Σκουληκάκια: τα επικίνδυνα παράσιτα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Αρκετά συχνά στις κενώσεις των παιδιών παρατηρούνται σκουληκάκια.

Συνήθως είναι λευκά και μικρού μεγέθους και πριν γίνουν αντιληπτά από τους γονείς, το παιδί παραπονείται για ενοχλήσεις και φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού του. Τα παράσιτα αυτά εμφανίζονται συνηθέστερα σε παιδιά που βάζουν στο στόμα τους διάφορα αντικείμενα ή τρώνε με λερωμένα χέρια.

Τα αυγά των οξύουρων –όπως ονομάζονται αυτά τα παράσιτα- φωλιάζουν στα νύχια των παιδιών και από εκεί βρίσκουν τον δρόμο τους και εγκαθίστανται στο γαστρεντερικό σύστημα. Από εκεί τα αυγά μετατρέπονται σε προνύμφες οι οποίες στη συνέχεια αλλάζουν στα μικρά άσπρα σκουληκάκια που βλέπετε στις κενώσεις των παιδιών. Παρότι οι οξύουροι γεννούν μεγάλο αριθμό αυγών και πολλαπλασιάζονται με απίστευτη ταχύτητα, δεν εισέρχονται στους ιστούς. Κάπως έτσι το μόνο ίσως πρόβλημα που δημιουργούν είναι ο κνησμός στην περιοχή του πρωκτού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όμως, διότι ο έντονος κνησμός μπορεί να προκαλέσει πληγές στην περιοχή του πρωκτού οι οποίες καθότι βρίσκονται σε περιοχή που έρχεται σε επαφή με μικρόβια, δεν αποκλείεται να μολυνθούν και από την μόλυνση αυτή να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τρόποι αντιμετώπισης:
Η καλύτερη θεραπεία και στην περίπτωση των οξύουρων είναι η πρόληψη. Οι γενικοί κανόνες καθαριότητας θα πρέπει να τηρούνται. Τα νύχια του παιδιού θα πρέπει να είναι πάντοτε κομμένα και καθαρά. Τα χέρια να πλένονται πολύ τακτικά και ειδικά πριν από το φαγητό. Ακόμη, μπορείτε να δώσετε αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια στο παιδί σας προκειμένου να καθαρίζεται συχνά.
Το πλύσιμο των εσωρούχων θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά και σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα εσώρουχα θα πρέπει να στεγνώνουν καλά και να σιδερώνονται πάντα πριν τα φορέσουν τα παιδιά.
Τα παιχνίδια των παιδιών χρειάζεται να απολυμαίνονται επαρκώς ειδικά αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που βάζουν πράγματα στο στόμα τους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που δίνουμε στα παιδιά πρέπει να πλένονται σχολαστικά και με μεγάλη προσοχή. Μη διστάσετε να απολυμάνετε τα λαχανικά που δίνετε ωμά στα παιδιά (όπως για παράδειγμα οι πράσινες σαλάτες) με ξύδι και μαγειρική σόδα. Επίσης θα πρέπει να πλένετε καλά και τα φρούτα ή λαχανικά που τους δίνετε αποφλοιωμένα αφού δεν αποκλείεται κατά την αποφλοίωσή τους να περάσουν τα μικρόβια πάνω στα φρούτα ή τα λαχανικά.
Διαβάστε Επίσης  Η μέθοδος “Πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους τους άλλους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *