Γαύρος πλακί στο φούρνο, με φρέσκιες ντομάτες και πατάτες

Υλικά


1 κιλό φρέσκο γαύρο 100 ml ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 150 ml λευκό ξηρό κρασί 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη 3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες, πάχους 1/2 εκ. τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό (ή άνηθο), ψιλοκομμένα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τον γαύρο και χωρίζουμε σε φιλετάκια. Πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε  το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε μέχρι να αρωματιστεί.
Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για ένα λεπτό για να εξατμιστεί και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τη ρίγανη.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και όταν το μείγμα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά μέχρι να δέσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο, και στρώνουμε στον πυθμένα τις φέτες πατάτας. Τις καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη μισή σάλτσα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, στρώνουμε τα φιλετάκια γαύρου επάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς όμως να ξεραθούν.
Μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και να το συνοδεύσουμε με σαλάτα και τυρί φέτα.
Διαβάστε Επίσης  Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και σπαγγέτι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *