Συμβουλές καλλιέργειας για το μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα αγαπημένα, πολύ νόστιμα και θρεπτικά χειμερινά λαχανικά που μπορούμε

να φυτέψουμε το φθινόπωρο. Το μπρόκολο είναι διετές φυτό το οποίο καλλιεργείται ως ετήσιο, όπως άλλωστε και το κουνουπίδι με το οποίο μοιάζει αρκετά και έχουν και παρόμοιο τρόπο καλλιέργειας. Αυτό που τρώμε ως μπρόκολο είναι οι ταξιανθίες του φυτού που μαζί με τους υπανάπτυκτους οφθαλμούς σχηματίζουν την εδώδιμη ανθοκεφαλή.

• Τι ποικιλία μπρόκολου να επιλέξω για φύτευση στον κήπο;

Για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, προτιμούμε τις ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια, καθώς κατά τη συγκομιδή δίνουν την κεντρική ανθοκεφαλή, ενώ μετά την αφαίρεση της δίνεται η δυνατότητα στην ανάπτυξη 3-4 πλευρικών ανθοκεφαλών οι οποίες βέβαια είναι μικρότερες σε μέγεθος. Αντίθετα, οι επαγγελματίες καλλιεργητές συνήθως επιλέγουν ποικιλίες μπρόκολου που δίνουν μία μόνο μεγάλη ανθοκεφαλή γιατί προτιμούν μια πιο συγκεντρωμένη και μεγαλύτερη παραγωγή. Yπάρχουν, επίσης, ποικιλίες με μωβ κεφαλές, εκτός από πράσινες, που είναι ανθεκτικότερες σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών.

• Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την φύτευση του μπρόκολου;

Αν θέλετε να δημιουργήσετε φυτά μπρόκολου από σπόρο, θα χρειαστείτε 6-7 βδομάδες μέχρι να τα μεταφυτέψετε. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε τα σπορόφυτα μπρόκολου από φυτώρια ή από γεωπονικά καταστήματα. Κατά τη μεταφύτευση, τα μπρόκολα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 70-80 εκατοστά ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι 40-50 εκατοστά. Η μεταφύτευση του μπρόκολου γίνεται από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτώβρη ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής φύτευσης.

Διαβάστε Επίσης  Πάτρα: Ένοχη η θεία που αποπλάνησε την 8χρονη ανιψιά της

• Τι συνθήκες εδάφους και θερμοκρασίας χρειάζεται το μπρόκολο;

Το μπρόκολο είναι φυτό ψυχρής εποχής και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή της ανθοκεφαλής είναι 15-20 βαθμοί Κελσίου. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί η ωρίμανση της ανθοκεφαλής. Το μπρόκολο αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερό και γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση, ενώ αντίθετα δεν ευδοκιμεί σε πολύ όξινα και αλκαλικά χώματα.


.

/>• Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το μπρόκολο;

Το μπρόκολο είναι λιγότερο απαιτητικό από το κουνουπίδι και το λάχανο ως προς το πότισμα. Βέβαια, όταν το πότισμα δεν επαρκεί, η ανθοκεφαλή γίνεται μικρότερη και η ποιότητα της υποβαθμίζεται. Σε συνθήκες υπερβολική υγρασίας εδάφους, το μπρόκολο είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες. Σχετικά με την λίπανση, το μπρόκολο είναι μέτρια απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Συνιστούμε κατά την φύτευση του μπρόκολου, την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μεικτού βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1 και επαναλαμβάνουμε προσθήκη με βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες αζωτούχου λίπανσης συντελούν στην υποβάθμιση των βλαστών και της ανθοκεφαλής του μπρόκολου.

Διαβάστε Επίσης  Μικρά μυστικά για τέλειο στητό στήθος

• Πότε συγκομίζουμε τα μπρόκολα στο λαχανόκηπο μας;

Συνήθως συγκομίζουμε τα μπρόκολα 2-3 μήνες μετά την μεταφύτευση τους στο χωράφι όταν οι ανθοκεφαλές είναι σφικτές, έχουν μέγεθος με διάμετρο 9-13 εκατοστών και το βάρος τους πλησιάζει τα 500 γραμμάρια. Κατά τη συγκομιδή κόβουμε μαζί και ένα τμήμα του κεντρικού βλαστού μαζί με φύλλα. Στις ποικιλίες με τα παραπούλια, μετά την κοπή της κεντρικής ανθοκεφαλής, αναπτύσσονται μικροί πλάγιοι βλαστοί που θα δώσουν νέες μικρότερες ανθοκεφαλές και θα τις συγκομίσουμε αργότερα.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *