολιά στη γλάστρα;

Η φασολιά θα χρειαστεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα στη γλάστρα να παραμένει συνεχώς υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης.
Παράλληλα, ενσωματώνετε βιολογικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες για εξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής. Για την φυτοπροστασία της φασολιάς, σκονίστε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα, για προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου που προσβάλλει τις φασολιές όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.
Επίσης, ψεκάζετε τα φυτά της φασολιάς κάθε βδομάδα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό ή με σάπωνες αλάτων καλίου για να τα προστατέψετε προληπτικά από τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, και τις βρωμούσες.

Κι ένα μυστικό για τις φασολιές

Είναι σημαντικό στις ποικιλίες φρέσκου φασολιού να συγκομίζουμε τους καρπούς πριν ωριμάσουν καλά, γιατί καθώς οι λοβοί ωριμάζουν, σκληραίνουν και γεμίζουν με ίνες με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλοι στο μαγείρεμα.
Κώστας ΛιονουδάκηςΓεωπόνος Γ.Π.Α.πηγη :mistikakipou.gr
Διαβάστε Επίσης  Δυόσμος σε γλάστρα: Απλά βήματα για επιτυχημένη καλλιέργεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *