Επιστήμονες συνδέουν τις φυτικές ίνες των τροφών με υγιείς αρθρώσεις

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Communications,

δείχνει πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να

έχει θετική επίδραση σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα των αρθρώσεων, συμβάλλοντας στη διατήρηση δυνατότερων οστών. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία όταν διασπούν τις φυτικές ίνες παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, συστατικά που έχουν συσχετισθεί με την κινητικότητα του εντέρου και είναι πιθανό να ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.
Στην παρούσα εργαστηριακή μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου από τα βακτήρια της εντερικής μικροχλωρίδας. Επιπλέον, παρατήρησαν πως η υψηλότερη συγκέντρωση των εν λόγω λιπαρών οξέων στο μυελό των οστών οδήγησε σε μείωση του οστικού καταβολισμού. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως μια πλούσια σε φυτικές ίνες δίαιτα πιθανόν να ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και να επιφέρει θετικές μεταβολές στην οστική πυκνότητα.
Κλείνοντας, σχολιάζουν ότι προς το παρόν δε μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες συστάσεις, αλλά προτείνουν τη συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και ποικιλίας φρούτων και λαχανικών για τη διατήρηση υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Διαβάστε Επίσης  Ποιοι είναι οι 5 πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

Αφήστε μια απάντηση