Πού ωφελεί το κολοκύθι

Πού ωφελεί το κολοκύθι Ένα λαχανικό με ανεκτίμητη αξία, που ίσως να μην είναι γνωστή σε όλες και όλους μας. Πού ωφελεί το κολοκύθι κι άρα για ποιους κυρίως λόγους είναι σημαντικό να το εντάξουμε στη διατροφή μας; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούμε σύντομα να απαντήσουμε στο επί της οθόνης σας ανοικτό άρθρο.

Πέραν τούτου, στο τέλος σας γνωστοποιούμε και μία απλή αλλά πολύ αποδοτική σπιτική μάσκα με κολοκύθι και λίγα ακόμη συστατικά. Μία χειροποίητη συνταγή ομορφιάς που αξίζει να δοκιμάσετε… αφού πρώτα αποφασίσετε πού και πού να τρώτε μερικά κολοκυθάκια!

Ας περάσουμε πρώτα να δούμε πού ωφελεί το κολοκύθι, όμως, και κατόπιν ακολουθεί η σπιτική μάσκα περιποίησης του προσώπου!

Πού ωφελεί το κολοκύθι – 6Βασικά οφέλη του στον άνθρωπο

1) Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία δε χάνονται ούτε στην κατάψυξη ούτε κατά το μαγείρεμα
Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα, έτσι και το κολοκύθι έχει πολλά αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για τον άνθρωπο.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό εντοπίζονται δύο σπάνια αντιοξειδωτικά στοιχεία (η λουτεΐνη και η ζεοξανθίνη), που προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το σημαντικότερο που πρέπει να αναφερθεί εδώ, ωστόσο, είναι ότι το κολοκυθάκι συνιστά μια άριστη πηγή β-καροτίνης. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε συχνότατα. Μεταξύ των θετικών του επιδράσεων εντάσσεται η διατήρηση του δέρματος λαμπερού, η καλή όραση, η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και η προστασία των κυττάρων μας από βλάβες.

Πλάι – πλάι στα αντιοξειδωτικά αυτά, συναντώνται και υψηλές ποσότητες μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού και καλίου. Ακόμη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες Α, C και Κ.

Είναι πολύ καλό να γνωρίζετε και το εξής: έχει φανεί ερευνητικά πως τα κολοκυθάκια διατηρούν την αντιοξειδωτική τους δράση και όταν καταψυχθούν και όταν μαγειρευτούν στον ατμό.

 

2) Φαίνεται να έχει αντικαρκινική δράση
Πού ωφελεί το κολοκύθι; Χάρη στις προαναφερόμενες βιταμίνες και στο συνδυασμό τους με το φυλλικό οξύ, μπορεί να λειτουργεί ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Και το τελευταίο, όπως γνωρίζουμε, ενοχοποιείται για την πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Σε ό,τι αφορά την αντικαρκινική δράση του κολοκυθιού, πρέπει να προσθέσουμε ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες παρεμποδίζει την εγκατάσταση των καρκινογόνων τοξινών στο παχύ έντερο.

3) Έχει ελάχιστες θερμίδες
Μπορεί τα ζητήματα υγείας (όπως λέμε π.χ. παραπάνω για την προστασία έναντι μορφών καρκίνου) να θεωρούνται σημαντικότερα, όμως μην ξεχνάμε και το ζήτημα της διατροφής. Κι αυτό βέβαια συνδέεται άμεσα με την υγεία μας και καλό είναι να μην λησμονούμε αυτή τη σύνδεσή τους στο νου μας.

Διαβάστε Επίσης  Ροδάκινα ή νεκταρίνια: Ποιες οι διαφορές και ποιο υπερτερεί;

Όπως και να έχει, εάν προσέχετε τη διατροφή σας, αν θέλετε να προσλαμβάνετε περιορισμένες θερμίδες, δεν έχετε παρά να εντάξετε το κολοκύθι στα πιάτα σας. Βραστό, στο ατμό, ψητό στο φούρνο. Όπως σας αρέσει. Το 90% της σύστασής του είναι νερό, ενώ έχει μόλις 15 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Εξωφρενικά λίγες θερμίδες, δε νομίζετε;!

4) Η αντιφλεγμονώδης δράση απαντάει, επίσης, στο ερώτημα του Πού ωφελεί το κολοκύθι
Οι βιταμίνες που εμπεριέχονται στα τρόφιμα γενικώς έχουν αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση. Για τα κολοκυθάκια συγκεκριμένα, που αναφέραμε, μεταξύ άλλων, πως είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, Κ και C, δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε και την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Μάλιστα, μαζί με το χαλκό, παρεμποδίζεται η ανάπτυξη φλεγμονωδών παθήσεων. Τέτοιες είναι λόγου χάριν η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα και η οστεοαρθρίτιδα.

5) Πείτε «Αντίο!» στην χοληστερόλη
Μπορεί να υπερβάλουμε σχετικά με τον βαρύγδουπο αυτό τίτλο, όμως θέλουμε να επιτονίσουμε το συγκεκριμένο όφελος που έχουν τα κολοκύθια.

Επειδή είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, όπως προαναφέραμε, εμποδίζουν τις τοξίνες να εγκαθίστανται στο παχύ έντερο. Έτσι, πάνε και προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται κατά τη διεργασία της πέψης στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οξέα να δρουν όπως πρέπει κι επομένως να πέφτει στα κανονικά επίπεδα η χοληστερόλη.

Ασφαλώς, από μόνο του το κολοκύθι δεν μπορεί να μειώσει … μαγικά τα υπερ-αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή αρτηριακής πίεσης, όπως θα δούμε ακριβώς παρακάτω. Χρειάζεται να έχετε ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας του εαυτού, στο οποίο να περιλαμβάνεται πρωτίστως η προσοχή (λίγη ή περισσότερη) στο τι τρώτε.

6) Πού ωφελεί το κολοκύθι; Στη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιλαμβάνονται στο κολοκυθάκι συμβάλλουν στη διατήρηση της χαμηλής πίεσης των αρτηριών. Όπως γνωρίζετε, η υψηλή αρτηριακή πίεσης (ή αλλιώς υπέρταση) αυξάνουν τον κίνδυνο για αρτηριοσκλήρωση και, κατ’ επέκταση, καρδιακή προσβολή ή Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Μήπως σας ενδιαφέρει κι αυτό; : «Πώς να ρίξω την πίεση – Φυσικοί τρόποι».

Διαβάστε Επίσης  5 καλοί λόγοι να φάτε φέτα

Φροντίζοντας γενικότερα τη διατροφή, τηρώντας έστω ένα βασικό πρόγραμμα κίνησης ή και άθλησης, και προσέχοντας παράλληλα την ψυχική μας υγεία, μπορούμε να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τον κίνδυνο για τα ανωτέρω. Ας προσπαθήσουμε να εντάξουμε και το κολοκύθι σε αυτό το πλαίσιο, αφού το μαγνήσιο και το κάλιο βοηθούν στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Διατροφική αξία που έχει το κολοκύθι

Έπειτα από τα 6 κύρια σημεία που απαντούν στο ερώτημα σχετικά με το πού ωφελεί το κολοκύθι, κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για τη διατροφική του αξία.

Ένα μέτριο κολοκύθι, λοιπόν, που ωμό ζυγίζει περί τα 200 γραμμάρια, δίνει στον οργανισμό μας σχεδόν 30 θερμίδες ενέργεια. Περιέχει περίπου: 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,6 γραμμάρια λιπιδίων και 6 γραμμάρια υδατανθράκων. Και, όπως επισημάναμε νωρίτερα, αποτελείται τουλάχιστον κατά 90% από νερό.

Σπιτική μάσκα προσώπου με κολοκύθι για αντιγήρανση

Αφού είδαμε, λοιπόν, πού ωφελεί το κολοκύθι και ποια είναι η διατροφική του αξία, ώρα να μοιραστούμε μαζί σας μια σπιτική αντιγηραντική μάσκα με αυτό ως κύριο συστατικό.

Πιο ειδικά, η εν λόγω χειροποίητη μάσκα προσώπου έχει δράση θρεπτική, ενυδατική, αναζωογονητική, αντιγηραντική και αποκαταστατική. Το κολοκύθι είναι που χαρίζει κατά κύριο λόγο τα ευνοϊκά αποτελέσματα στα κύτταρα του δέρματος. Χάρη στις βιταμίνες, τα μέταλλα και όλα τα ιχνοστοιχεία του.

Για τη μάσκα χρειάζεστε:

1 κολοκυθάκι, μικρό ή μέτριο σε μέγεθος
1 κρόκο αβγού, ωμό
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Διαδικασία προετοιμασίας και εφαρμογής:

Πλένετε καλά το κολοκύθι και το περνάτε από τον τρίφτη. Παίρνετε μέρος (περί το 1/3) του τριμμένου κολοκυθιού και το χτυπάτε στο μούλτι. Το βάζετε ξεχωριστά σε ένα μπολάκι μαζί τον κρόκο αβγού, το αλεύρι και το ελαιόλαδο και τα ομογενοποιείτε. Τέλος, ενώνετε αυτό το μείγμα με την ποσότητα του τριμμένου κολοκυθιού που είχατε αφήσει στην άκρη στην αρχή.

Αφαιρείτε τυχόν μακιγιάζ από το πρόσωπό σας. Το πλένετε με το συνηθισμένο για εσάς σαπούνι καθαρισμού. Έτσι όπως είναι ελαφρώς νωπό το δέρμα, απλώνετε πάνω του τη σπιτική μάσκα κολοκυθιού που μόλις ετοιμάσατε. Την αφήνετε να δράσει για τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά της ώρας, προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά της. Ξεβγάζετε με μπόλικο δροσερό νερό από τη βρύση και σκουπίζετε ταμπονάροντας κι όχι τρίβοντας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *