Προστατευτική Δράση του Καφέ Ενάντια στον Καρκίνο του Ενδομητρίου

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελέτης είχε ως σκοπό τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης μετά ανάλυσης για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου του ενδομητρίου.

Η μελέτη έδειξε πως η αυξημένη κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Για την παραπάνω έρευνα χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 12 μελέτες επιλέξιμες για μετά ανάλυση και δεν υπήρχαν παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα.

Μετά από πολλές  αναλύσεις αποδείχθηκε πως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου ήταν πιο εμφανής σε γυναίκες που βρίσκονταν στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο καθώς και σε παχύσαρκες γυναίκες (δηλαδή όσες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 30).
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί  ότι η προστατευτική δράση του καφέ δε φάνηκε να μεταβάλεται ανάλογα με την κατανάλωση κανονικού ή ντεκαφεϊνέ καφέ όπως είναι ο ελληνικός η ο στιγμιαίος καφές.
Καταρρίπτεται λοιπόν ένας μύθος που υπήρχε στο παρελθόν σχετικά  με τους κινδύνους της υπερβολικής πρόσληψης καφέ, λόγω της επίδρασης που πιστευόταν ότι είχε η καφεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα την τελευταία δεκαετία με πληθώρα επιστημονικών μελετών και δεδομένων, που έχουν ως κοινό παρoνομαστή τα οφέλη του καφέ στην υγεία.
Μέχρι τώρα δεν έχει εξακριβωθεί ο μηχανισμός που λειτουργεί προστατευτικά μεταξύ του καφέ και του καρκίνου του ενδομητρίου, αν και η επιστημονική κοινότητα στρέφεται προς την αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται εντός του καφέ ως αιτιολογία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καφές αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών- κυρίως χλωρογενικού και καφεϊκού οξέος- που πιθανόν να σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα και καρκινικό κίνδυνο.
Είναι σημαντικό όμως, παρά τα οφέλη του καφέ, να λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι οποίες αναφέρουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες να είναι μέχρι 400mg/ 24h από όλες τις πηγές ώστε να είναι ασφαλής. (Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη εντός των καφέδων αντιστοιχεί σε 4 κούπες στιγμιαίου ή 10 φλιτζάνια ελληνικού καφέ).
Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ, όπως o ελληνικός ή ο στιγμιαίος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υγιεινές επιλογές, που μπορούν να μας οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, ένα γενικότερο ‘ευ ζην’,  ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζονται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.
Διαβάστε Επίσης  Απεργίες στις συγκοινωνίες Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Μαΐου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *