Τσουκνίδα για λίπανση και προστασία στον κήπο

Τσουκνίδα για λίπανση και προστασία στον κήποΑν και σε πολλές περιπτώσεις η τσουκνίδα θεωρείται ένα ανεπιθύμητο φυτό (ζιζάνιο) για τον κήπο και το χωράφι, στην πραγματικότητα μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμη και ευεργετική στην καλλιέργεια. Πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει τα 120 εκατοστά, η τσουκνίδα φέρει ίσιο κορμό, φύλλα ωοειδή με πριονωτά άκρα που καλύπτονται από λεπτές τρίχες και περιέχουν ένα υγρό που προκαλεί ερεθισμό στο ανθρώπινο δέρμα.

 

1. Με ποιο τρόπο η τσουκνίδα είναι ευεργετική για λίπανση και προστασία των φυτών;

Οι τσουκνίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή λίπανσης, αλλά και προστασίας για τα φυτά στον κήπο μας. Το εκχύλισμα τσουκνίδας (γνωστό και ως τσουκνιδόζουμο) λόγω των εντομοαπωθητικών ιδιότήτων χρησιμοποιείται σαν οικολογικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση της μελίγκρας (αφίδες) και άλλων εντόμων.

Το εκχύλισμα τσουκνίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό λίπασμα. Είτε με πότισμα είτε με ψεκασμό του εκχυλίσματος τσουκνίδας, βελτιώνεται η ανάπτυξη των φυτών και τα φύλλωμα αποκτά πιο σκούρο πράσινο χρώμα.

Διαβάστε Επίσης  Πως να καλλιεργήσω βιολογική ντομάτα στον κήπο ή τη γλάστρα

Τσουκνίδα για λίπανση και προστασία στον κήπο

 

2. Πώς παρασκευάζουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυσικό λίπασμα και για τόνωση των φυτών;

Για να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για τόνωση των φυτών και για λίπανση, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

 

  • Κόβουμε φύλλα και στελέχη της τσουκνίδας λίγο πριν ανθίσει, από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο ανάλογα την περιοχή, και μετά τα αποξηραίνουμε σε σκιερό μέρος.
  • Bάζουμε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα λίτρα νερό.
  • Tο αφήνουμε για μια βδομάδα και μετά ποτίζουμε τα φυτά μας.
  • Το ψέκασμα με το εκχύλισμα τσουκνίδας δρα ως αναζωογονητικό, ειδικά σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία, παγετό και ανέμους.

Τσουκνίδα για λίπανση και προστασία στον κήπο

3. Πώς παρασκευάζουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για προστασία των φυτών από έντομα;

Για να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για εντομοαπωθητικό, ακολουθούμε την ακόλουθη διαδικασία: Βάζουμε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα λίτρο νερό, και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 1 μόνο ημέρα.

Διαβάστε Επίσης  7 μυστικά για καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα

Στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας, για να αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση του διαλύματος.

Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με το εκχύλισμα τσουκνίδας για εντομοαπωθητική δράση, κάθε 10 μέρες για να πετύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

4. Κι ένα μυστικό για την τσουκνίδα

To εκχύλισμα της τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσει ως ενεργοποιητής στην ταχύτερη δημιουργία κομπόστ. Βάζουμε μισό κιλό φρέσκιας τσουκνίδας σε 10 λίτρα νερό, τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος για μια βδομάδα. Στη συνέχεια διαβρέχουμε τα υλικά του κομπόστ και ανακατεύουμε για να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *