Φυτεύουμε πιπεριές τσίλι σε γλάστρα

Για όλους εσάς που λατρεύετε

τις καυτερές πιπεριές, ήρθε η ώρα να τις φυτέψετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι σας. Δεν χρειάζεστε καμιά ιδιαίτερη εμπειρία ως προς την καλλιέργεια της πιπεριάς για να καταφέρετε να τις συγκομίσετε μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ακολουθήστε απλά τις συμβουλές μας και απολαύστε καυτερές πιπεριές για τις σαλάτες σας, τις σάλτσες σας και για τα μαγειρέματα σας.

Τι ποικιλίες καυτερή πιπεριά υπάρχουν για να διαλέξω;

Οι πιο γνωστές ποικιλίες καυτερής πιπεριάς είναι οι ακόλουθες:
Cayenne: με λεπτό και κωνικό σχήμα, μήκους 9-20 εκατοστών, πάρα πολύ καυτερές.
Red Chili: με μικρό κωνικό σχήμα, μήκους 3-7 εκατοστών, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του καυτερού και πικάντικου τσίλι.
Green Chili: στενόμακρου σχήματος, μήκους 18-20 εκατοστά, πράσινες και πολύ καυτερές.

Tι γλάστρες και τι υπόστρωμα θα χρειαστούν οι καυτερές πιπεριές;

Διαβάστε Επίσης  Σπιτική γρανίτα φράουλα

Οι πιπεριές καθώς δεν αναπτύσσονται πολύ, θα χρειαστούν στρογγυλές γλάστρες, σχετικά μικρής διαμέτρου 25-30 εκατοστά. Οι γλάστρες πρέπει να διαθέτουν τρύπα στον πάτο και ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα στη βάση, για να έχουν καλύτερη αποστράγγιση. Επιλέξετε από το εμπόριο ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατέψτε κομπόστ με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά, αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:1 και 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος.

Τι φροντίδα θα χρειαστούν οι καυτερές πιπεριές στη γλάστρα;

Τοποθετήστε, καταρχήν, τη γλάστρα με τη καυτερή πιπεριά σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι σας, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Όταν το φυτό γίνει 15-20 εκατοστά, σκονίστε με λίγη θειοχαλκίνη, ανά δεκαπέντε μέρες, για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Τέλος, είναι απαραίτητο να ενσωματώνετε δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα καθώς και λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για να μην μαυρίζουν οι πιπεριές στην άκρη.

Διαβάστε Επίσης  Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας η σκόνη των κλειστών χώρων
Κι ένα μυστικό για τις καυτερές πιπεριές

Η καταγωγή της πιπεριάς προέρχεται από τη γεωγραφιή ζώνη του Μεξικού, της Κεντρική Αμερικής και του βόρειου τμήματος της Νότιας Αμερικής. Το όνομα της πιπεριάς προέρχεται από την ισπανική λέξη pimiento που σημαίνει πιπέρι και δόθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο όταν έφερε το φυτό στην Ευρώπη. Προφανώς, η πιπεριά που είχε βρει και είχε φέρει ήταν φυτό από ποικιλία καυτερης πιπεριάς.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *