Ραπανάκια, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας

Το ραπανάκι είναι από τα κηπευτικά που μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και

να μας δώσει γρήγορα παραγωγή. Ραπανάκια στρογγυλά, μικρά αλλά και μεγαλύτερα, ραπάνια μακριά με κόκκινη φλούδα ή λευκή, αποτελούν αγαπημένη επιλογή για φύτευση την φθινοπωρινή περίοδο και την πρώιμη ανοιξιάτικη. Ας δούμε λοιπόν χρήσιμες πληροφορίες για να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και να απολαύσουμε την τραγανή και πικάντικη γογγυλόριζα τους.

• Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζονται τα ραπανάκια για να ευδοκιμήσουν;


.

Το ραπανάκι ευδοκιμεί σε δροσερό, σχετικά ψυχρό καιρό, με ιδανικές θερμοκρασίες 13-19 °C και είναι ανθεκτικό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και στον παγετό. Είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σε αυτή την περίπτωση το ραπανάκι παρουσιάζει πρόωρη άνθιση, κακή ανάπτυξη της ρίζας και καυτερή γεύση. Προτιμούμε να φυτεύουμε τα ραπανάκια σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις ανάλογα με την περίοδο φύτευσης. Επιλέγουμε αφράτα εδάφη, ψιλοχωματισμένα, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή αποστράγγιση.
• Πώς φυτεύονται τα ραπανάκια και τι προετοιμασία απαιτείται;
Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου καθώς και στα τέλη του χειμώνα, Φεβρουάριο-Μάρτιο. Για να προετοιμάσουμε το έδαφος για να σπείρουμε τα ραπανάκια, πρέπει να αφαιρέσουμε πέτρες και να σκαλίσουμε για να ψιλοχωματίσουμε το έδαφος. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία και να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Σπέρνουμε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις ανά 20-30 εκατοστά μεταξύ τους, σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστά.
• Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλουν τα ραπανάκια;
Τα ραπανάκια ευδοκιμούν σε δροσερό έδαφος και θα πρέπει με το πότισμα να μην αφήνουμε να στεγνώνει το επιφανειακό χώμα, ανάλογα βέβαια και με τις βροχοπτώσεις που θα επικρατούν κάθε περίοδο. Σχετικά με τη λίπανση, τα ραπανάκια δεν έχουν ανάγκη πρόσθετης λίπανσης αν έχουμε ενσωματώσει κοπριά και κομπόστ. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει πρόσθετη αζωτούχα λίπανση γιατί θα έχουμε υπέρμετρη ανάπτυξη του φυλλώματος και θα επιβαρυνθεί η ανάπτυξη της γογγυλόριζας. Επίσης, αν σπείρουμε τα ραπανάκια και διαπιστώσουμε ότι έχει γίνει πυκνή φύτευση, είναι απαραίτητο να τα αραιώσουμε σε αποστάσει 3-5 εκατοστά, για να επιτύχουμε καλή ανάπτυξη και σχηματισμό της ρίζας.
• Κι ένα μυστικό για τα ραπανάκια

Διαβάστε Επίσης  Nέο πρόγραμμα επιδότησης για φυσικό αέριο στην Αττική

Τα ραπανάκια μπορεί να συγκαλλιεργηθούν επιτυχημένα, καθώς έχουν μικρό βιολογικό κύκλο, ανάμεσα από λάχανακουνουπίδιαμπρόκολαμαρούλια και παντζάρια. Η συγκαλλιέργεια φυτών είναι μία μέθοδος κατα την οποία καλλιεργούμε διαφορετικά φυτά στον ίδιο χώρο, έχοντας πολλαπλά οφέλη.

Άλλα λαχανικά που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους είναι το παντζάρι, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *