Ο ρόλος του σακχαρώδη διαβήτη στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

Ο μη ρυθμισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα σακχαρώδης διαβήτης
προκαλεί βλάβες στα νευρά και οξειδωτικό στρες που προσβάλλουν διάφορα συστήματα και προκαλούν μεταξύ άλλων και ψυχολογικά συμπτώματα.

Μια νέα ανασκόπηση εξέτασε τις σεξουαλικές και ορμονικές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη που διαταράσσουν τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν την παθογένεση, τις κλινικές εκδηλώσεις, τη φαρμακευτική θεραπεία και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για κάθε επιπλοκή που προέκυψε από τον αρρύθμιστο διαβήτη στην αναπαραγωγική υγεία ανδρών και γυναικών.

Η στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από βλάβη στα αγγεία, στους μυς και τα νεύρα βρέθηκε πως είναι η βασική επιπλοκή του διαβήτη στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν τις διαταραχές της εκσπερμάτισης, τον υπογοναδισμό, τις αλλαγές στον αριθμό, την ταχύτητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων και την καθυστέρηση της ήβης.

Οι συγκεκριμένες επιπλοκές της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών είναι λιγότερο εύκολο να καθοριστούν σε σύγκριση με αυτές των ανδρών. Εξαιτίας της έλλειψης των κριτηρίων αξιολόγησης της γυναίκειας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθώς και των αυξημένων ποσοστών ψυχολογικής νοσηρότητας. Παρόλα αυτά συχνά διαγιγνώσκεται υπογοναδισμός, υποτονική σεξουαλική επιθυμία, δυσπαρεύνια, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Συμπερασματικά, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μεγαλύτερων μελετών για την καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης ανάμεσα στο διαβήτη και τη σεξουαλική δυσλειτουργία κυρίως στον πληθυσμό των γυναικών. Η κατανόηση και η διάκριση των προβλημάτων υπογονιμότητας από τις σεξουαλικές διαταραχές μπορεί να κατευθύνει καλύτερα τη σωστή αξιολόγηση και διαχείρισή τους.


Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε Επίσης  Ανέκδοτο: Δεν γνώριζε πως γεμίζει…

Αφήστε μια απάντηση