Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Διατροφή: Μια μικρή αλλαγή μειώνει τον πρόωρο θάνατο

Δεν χρειάζονται τελικά περίπλοκες λύσεις. Μια μικρή και

απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί σε βάθος χρόνου να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο με επικεφαλής την Δρ Μερσεντες Σοτος-Πριέτο, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, ξηρών καρπών και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικών με ζάχαρη, σε εύρος 12ετίας συντελεί στην μείωση της ολικής και καρδιαγγειακής θνησιμότητας.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τα οφέλη των υγιεινών προτύπτων διατροφής, περιλαμβανομένης της Μεσογειακής. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμα και μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής έχει αξιοσημείωτη επιρροή στον κίνδυνο θανάτου, ενώ η επιδείνωση της διατροφικής ποιότητας αυξάνει τον κίνδυνο», σχολιάζει η Δρ Σοτος-Πριέτο.
Με τη χρήση τριών διαφορετικών δεικτών ποιότητας της διατροφής, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η υψηλής ποιότητας διατροφής σε ορίζοντα 12ετίας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια.
Τα τρόφιμα που βελτιώναν περισσότερο την διατροφική ποιότητα ήταν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια ή τα ω-3 λιπαρά οξέα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στη διατροφική ποιότητα σε δείγμα σχεδόν 74.000 ενηλίκων για την περίοδο 1986-1998 και του κινδύνου θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια, δηλαδή την περίοδο 1998-2010.

Μια αύξηση κατά 20% στο σκορ της ποιότητας διατροφής σχετίστηκε με 8-17% μείωση του κινδύνου θανάτου, ενώ η μειωμένη ποιότητα της διατροφής σχετίστηκε με 6-12% αύξηση του κινδύνου.

Διαβάστε Επίσης  Τατουάζ: Όλα όσα θα δούμε στα επόμενα επεισόδια!

Ακόμα και μεταξύ αυτών που έκαναν σχετικά ανθυγιεινές δίαιτες στην αρχή της μελέτης, αλλά τελικά το σκορ τους βελτιώθηκε στην πορεία, ο κίνδυνος θανάτου τα επόμενα χρόνια ήταν μειωμένος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Αφήστε μια απάντηση