Δοκίμασε να φτιάξεις νοστιμότατο ψωμί με πατάτα

Δοκίμασε να φτιάξεις νοστιμότατο ψωμί με πατάτα

Νοστιμότατο και πρωτότυπο ψωμάκι, με πατάτα και βούτυρο, αρωματισμένο με σχοινόπρασο. Ταιριάζει με
όλα τα ψητά πουλερικά και κρέατα.

Υλικά συνταγής:

Πατάτες: 1 μέτρια, 300 γρ. περίπου
Μαγιά: 1 φακελάκι (για 500 γρ. αλεύρι)
Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο: 1/2 ματσάκι (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελάχιστο τριμμένο σκόρδο και πράσινο κρεμμυδάκι)
Λιωμενο βούτυρο: 120 γρ. (χωρισμένο στη μέση)
Ζάχαρη: 2 κουταλιές σούπας
Αλάτι: 2 κουταλάκια τσαγιού
Αλεύρι: 500 γρ. περίπου

Οδηγίες:

1. Καθαρίζετε την πατάτα,την κόβετε κομμάτια και την βράζετε σε αρκετό νερό, να μαλακώσει, τόσο, ώστε εύκολα να γίνεται πουρές. Στραγγίζετε τις πατάτες και κρατάτε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν. Τις πατάτες τις περνατε από την πρέσα του πουρέ (ή τις λιώνετε με πιρούνι). Τις αφήνετε να γίνουν χλιαρές (το ίδιο και το νερό που έβρασαν)
2. Σε 3 – 4 κουταλιές χλιαρό νερό, διαλύετε την μαγιά και την αφήνετε να ενεργοποιηθεί για 4 λεπτά.
3. Σε μεγάλο μπολ, βάζετε την μαγιά, το νερό και τις πατάτες, την ζάχαρη, το αλάτι, το μισό λιωμένο βούτυρο και το σχοινόπρασο. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μισό αλεύρι. Ανακατεύετε ξανά και προσθέτετε λίγο – λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να πάρετε μια ζύμη μάλλον μαλακή, που θα κολλά ελαφρά στο χέρι.
4. Αδειάζετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε 7 – 8 λεπτά. Λαδώνετε ένα μπολ και βάζετε μέσα την ζύμη. Την σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο (ανάλογα των συνθηκών, μπορεί να πάρει 1 – 1,5 ώρα)
5. Βάζετε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο σε ταψάκι ή βαθύ πιάτο. Βουτυρώνετε μια φόρμα, 2 λίτρων περίπου. Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει. Παίρνετε κομμάτια από την ζύμη, μέγεθος περίπου καρυδιού, τα κάνετε με τα χέρια σας μπαλάκια και τα βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο, να τυλιχτούν ολόγυρα. Τα βάζετε στη φόρμα. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
6. Σκεπάζετε την φόρμα και την αφήνετε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνετε το ψωμί για 45 λεπτά περίπου (να ροδίσει καλά). Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγα λεπτά να ηρεμήσει και ξεφορμάρετε. Σερβίρετε το ψωμί χλιαρό.

Διαβάστε Επίσης  Σαλάτα με κάσιους και παντζάρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *