Έρχεται χιονιάς

O χειμώνας αναμένεται επιτέλους να επισκεφθεί τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που
έρχεται. Κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων ημερών θα είναι η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, η προοδευτική επικράτηση βορειοδυτικού ρεύματος στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και βορειοανατολικού στην βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και οι επιλεκτικές χιονοπτώσεις σε ορεινές/ ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου , της Θεσσαλίας, της βόρειας Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδος και σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. 

Η αιτία για την επιδείνωση του καιρού είναι ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στο βόρειο Αιγαίο και κινείται προς τη Μαύρη ΘάλασσαΗ αιτία για την ψυχρή αυτή εισβολή στην περιοχή μας είναι η  μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη προς τη νότια Βαλκανική. Επίσης ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στο βόρειο Αιγαίο και κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Για το διήμερο Δευτέρα- Τρίτη προβλέπεται λοιπόν πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού κυρίως στην βόρεια- βορειοανατολική , την κεντρική ηπειρωτική και τη βορειοανατολική νησιωτική χώρα, ενώ αύριο Δευτέρα θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα. 

Χιονοπτώσεις αναμένονται αύριο Δευτέρα σε ορεινές περιοχές της δυτικής Ελλάδος,οι οποίες το απόγευμα προς βράδυ στα βορειοδυτικά θα απασχολήσουν πρόσκαιρα και ημιορεινά τμήματα. Θα χιονίσει και στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις ασθενούς και τοπικού χαρακτήρα αναμένονται από αργά το βράδυ και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο , κυρίως στους νομούς Κιλκίς, Πέλλης και Ημαθίας.

Διαβάστε Επίσης  Η ώρα του “λογαριασμού” για τα αναδρομικά: Ποιοι πρέπει να κάνουν τροποποιητικές και να πληρώσουν φόρο

Το απόγευμα προς βράδυ θα ξεκινήσει επίσης η επιδείνωση του καιρού στη βορειοανατολική χώρα με ισχυρές βροχές και με τα χιόνια να απασχολούν αρχικά τα ορεινά της Δράμας και της Ροδόπης αλλά γρήγορα να κατέρχονται σε ημιορεινές ή ημιπεδινές περιοχές των νομών Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 4 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 0 έως 10, στην Κεντρική Ελλάδα από 2 έως 12 βαθμούς, στην Ήπειρο από 5 έως 11, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 6 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειοι και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 7 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στο Ανατολικό Αιγαίο από 10 έως 15 και στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Τονίζεται όμως ότι από τις μεσημεριανές ώρες και από τα βορειοδυτικά οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σημαντική πτώση και τη νύχτα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι σε σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, αλλά γρήγορα θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ

Χιονόνερο ή βροχή θα σημειώνεται στις νότιες παράκτιες περιοχές των νομών και στα νησιά του βορείου Αιγαίου,με τα χιόνια στη Σαμοθράκη να κατέρχονται έως και στα 400-500μ περίπου. Για λίγο θα χιονίσει και σε πόλεις όπως η Δράμα, η Ξάνθη και η Κομοτηνή , χωρίς αξιόλογη ένταση. Αντίθετα, στα βόρεια των αντίστοιχων νομών και στον πεδινό Έβρο αναμένεται χιονόστρωση, κατά τόπους σημαντική.

Διαβάστε Επίσης  Το εκκεντρικό φόρεμα της Dua Lipa που μαγνήτισε τα βλέμματα στα Billboard

Το πρώτο πεδινό χιόνι σε πόλεις της χώρας φαίνεται λοιπόν να σημειώνεται την Τρίτη στην Θράκη. Συνίσταται προσοχή στον παγετό στις περιοχές που θα επηρεαστούν. Τα φαινόμενα θα τείνουν να υποχωρήσουν από το μεσημέρι και μετά. 

Τετάρτη- Παρασκεύη

Για το υπόλοιπο της εβδομάδας αναμένεται έντονο κρύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει η έλευση κάποιας δευτερεύουσας διαταραχής, η οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να προκαλέσει χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.Πάντως, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα μόνο την ανατολική ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα περιοχές όπως η ανατολική Στερεά, η ανατολική Θεσσαλία η Εύβοια και οι Σποράδες. Οι συνθήκες φαίνονται ευνοϊκές ώστε να σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και σε ημιορεινές περιοχές (400-500μ κατά μέσο όρο), αλλά σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα δεν αναμένεται να έχουν αξιόλογη δυναμική σε μεγάλη έκταση. 

Σαββατοκύριακο και Χριστούγεννα

Η τάση του καιρού για την εορταστική περίοδο παραμένει άκρως χειμερινή, αλλά αποτελεί γρίφο το πώς ακριβώς θα μας επηρεάσουν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα κατέλθουν εκ νέου από τα βόρεια. Θα υπάρξουν διαδοχικές αναλύσεις και εκτιμήσεις αρχής γενομένης από αύριο.

Σε συνεργασία με το forecastweather
Πληροφορίες- χάρτες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Σύστημα Ποσειδών, weather 
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνηςhttp://www.zougla.gr/

Αφήστε μια απάντηση