Ουρικό οξύ και διατροφή

Η υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα, ή αλλιώς υπερουχιαιμία, αποτελεί μια
κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις, ουρική αρθρίτιδα ή και νεφρικές βλάβες.

Καθώς το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που παράγεται από τον οργανισμό, ως προϊόν αποικοδόμησης των πουρινών, οι οποίες περιέχονται σε πολλά τρόφιμα, φαίνεται πως η αποφυγή ή ο περιορισμός της κατανάλωσης ορισμένων προϊόντων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα.

Διαβάστε Επίσης  Βάλτε ένα παγάκι σε αυτό το σημείο στο κεφάλι σας και δείτε το «θαύμα»

Έτσι, σε άτομα που εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις ουρικού οξέος συστήνεται η αποφυγή τροφίμων που είναι πλούσια σε πουρίνες. Σε αυτά, περιλαμβάνονται ορισμένα ψάρια και θαλασσινά, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγγα, η αντζούγια, τα μύδια, οι γαρίδες, το καβούρι και άλλα οστρακοειδή, οι ζωμοί και οι σάλτσες κρέατος, τα εντόσθια και το κυνήγι. Επιπλέον, προτείνεται ο περιορισμός της συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων με μέση περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα σπαράγγια, το σπανάκι, τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς και τα μανιτάρια.
Από την άλλη, η εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης μέσα από την αυξημένη κατανάλωση νερού και υγρών καθημερινά, αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ενώ σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η σταδιακή απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Διαβάστε Επίσης  Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία του σκύλου ή της γάτας μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *