Πώς θα πείτε «όχι» στο παιδί

 

Πώς θα πείτε «όχι» στο παιδί

Πώς θα πείτε «όχι» στο παιδί

 

Είστε για ψώνια με το παιδί. Βλέπει κάτι που του αρέσει σε κάθε μαγαζί. Υπάρχουν πάντα τόσα πολλά συναρπαστικά πράγματα: «Μαμά/ Μπαμπά, το θέλω!». Ακόμα και αν του έχετε ήδη αγοράσει τρία πράγματα σε προηγούμενα καταστήματα, εξακολουθεί να θέλει κι άλλα.

Μήπως αυτό το σενάριο σας θυμίζει κάτι; Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι.

Είναι φυσικό κομμάτι της παιδικής ηλικίας να δένεται με τα πράγματα και να τα θέλει επειγόντως.

Και το να ξέρετε πώς και πότε να πείτε «όχι» είναι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα για έναν γονέα.

Αν η επιθυμία ή η συμπεριφορά είναι στη σφαίρα ενός ξεκάθαρου ζητήματος, όπως η ασφάλεια ή η υγεία, είναι πιο εύκολο να αποφασίσετε. Αλλά τα περισσότερα ζητήματα εμπίπτουν σε γκρίζες ζώνες.

Πολλοί γονείς συχνά φοβούνται να πουν «όχι» για πολλούς λόγους. Μπορεί να μη θέλουν να θυμώσει το παιδί, να βλάψουν τη σχέση μεταξύ τους. Ίσως αυτός ο φόβος να πηγάζει από δικά τους παιδικά βιώματα και εμπειρίες.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να πείτε «όχι» με τρόπο

που θα οδηγήσει σε λιγότερες αντιπαραθέσεις:

Θέστε όρια

Διαβάστε Επίσης  Γιατί τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα από εμάς;

Δεν χρειάζεται να δίνετε στο παιδί σας ό,τι ζητάει για να είστε καλός γονιός ή για να του δείξετε ότι το αγαπάτε. Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται τις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους.

Συζητήστε τα εκ των προτέρων

Θα μπορούσατε να πείτε: «Σήμερα θα πάμε να πάρουμε ένα δώρο γενεθλίων στον φίλο σου. Μπορείς να διαλέξεις μόνο ένα μικρό παιχνίδι για τον εαυτό σου». Μπορεί να προκύψουν διαπραγματεύσεις, αλλά έχετε καθιερώσει έναν κανόνα στον οποίο μπορείτε να αναφέρεστε αργότερα.

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος κρυολογήματος για τα παιδιά που αθλούνται

Εξηγήστε τον λόγο

Τα παιδιά θα δεχτούν καλύτερα την απόφασή σας αν έχετε έναν καλό, λογικό λόγο που λέτε «όχι».

Παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη

Εάν το παιδί σας είναι αναστατωμένο για την άρνησή σας, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Τα λόγια σας βοηθούν να απαλύνει την απογοήτευση. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρει ότι τον σέβεστε και ότι νοιάζεστε. Ξέρει ότι ακούτε και λαμβάνετε υπόψη σας τα θέλω του.

Δώστε εναλλακτικές

Αν φροντίσετε να αναγνωρίσετε την επιθυμία του παιδιού σας, να είστε προσεκτικοί και να προσφέρετε εξηγήσεις και εναλλακτικές λύσεις (όταν μπορείτε), το παιδί σας θα αποδεχτεί ευκολότερα τα όριά σας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *