Kουρκουμάς : Ένα δώρο της φύσης για τις αρθρώσεις

Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως κιτρινόριζα, είναι ένα ριζώδες φυτό που εκφύεται μέσα στη

γη. Έχει καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται στο εσωτερικό της μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες.

Η βασική χρήση του είναι ως μπαχαρικό, το οποίο έχει έντονο πορτοκαλο-κίτρινο χρώμα, και χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική κουζίνα. Είναι διάσημος μαγειρικά, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό για το γνωστό κάρυ. Πέρα όμως από τη μαγειρική του χρήση εδώ και πολλά χρόνια, ο κουρκουμάς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς φαίνεται ότι περιέχει συστατικά που ασκούν ευεργετική δράση στον οργανισμό και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Ιδιαίτερη δε αναφορά γίνεται από τους επιστήμονες στη χρήση του για την ανακούφιση και θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρθρώσεις.


.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά :
Ο κουρκουμάς περιέχει μικρές ποσότητες απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Ωστόσο, το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε μια κατηγορία βιοδραστικών συστατικών που διαθέτει, τα οποία ονομάζονται κουρκουμινοειδή.
Από αυτά το κυριότερο και πιο σημαντικό για την υγεία μας είναι η κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο τεράστιου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, η κουρκουμίνη έγινε γνωστή ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας, καθώς οι πρώτες μελέτες που διερεύνησαν τη βιολογική της δράση, έδειξαν ότι καταστέλλει την ανάπτυξη διαφόρων στελεχών παθογόνων βακτηρίων.
Από τότε, πλήθος εργαστηριακών μελετών σε κύτταρα ή πειραματόζωα, αλλά και κλινικών δοκιμών, έχουν εξετάσει τα πιθανά οφέλη της για την υγεία. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, δερματικών προβλημάτων, αρθρίτιδας, φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου και εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση -ή σκλήρυνση κατά πλάκας- και η νόσος Alzheimer.
Ωστόσο, το ερευνητικό ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται σε σημαντικό βαθμό στην επίδραση της κουρκουμίνης στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου που προκύπτει από αυτή τη φλεγμονή. Η κουρκουμίνη λοιπόν φαίνεται ότι ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από νοσήματα και καταστάσεις που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και την οξεία ή χρόνια φλεγμονή.
Η αντιφλεγμονώδης αυτή δράση αποτελεί μια από τις καλύτερα τεκμηριωμένες ιδιότητες της κουρκουμίνης, αφού πολλές μελέτες έχουν δείξει πως σχετίζεται σήμερα με μείωση της φλεγμονής και ανακούφιση από τον πόνο. Η πολύ σημαντική αυτή δράση της κουρκουμίνης έναντι της φλεγμονής έχει δώσει τα τελευταία χρόνια τεράστιο ενδιαφέρον στη χρήση της για την ανακούφιση ασθενών με προβλήματα στις αρθρώσεις, όπως η οστεοραρθρίτιδα.
Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση κουρκουμίνης έχει συσχετισθεί με βελτίωση των συμπτωμάτων και της κινητικότητας ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, μειωμένη χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και γαστρεντερικών ενοχλήσεων που σχετίζονται με αυτά, ενώ παρόμοια αποτελέσματα έχουν καταγραφεί και σε κλινικές μελέτες όπου συμμετείχαν άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η κουρκουμίνη αποτελεί πραγματικά ένα φυσικό φάρμακο για την υγεία μας. Κάτι που ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι το ότι η ποσότητα κουρκουμίνης που παρέχεται από το μπαχαρικό κουρκουμά, όπως το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, είναι αρκετά μικρή ώστε να έχουμε τη «θεραπευτική» δράση που αποδεικνύεται από τις επιστημονικές έρευνες.
Για το λόγο αυτό το ενεργό αυτό συστατικό χορηγείται σήμερα σε μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης περιοριζόταν σημαντικά από το γεγονός ότι η κουρκουμίνη έχει μικρή απορροφητικότητα, και μεταβολίζεται και απεκκρίνεται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό.
Για το λόγο αυτό σήμερα μέσω της νανοτεχνολογίας έχουν φτιαχτεί μορφές και συμπληρώματα κουρκουμίνης πολύ υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, όπως αυτή του στοματικών spray. Σε αυτό, μέσω μιας ειδικής διαδικασίας εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή απορρόφηση των συστατικών του κουρκουμά. Παράλληλα, μπορεί να λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς τη λήψη τροφής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο x4nutrition.gr
Διαβάστε Επίσης  Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε την ημέρα σύμφωνα με τους ειδικούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *