Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για κάτι δυσάρεστο

Το παιδί δεν έχει τα απαιτούμενα εφόδια άρα και τη νηφαλιότητα να
διαχειριστεί ορθολογικά μια δυσάρεστη είδηση, πόσο μάλλον αν την πληροφορηθεί ξαφνικά. Όσο λοιπόν είναι στο χέρι σας, προετοιμάστε το όταν έχετε ενδείξεις ότι κάτι κακό θα συμβεί…

 • Πρωτίστως, θα πρέπει οι προσδοκίες σας στο συγκεκριμένο ζήτημα να είναι ρεαλιστικές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τα πείτε πολύ απλά και να μην αντιληφθεί πλήρως το παιδί τι πρόκειται να συμβεί ή να μη διαχειριστεί όπως θα περιμένατε σε συναισθηματικό επίπεδο το γεγονός όταν αυτό λάβει χώρα.
 • Συνεπώς, η λογική της προετοιμασίας του παιδιού είναι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης από μεριάς του και όχι η ιδανική. Όταν αυτό δεν είναι εγγυημένο για εμάς τους ενηλίκους, είναι άτοπο να το περιμένετε από ένα μικρό παιδί.
 • Κάποια, δυσάρεστα για το παιδί μεν, απαραίτητα δε γεγονότα, όπως λόγου χάρη ο αποχωρισμός για το σχολείο και άλλα που σηματοδοτούν εξέλιξη πρέπει να καταλάβει ότι γίνονται για το καλό του κι ας του κοστίζει ο αποχωρισμός. Ότι τα μεγάλα παιδάκια πρέπει και μπορούν να περνούν χρόνο μακριά από τους γονείς και να μην είναι προσκολλημένοι πάνω τους.
  • Πείτε με απλά λόγια στο παιδί ότι η ζωή δεν επιφυλάσσει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά και δυσάρεστες και πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος από τον οποιονδήποτε να αποφευχθούν σε κάποιες περιπτώσεις. Προσοχή στον τρόπο που θα κάνετε τη σχετική αναφορά για να μην καταλήξετε να τρομάξετε ή αγχώσετε το παιδί.
  • Για όσα δυσάρεστα γεγονότα είναι προ των πυλών, αφορούν άμεσα ή έμμεσα το παιδί και μπορούν με κάποιον τρόπο να αποφευχθούν, πρέπει να γίνει συζήτηση μαζί του για να το βοηθήσετε να βρει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
  • Όσα είναι αναπόφευκτα, πείτε στο παιδί σε αδρές γραμμές τι θα συμβεί, ότι θα στενοχωρηθεί, όμως με τη δική σας στήριξη θα το ξεπεράσει και θα προχωρήσει παρακάτω. Και βέβαια ότι δε θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ζωή του. Είναι μια πληροφορία που θα το ανακουφίσει πολύ, καθώς οι αλλαγές δημιουργούν αναστάτωση και ανασφάλεια στα παιδιά.  Πηγή: mother.gr

Διαβάστε Επίσης  Τι να κάνετε για να μην αρρωσταίνει συχνά το παιδί σας

Αφήστε μια απάντηση