Ελληνικός καφές και χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη vs καφές φίλτρου

Καθημερινά οι εργασιακές και οι κοινωνικές υποχρεώσεις, μας θέλουν σε εγρήγορση αν και οι αντοχές με το πέρασμα των ωρών βλέπουμε να φθίνουν. Σίγουρα όλοι θέλουν κάτι μέσα στην ημέρα για να τους προσφέρει πνευματική και σωματική ανάταση.
Ο καφές αναμφισβήτητα, είναι το επικρατέστερο ρόφημα που συντροφεύει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου Ελληνικού πληθυσμού στην καθημερινότητα  για να μας τα προσφέρει.
Βέβαια υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που προσέχουν την ποσότητα καφεΐνης που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.
Εκεί γεννάται το εξής ερώτημα: Πόση καφεΐνη να καταναλώσω στην καθημερινότητα και ποιόν καφέ να προτιμήσω με βάση την περιεχόμενη καφεΐνη ανάμεσα στον ελληνικό καφέ και τον καφέ φίλτρου;
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), εξέδωσε απάντηση σε αυτό το  ερώτημα μετά από εκτεταμένο έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει για την καφεΐνη και ανάρτησε ανακοίνωση ότι η πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες μέχρι 400mg/ 24h από όλες τις πηγές είναι ασφαλής.
Ο παρακάτω πίνακας θα μας βοηθήσει να συγκρίνουμε τους δύο καφέδες στην περιεκτικότητα καφεΐνης :
Είδος Καφέ
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (200 ml) 100 – 175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg
Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα καθίσταται εμφανές ότι ο καφές φίλτρου έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη εν αντιθέσει με τα άλλα είδη καφέ, όπως ο ελληνικός καφές, ο οποίος λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη τελικά είναι ο πιο ελαφρύς καφές.
Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, οι άνθρωποι που αγαπούν τον καφέ μπορούν να καταναλώσουν άφοβα τον ελληνικό καφέ στις ποσότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, προσέχοντας όμως την επιπλέον καφεΐνη από άλλες πηγές όπως τσάι, κακάο, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά.
Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι ο ελληνικός καφές είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους υπόλοιπους καφέδες όσον αφορά τους ανθρώπους που προσέχουν την ποσότητα καφεΐνης που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.
Βιβλιογραφία
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4102/full
Διαβάστε Επίσης  Λούπινο: H τροφή των φιλοσόφων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *