Γιατί η μαύρη σοκολάτα χαρακτηρίζεται ως… «τροφή των θεών»; Τι προσφέρει στον οργανισμό;

Η μαύρη σοκολάτα ή αλλιώς «τροφή των θεών» είναι μια

από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο, ενώ είναι ακόμα πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου.

 

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο και λίγη ζάχαρη. Το κακάο προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao (στα ελληνικά «τροφή των θεών»), γνωστό ως κακαόδεντρο. Οι καρποί του, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, δίνουν τη σκόνη κακάο και το βούτυρο κακάο. Ανάλογα με την επεξεργασία, το ποσοστό του κακάο μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά.

 

Έτσι, έχουμε τη σοκολάτα υψηλής (70-85%), μέτριας (60-69%) και μικρής (45-59%) περιεκτικότητας σε κακάο. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

 

Μαζί, ωστόσο, με αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία η σκούρα σοκολάτα, παραμένει σοκολάτα και συνοδεύεται από μερικές έξτρα θερμίδες και περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο, για να απολαμβάνετε τα θρεπτικά στοιχεία, χωρίς τις συνέπειες των θερμίδων και της ζάχαρης, ενώ καλό είναι να στοχεύετε σε σοκολάτα με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο το 70%.

Διαβάστε Επίσης  Λεκιθίνη: Ιδιότητες, Οφέλη, Χρήσεις και Παρενέργειες

 

Ακολουθούν 7 λόγοι για να εντάξουμε την μαύρη σοκολάτα στη διατροφή μας:

Καταπολεμά το στρες: Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

 

Βοηθάει στην απώλεια βάρους: Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φυτικές ίνες, που προκαλεί το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και συνεισφέρουν στη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού βοηθούν αποτελεσματικά στις προσπάθειές σας για απώλεια κιλών.

 

Μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματός: Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν την έλευση του γήρατος. Τα φλαβονοειδή ακόμα προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ το κακάο στη μαύρη σοκολάτα φροντίζει για την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.

Διαβάστε Επίσης  Μακροζωία: Αυτά είναι τα τρόφιμα που αγαπούν την καρδιά και μακραίνουν τη ζωή

Ρίχνει τη χοληστερίνη: Το κακάο στη μαύρη σοκολάτα ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντώνται σε αυτή εμποδίζουν την οξείδωσή της, μειώνοντας έτσι το ρίσκο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Ρυθμίζει την πίεση: Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη σκούρα σοκολάτα, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και ενεργοποιούν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στο να είναι χαλαρές οι αρτηρίες και να κυκλοφορεί το αίμα εύκολα χωρίς προβλήματα σε αυτές.

 

Μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό New England Journal of Medicine βρήκε ότι οι χώρες με περισσότερους καταναλωτές μαύρης σοκολάτας, βγάζουν σημαντικά περισσότερους Νομπελίστες, ενδεχομένως λόγω ενισχυμένης αντίληψης.

 

Θεραπεύει το βήχα: Η μαύρη σοκολάτα και το συστατικό θεοβρωμίνη, που περιέχει, έχει την ικανότητα να χαλαρώνει το νεύρο που προκαλεί τον έντονο βήχα και να σας ανακουφίζει άμεσα από την ταλαιπωρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *