Η θρεπτική αξία της σπανακόπιτας

 Η θρεπτική της αξία

Η σπανακόπιτα, ένα από τα παραδοσιακά σπιτικά πιάτα, όπως προκύπτει από τη διατροφική ανάλυση της συνταγής της, έχει σχετικά λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά. Τα λιπαρά της, κυρίως μονοακόρεστα, προέρχονται από το ελαιόλαδο της συνταγής. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, ενώ η περιεκτικότητά της σε νάτριο είναι πολύ χαμηλή, στην περίπτωση που δεν περιέχει καθόλου τυρί.


Στα γεύματα… 
Θα μπορούσαμε να την καταναλώσουμε ως σνακ, ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα, ή σε μεγαλύτερη ποσότητα (π.χ. 2-3 κομμάτια των 100γρ. ανάλογα με το πρόγραμμα διατροφής το οποίο βρισκόμαστε) ως κυρίως γεύμα.


.



Σε συνδυασμούς! 
Προκειμένου να αυξήσουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης – και κατά συνέπεια να αυξήσουμε το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού – θα μπορούσαμε να συνοδέψουμε τη σπανακόπιτα με γιαούρτι ή 1-2 σπιρτόκουτα τυρί, που έχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ή ακόμη και με σαλάτα! Επιπλέον, για να αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου που περιέχεται στο σπανάκι της πίτας θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως ένα χυμό πορτοκάλι ή ένα ακτινίδιο.

Η διατροφική αξία της σπανακόπιτας σε μια ματιά*





Δοκιμάστε να τη μαγειρέψετε μόνοι σας !


Ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε μια ενδεικτική συνταγή για σπανακόπιτα που αξίζει να δοκιμάσετε! Καλή επιτυχία!


Συνταγή:

Υλικά για τη ζύμη:



• 1 και ½ κιλό αλεύρι (μισό σκληρό και μισό μαλακό)
• 3 κουταλιές ελαιόλαδο
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
• 1 και ½ κιλό σπανάκι
• 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
• 3 κλαδάκια άνηθο
• 1και ½ κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
• 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
• 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο


Εκτέλεση:



Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι. Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αρχίζουμε να ρίχνουμε χλιαρό νερό και να ανακατεύουμε. Σταδιακά το αλεύρι μετατρέπεται σε ζύμη. Χωρίζουμε την ζύμη σε έξι ίσα κομμάτια. Καθένα από τα κομμάτια το ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη και το απλώνουμε σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο για να στεγνώσει. Στη συνέχεια απλώνουμε τα φύλλα σε ένα στο τραπέζι, τα λαδώνουμε και τα κόβουμε στην μέση. Έπειτα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε το σπανάκι και το ξεπλένουμε 3 – 4 φορές σε μια λεκάνη. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και βάζουμε ξεχωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα. Τα αλατίζουμε με μια κουταλιά αλάτι και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Αφού στραγγίξουν, τα βάζουμε όλα μαζί σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε σε κομματάκια τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. Ραντίζουμε με ½ κουταλιά της σούπας αλάτι και με το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, στο καθένα από τα δύο ημικυκλικά κομμάτια απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της κοπής, και τυλίγουμε με το υπόλοιπο φύλλο ώστε να γίνει ρολό. Μόλις γίνει ρολό το βάζουμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία στο δεύτερο κομμάτι κ.ο.κ. Μόλις τελειώσουμε με την τοποθέτηση των ρολών στο ταψί, αλείφουμε με ένα πινέλο, με λάδι, όλα τα κομμάτια. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο σε θερμοκρασία 200ο C για 30 λεπτά.



ΠΗΓΗ συνταγής:greekfoody.com

Διαβάστε Επίσης  Εργοστάσιο κατασκευάζει ρομπότ του σεξ για... παιδεραστές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *