5 φράσεις για να μεγαλώσεις γενναία παιδιά

5 φράσεις για να μεγαλώσεις γενναία παιδιά

 

5 φράσεις για να μεγαλώσεις γενναία παιδιά

Όλα τα παιδιά έχουν κρυμμένο θάρρος. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τον ίδιο ρυθμό. Μερικά παιδιά μπαίνουν στο παιχνίδι ό,τι κι αν γίνει, ενώ άλλα περιμένουν μέχρι να είναι έτοιμα.

1. Είμαι εδώ:

Δεν παίζω ποδόσφαιρο επειδή σκέφτομαι ότι μπορεί να με χτυπήσουν ή ότι μπορεί να μη βάλω γκολ. Οι φίλοι μου μπορεί να ανακαλύψουν ότι δεν είμαι αρκετά καλός. Νευρικότητα. Όμως όλες αυτές οι σκέψεις είναι ένας τρόπος να προστατευτούν μέχρι να νιώσουν σίγουροι ότι μπορούν να το κάνουν. Τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία θέλουν οι γονείς τους να είναι εκεί, να τα στηρίζουν και να τα πιάνουν αν πέσουν. Πρέπει να νιώθουν ασφάλεια, πρέπει να νιώθουν σταθερά, πρέπει να νιώθουν ότι είναι βοήθεια και ότι θα τα βοηθήσουμε ό,τι κι αν συμβεί.

Διαβάστε Επίσης  Παιδί και διαδίκτυο - Η γνωστή Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος κ. Χριστίνα Μπογιατζή μας λύνει όλες τις απορίες

2. Δεν πειράζει να φοβάσαι:

Δεν χρειάζεται να αγνοείτε τα δύσκολα συναισθήματα. Ούτε χρειάζεται να τα αποφεύγουμε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα αναγνωρίσουμε, να δείξουμε στα παιδιά μας ότι τα καταλαβαίνουμε και να τα βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσουν.

 

3. Ξέρεις τι είναι καλύτερο για σένα:

Τα παιδιά μοιράζονται τα συναισθήματά τους επειδή αυτό είναι το καλύτερο γι’ αυτά. Σταματούν, εκφράζουν τα συναισθήματά τους και προσπαθούν να κάνουν κάτι γι’ αυτά. Μας ζητούν βοήθεια. Σε αντίθεση με πολλούς ενήλικες, τα παιδιά ξεκινούν τη διαδικασία να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Γι’ αυτό μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο όταν λέμε: “Ξέρεις τι είναι καλύτερο για σένα”.

Διαβάστε Επίσης  Η φτώχεια «γράφει» αρνητικά στον παιδικό εγκέφαλο

4. Αυτό φανερώνει ότι είσαι γενναίος:

Θυμηθείτε όλες τις φορές που έδειξε θάρρος. Κάθε φορά που κάνει κάτι που απαιτεί θάρρος, αναγνωρίστε το. Δείξτε του ότι είναι γενναίος όταν κοιμάται χωρίς νυχτερινό φως, όταν κάνει έναν νέο φίλο ή όταν περνάει μερικές ώρες χωρίς τους γονείς του!

5. Τα κατάφερες πολύ καλά:

Κάθε φορά που λύνουν μόνοι τους ένα πρόβλημα, κάθε φορά που βρίσκουν μια λύση, κάθε φορά που βρίσκουν έναν τρόπο να αισθάνονται καλύτερα, πρέπει να τους πούμε ότι έκαναν σπουδαία δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά αναγνωρίζουν τη δύναμή τους, γεμίζουν θάρρος και γνωρίζουν ότι είναι πιο γενναία από ό,τι νομίζουν!

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *