5 μυστικά φροντίδας για το γεράνι

Το γεράνι είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους
κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις βεράντες και τα πάρκα της χώρας μας. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα. Επίσης, στην οικογένεια των γερανιών ανήκουν τα πελαργόνια και οι βαμβακούλες ή μαστιχάκια που είναι τα κρεμαστά γεράνια.


.

• Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το γεράνι;

Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, προτιμούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Το γεράνι προτιμά ηλιόλουστα σημεία, με νότιο προσανατολισμό, για να χαρίσει πλουσιότερη ανθοφορία, αν και μπορεί να ανθοφορήσει ακόμη και σε σκιερές ή ημισκιέρες θέσεις. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες. Είναι, επίσης, κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτικά στην αλατότητα του εδάφους, αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

• Τι ανάγκες σε πότισμα και τι λίπανση θέλει το γεράνι;

Διαβάστε Επίσης  Αγιος Γέροντας Παΐσιος: «Γιατί πρέπει να ζητάμε από τον Θεό να μας βοηθάει, αφού ξέρει τις ανάγκες μας;»

Το γεράνι θέλει τακτικό πότισμα για να δίνει συνεχή ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά για τα γεράνια σε γλάστρες, φροντίσετε να αφήνετε πρώτα το χώμα να ξεραίνεται και μετά να ξαναποτίζετε, καθώς και να αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας. Για να ενισχύσετε την ανθοφορία, του γερανιού, χρησιμοποιείστε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, υγρό ή κοκκώδες κάθε 20-30 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

• Τι κλάδεμα θέλει το γεράνι και πότε το κλαδεύουμε;

Το γεράνι κλαδεύεται αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Πρέπει, ακόμα, να κλαδεύεται όταν θέλουμε να το μεταφυτέψουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

• Πώς πολλαπλασιάζεται το γεράνι;

Διαβάστε Επίσης  "Χαστούκι" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία - Να σταματήσει την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών και τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γερανιού είναι πολύ απλός και γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε τα μοσχεύματα με μήκος περίπου 10 εκατοστά, από τις κορυφές των βλαστών του γερανιού, την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Αφαιρούνται τα περισσότερα φύλλα και φυσικά το άνθος του γερανιού, αν υπάρχει, και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με μίγμα χώματος, κοπριάςκομπόστ και περλίτη. Όταν τα μοσχεύματα του γερανιού ριζοβολήσουν και φθάσουν σε ύψος περίπου 15 εκατοστά, κορφολογούνται για να αναπτύξουν πλάγιους βλαστούς. Στον πολλαπλασιασμό του γερανιού, δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

• Κι ένα τελευταίο μυστικό φροντίδας για το γεράνι

Θα πρέπει να αφαιρούμε πολύ συχνά τα ξεραμένα λουλούδια του γερανιού, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας, για να βοηθήσουμε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη.


.

Δες συμβουλές φροντίδας και για άλλους καλλωπιστικούς θάμνους όπως τριανταφυλλιάγαρδένιακαμέλια και ορτανσία.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *