Τηγανίτες

Για τη ζύμη:

5 κούπες χλιαρό νερό
3 βανίλιες
1 κ.σ. ζάχαρη
αλέυρι που φουσκώνει μόνο του (όσο χρειαστεί) για να έχει μορφή χυλού
Ελαιόλαδο
Για πασπάλισμα:

μέλι
κανέλλα
ζάχαρη
ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο. Όταν έχει κάψει καλά, ρίχνουμε την ζύμη με κουτάλα μαγειρέματος, σιγα σιγα. Όταν ροδίσουν από την μια πλευρά τις γυρνάμε προσεχτικά με μια σπάτουλα, και όχι με πηρούνι, για να μείνουν αφράτες. Μόλις ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές, είναι έτοιμες. Πασπαλίζουμε με μέλι, κανέλα καρύδια και ζάχαρη.


.

Ξυλικόπιτες (παραδοσιακό γλύκισμα Νοτίου Αιγαίου)

Υλικά:

1 κιλο αλευρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι του νερού λάδι
Χυμός ενός πορτοκαλιού
½ κ.γ αλάτι
Μέλι
Κανέλα
Άχνη ζάχαρη
Λάδι για τηγανισμά
Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι, τον χυμό και το αλάτι. Τα δουλέυουμε καλά μέχρι να γίνουν σαν βούτυρο. Προσθέτουμε σιγα-σιγα το αλεύρι ανακατεύοντας. Όταν ανακατευτούν καλά αρχίζουμε το ζύμωμα με λίγο νερό για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια μέγεθος μανταρινού και τα ανοίγουμε σε φύλλα. Βάζουμε λάδι σε τηγάνι, και τηγανίζουμε. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα ή άχνη ζάχαρη

Αρωματικό κέικ αρτύσιμο

Υλικά:

5 αυγά
1 μαργαρίνη (250γρ)
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι γιαούρτι στραγγιστό
4 ποτήρια αλέυρι
1 φακελάκι μπέικιν
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Βανίλια
2 κ.γ. λικέρ περγαμόντο
1 φλ. τρούφα
Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει καλά και να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας με το μίξερ. Η ζύμη θα βγεί πιο σφιχτή σε σχέση με το κοινό κέικ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις.


.

Ταχινόπιτες
Υλικά:
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γ. baking powder
230 γρ. λάδι
230 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ταχίνι
120 γρ. ζάχαρη
1 1/2 – 2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:

Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε με το χέρι.Προσθέτουμε το λάδι και με τα δάχτυλα μας τρίβουμε το αλεύρι μαζί με το λάδι ώστε το αλεύρι να το απορροφήσει και να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε πετυχαίνοντας έτσι μια ζύμη αφράτη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα.

Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με τη κανέλα και με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε καλά το ταχίνι (έτσι όπως είναι μέσα στο βαζάκι).

Αφού περάσει η μισή ώρα, δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη και τη μοιράζουμε στα 4.

Ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 20 εκ. περίπου (το μήκος δεν έχει σημασία γιατί θα μοιράσουμε το φύλλο σε λωρίδες).

Στη συνέχεια κόβουμε οριζόντιες λωρίδες με πλάτος 10 εκ. η κάθε μια, τις αλείφουμε με ταχίνι (με τη βοήθεια πινέλου) και πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης.

Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό (ώστε να καλύψουμε τη γέμιση)   και μετά το κάθε ρολό το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού, βάζοντας την άκρη του ρολού κάτω από τη πιτούλα. Με τη παλάμη πιέζουμε τις πιτούλες και αφού τις αλείψουμε με ταχίνι, τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε αλάδωτο ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Κέικ νηστίσιμο με κακάο και σταφίδες

Υλικά:
– 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
που φουσκώνει μόνο του
– 6 κουταλιές σούπας κακάο
– 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
– 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
– 1 φακελάκι μαύρες σταφίδες
ή 1/2 φακελάκι μαύρες σταφίδες
& 1/2 φακελάκι ξανθές σταφίδες
– 10 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
– 1 κουταλιά σούπας σόδα
– 2 κουταλιές σούπας ξύδι
– 2 βανίλιες
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λάδι, τη σόδα, το ξύδι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια κουτάλα να ενωθούν καλά τα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, 45 με 50 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο σας πόσο καίει μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο ή λιγότερο…). Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε σε πιατέλα.

τούρτα μόκα νηστίσιμη

για την βάση
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές ξύδι
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
1 1/4 κουπας γαλλικό καφε κρύο
2 κούπες αλευρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές κακάο
2/3 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι βανίλια
1 1/2 κουταλάκι σόδα
για το αφράτο γλάσο
1/3 κούπας δυνατό γαλλικό καφε
3 κουταλιές λικέρ kalhua ή Tia maria
3 κούπες ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα κακάο
1/8 κουταλάκι βανιλια
2/3 κούπας μαργαρινη soft
γαρνίρισμα
αμυγδαλακι φιλε ψημένο και καφε στιγμής
εκτέλεση
βαση
χτυπάμε στο μούλτι τη ζάχαρη,το ξύδι,το λάδι και 1 κούπα απο τον καφέ.Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι,κακάο,αλάτι και την βανίλια.Κάνουμε μια λακουβα στη μέση και ρίχνουμε εκει τα υγρά υλικα και την σόδα διαλυμένη στον υπόλοιπο καφε.Χτυπάμε με ενα κουτάλι να γίνει λείος χυλός.Αδείαζουμε σε ταψακι 30 εκ. που εχουμεστρωσει με λαδωμένο χαρτι ψησίματος.Ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
γλάσο
Σε μπώλ ανακατεύουμε τον καφέ με το λικερ.Σε άλλο μπωλ ανακατευουμε την άχνη,το κακαο και την βανίλια.Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα τοπυ μίξερ την μαργαρίνη να αφρατέψει.Χτυπώντας ρίχνουμε σε δόσεις εναλλάξ τον καφέ και το μίγμα της άχνης ώσπου να γίνει λείο κρεμώδες μίγμα.
συναρμολόγηση
Χωρίζουμε το κεικ σε τρείς πάτους.Βάζουμε γλάσο πάνω σε κάθε πάτο και στην επιφάνεια.Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλε και και καφε στιγμής.

ΥΛΙΚΑ

325 γραμ. ινδοκάρυδο
1 κούπα μέλι
300 γραμ. αλεύρι μαλακό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα νερό
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν μπάουντερ
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το ινδοκάρυδο, το ξύσμα, την μπέικιν, τη βανίλια, το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά.. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας, για να μη σβολιάσει. Αδειάζουμε το μείγμα σε μέτριο ταψάκι αλευρωμένο και ψήνουμε στους 160-180 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αλείφουμε με  λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.

Κουλουράκια με πορτοκάλι

Υλικά:

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
Αλέυρι όσο σηκώσει
Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά. Ζυμώνουμε και ρίχνουμε τόσο αλεύρι, όσο να γίνει μια μαλακή και ευπλαστη ζύμη. Παίρνουμε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε σε κουλουράκια. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε και το κατάλληλο πάχος είναι περίπου στο πάχος του δαχτύλου μας. Η ποσότητα μας βγάζει περίπου 2 ταψιά κανονικά σε μέγεθος κουλουράκια και 3 σε λίγο μικρότερα. Καλό είναι σε κάθε ταψί να βάζουμε κουλουράκια ίδου πάχους για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνειά τους.

Υλικά:

5 μεγάλα πορτοκόλια ακέρωτα
700-750 γρ. Ζάχαρη
Χυμό ενός λεμονιού
Νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα ξύνουμε ελαφρά με έναν τρίφτη. Αφαιρούμε την επάνω και κάτω άκρη του και χαράσσουμε την σάρκα σε 4 -6 κομμάτια. Βγάζουμε τις φλούδες και αφαιρούμε λίγο από το άσπρο μέρος της σάρκας. Τυλίγουμε κάθε φλούδα σε ρόλο και σταθεροποιούμε με μια οδοντογλυφίδα. Βάζουμε τ ρολά σε μια λεκάνη με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές, για να ξεπικρίσουν καλά. Στο τέλος βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και νερό τόσο ώστε καλύπτει τις φλούδες. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν.

Κουρκουμπίνια

Υλικά
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
500 γραμμάρια ζάχαρη
3/4 ποτηριού νερού
Λάδι για τηγάνισμα
Κανέλλα σκόνη
Εκτέλεση
Ανοίγουμε τα φύλλα. Τυλίγουμε κάθε φύλλο γύρω από μια βέργα πάχους ενός δακτύλου. Μετά τραβάμε την βέργα προσεκτικά και έτσι σχηματίζονται λεπτά σωληνάκια. Σκεπάζουμε τα σωληνάκια με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
Βράζουμε τη ζάχαρη με 3/4 ποτηριού νερού για 2 λεπτά. Κόβουμε σε κομμάτι δύο πόντων τα σωληνάκια του φύλλου και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Καρυδογλυκάκια

Υλικά
1 ποτήρι λάδι
1/2 ποτήρι καρύδα
3 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη
σιρόπι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
1 βανίλια
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200β. Τα βουτάμε στο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με καρύδα. Εγώ τα βουτάω σε ένα μπολάκι με καρύδα.Όταν ψηθούν μοιάζουν σαν τους κουραμπιέδες (τουλάχιστο αυτούς που φτιάχνω εγώ) λίγο ευαίσθητοι. Σιροπιάζονται όμως εύκολα χωρίς απώλειες. Τα μισά τα σιρόπιασα κρύα και τα υπόλοιπα επειδή δεν μπορούσα να περιμένω τα σιρόπιασα ζεστά. Δεν είδα καμιά διαφορά. Βέβαια εγώ δεν τα θέλω και πολύ σιροπιασμένα. Επίσης δεν είναι και πολύ γλυκά. Όποιος θέλει, βάζει στη ζύμη λίγη ζάχαρη παραπάνω.

Μελεκούνια

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά Σουσάμι καβουρδισμένο
2 κουτ. γλ. Κανέλλα
500 γρ. Αμύγδαλα καβουρδισμένα στο φούρνο
2 κ. Μέλι θυμαρίσιο (μπεζ χρώμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίσει σε σίτα.
Μετά το καβουρδίζουμε καλά σε κατσαρόλα. Πρέπει να καβουρδιστεί τόσο ώστε να μοσχομυρίζει και να θρυμματίζεται καθώς το σπάμε ανάμεσα στα δυο μας δάκτυλα.
Σε βαθύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με την κανέλλα και τα αμύγδαλα (τα οποία έχουμε επίσης καβουρδίσει καλά στο φούρνο). Εν τω μεταξύ βάζουμε το μέλι σε βαθιά, απλωτή κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα.
Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο το μέλι, ρίχνουμε λίγο μέσα σε μπολάκι με νερό( σε θερμοκρασία δωματίου). Μόνο αν το μέλι μαζεύεται σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα σουσαμιού.
Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Απλώνουμε το μείγμα όπως είναι χλιαρό, σε μια παχιά στρώση( 3 εκ. περίπου )πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλας.
Με μία ξύλινη βέργα, σαν χοντρό χάρακα, στρώνουμε τις άκρες γύρω-γύρω, όπως επίσης και την επιφάνεια, για να είναι παντού ομοιόμορφο και τελείως επίπεδο.
Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους:Α)για να είναι εμφανίσιμα και Β) για ναέχουν σχήμα που μπορεί να δουλευτεί να είναι δηλαδή σαν «τουβλάκια» για να τα στολίσουμε, να δημιουργήσουμε πυργάκια σε σχήμα αστεριού κλπ.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και στρώνουμε με τα δάκτυλα. Απλώνουμε από πάνω άλλη μία λαδόκολλα και το πιέζουμε με ένα πλάστη για να γίνουν ομοιόμορφα.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο. Με το ίδιο ξύλο που μοιάζει με χάρακα, κόβουμε λωρίδες κατά μήκος και κόβουμε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, τοποθετώντας το μαχαίρι διαγώνια καθώς χωρίζουμε τα κομμάτια (διαστάσεις περίπου 5Χ5 cm).
Τυλίγουμε ένα-ένα τα μελεκούνια σε κομμάτια διάφανης ζελατίνας.
To μελεκούνι καθώς το σπάμε στη μέση έχει ένα χαρακτηριστικό ήχο, σαν μικρές αλλεπάλληλες εκρήξεις.
ΤΙP: Το μελεκούνι μοιάζει με το παστέλι αλλά η μεγάλη της διαφορά είναι ότι το μελεκούνι πρέπει να λυγίζει , να μην είναι σκληρό.

Διαβάστε Επίσης  Το πολύ φασκόμηλο μπορεί να κάνει κακό στην υγεία

Νηστίσιμο κεϊκ με φασόλια

ΥΛΙΚΑ:
200 γρ. φασόλια βρασμένα
200 γρ. ζάχαρη
70 γρ. λάδι
150 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές κακάο
1 κ.γλυκού σόδα
2 κ.γλυκού κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
2 μήλα
σταφίδες ξηρού καρπούς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάω στο μίξερ τα φασόλια. Προσθέτουμε ζάχαρη, λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός μίξερ. Ψήνουμε τέλος στους 190 βαθμούς για 35 λεπτά.

Λουκουμάδες

Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
περίπου 2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
θυμαρίσιο μέλι
κανέλα
καβουρντισμένο σουσάμι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει παχύς χυλός. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30΄, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ. Σε κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Κόβουμε τους λουκουμάδες με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.

Γαλακτομπούρεκο (αρτύσιμο)

Υλικά:

6 φλ. τσαγιού γάλα

1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 βανίλιες ή το ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

6 αυγά

18-20 φύλλα κρούστας ψιλά για μπακλάβα

1 φλ. τσαγιού αγελαδινό βούτυρο ή βιτάμ

Για το σιρόπι:

2 ½ με 3 φλ. ζάχαρη

1 ½ φλ. νερό

(προαιρετικά: λίγο κονιάκ ή βανίλια ή ξύσμα λεμονιού ή ποτροκαλιού)

Εκτέλεση:

Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσουν και προσθέτουμε μια χούφτα από το σιμιγδάλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπ συμιγδάλι και ανακατεύουμε. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν πάρει μια – δυο βράσεις αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, βάζοντας επάνω στην επιφάνειά της μια μεβράνη. Προσέχουμε να εφάπτεται καλά, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Στρώνουμε σε ένα ταψί 8 – 10 φύλλα. Κάθε φύλλο που βάζουμε το αλοίφουμε με το βούτυρο, το οποίο έχουμε λιώσει. Αφήνουμε τα φύλλα να προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού.  Αδειάζουμε την κρέμα και την απλώνουμε προσεχτικά. Γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν και τα απλώνουμε πάνω στην κρέμα. Συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε επίσης. Αν περισσέψει βούτυρο το περιχύνουμε στο γλυκό. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αρωματικά, αν θέλουμε, και τα φήνουμε για βράσουν για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε και περιχύνουμε το γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να ρουφήξει όλο το σιρόπι

Νηστίσιμη τούρτα

 Υλικά
για τη βάση
3 κούπες αλεύρι
2 κουταλάκια σόδα
1/3 κούπας κακάο
1 κουταλάκι αλάτι
3 συσκευασίες βανίλια
2 κούπες ζάχαρη
3 κουταλιές ξίδι
3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
περίπου 2 κούπες νερό

για τη γέμιση
2 κούπες φυτική σαντιγί
νιφάδες σοκολάτας
σάλτσα φρούτου της επιλογής σας(φράουλα,κεράσι,βύσσινο)

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά. το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και
να κρυώσει εντελώς. Το χωρίζουμε σε 2 μέρη με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού ή με μια κλωστή. Χτυπάμε τις δύο κούπες φυτική σαντιγί στην οποία έχουμε προσθέσει και 4-5 κουταλιές άχνη,ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε. Στρώνουμε περίπου τη μισή σαντιγί στον ένα πάτο.
Βάζουμε μπόλικη από τη σάλτσα που έχουμε επιλέξει και πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας.
Βάζουμε από επάνω τον άλλο πάτο. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί,δημιουργώντας όμορφα σχέδια. Προσθέτουμε πάλι τη σάλτσα φρούτου και διακοσμούμε όπως μας αρέσει
με κομμάτια σοκολάτας.

Τέλεια Αμυγδαλωτά (Νηστίσιμα)

Συνταγή για περίπου 18-20 τεμάχια
Υλικά:
300γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, περασμένα σε επεξεργαστή τροφίμων για να λιώσουν
150γρ. ζαχαρη αχνή
30γρ. ανθόνερο
20γρ. κονιάκ
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική για επικάλυψη
Προετοιμασία:
Τοποθετούμε τη ζάχαρη άχνη, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το ανθόνερο και το κονιάκ σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
Αφού δημιουργηθεί μία απαλή ζύμη πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, γύρω στα είκοσι τεμάχια.
Βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ και περνάμε ένα-ένα τα αμυγδαλωτα μας από την ζάχαρη μέχρι να επικαλυφθούν με αυτή. Τοποθετούμε τα αμυγδαλωτά μας σε χάρτινα φορμάκια για τρουφάκια και αφήνουμε να σταθούν για λίγο.
Σερβίρετε αμέσως ή διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Νηστίσιμες καριόκες

Υλικά
200 γρ. Ζάχαρη
200 γρ. Νερό
2 κ.σ. Κακάο
¼ κ.γ. Κανέλα
4 κ.σ. Κονιάκ
250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
150 γρ. φρυγανιάΓια την επικάλυψη
500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση
Τα 4 πρώτα υλικά τα βάζουμε σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Το βγάζουμε από την εστία. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά να γίνει ζύμη.
Είτε ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο ή κόβουμε καριόκες με κουπ – πατ, είτε κάνουμε την ζύμη ρολό όπως το μωσαϊκό και αφού παγώσει το κόβουμε φέτες.
Βουτάμε τις καριόκες σε λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν. Τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά. Τις τυλίγουμε σε χαρτάκια. Τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο (όχι ψυγείο).

Νηστίσιμα σοκολατάκια πορτοκαλιού

ΥΛΙΚΑ:
2 πορτοκάλια
2 περγαμόντα
2 γκρεϊπφρουτ
λίγο τζίντζερ
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τα εσπεριδοειδή τις φλούδες σε λωρίδες. Βράζουμε τις φλούδες 3 φορές σε καινούργιο καθαρό νερό για 2 λεπτά. Στη συνέχεια τα σιγοβράζουμε σε σιρόπι 1 – 1 (1 ποτήρι νερό και 1 ζάχαρη), τα σταγγίζουμε αφήνουμε να κρυώσουν και τα επικαλύπτουμε με σοκολάτα.

Βραχάκια με καραμέλα και ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ
500 γρμ αμύγδαλα ανάλατα
5 κ.σ. ζάχαρη
400 γρμ κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 8-10 λεπτά. Λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ξανθιά καραμέλα. Βάζουμε τα αμύγδαλα μέσα στην καραμέλα και ανακατεύουμε απαλά. «Κόβουμε» κομμάτια από τα καραμελωμένα αμύγδαλα με ένα κουτάλι και απλώνουμε σε ένα λαδόχαρτο.
Λιώνουμε την κουβερτούρα στο μπέν μαρί και βουτάμε μέσα τα «βραχάκια» ένα-ένα. Αφήνουμε τα βραχάκια να σουρώσουν από την περιττή σοκολάτα πάνω σε μία σχάρα.

Παξιμάδια γλυκάνισου νηστίσιμα

Υλικά:
500-600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν
3 κουταλάκια γλυκάνισο
¾ ποτηριού σπορέλαιο
1 ποτήρι κρασί λευκό
½ ποτήρι ζάχαρη
2-3 κουταλιές σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν και το γλυκάνισο.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το σπορέλαιο, το κρασί και την ζάχαρη
και χτυπάμε για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στον κάδο ζυμώνοντας σε μέτρια ταχύτητα,
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική,
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
Την στρώνουμε με το χέρι, να πάει παντού ομοιόμορφα.
Με κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε την επιφάνεια σε ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180ο για 45 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε από την φόρμα και κόβουμε στα σημεία που είχαμε χαράξει.
Τοποθετούμε τα παξιμάδια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα
και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 130ο, μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Χαλβάς Φαρσάλων
ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα σπορέλαιο (παρά λίγο)
2 κούπες γεμάτες κορν φλάουρ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη για την καραμέλα
1 κούπα ξηρούς καρπούς
προαιρετικά αρωματικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κάνουμε τη μία κούπα ζάχαρη καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αφού τα νακατέψουμε πριν λίγο. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μίγμα και να ξεκολλάει από τηην κατσαρόλα. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι, πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ στο φούρνο μέχρι να καραμελώσει.

κουλουράκια μαστίχας

1 κούπα λικερ μαστίχας
1 κούπα ζαχαρινη
1 κούπα σπορέλαιο
1 κ.γλυκου μπαικιν
1 κ.γλυκου σόδα
1 κουτ.γλυκου μαστιχα σκονη
1/2 κουταλακι γλυκου μαχλεπι σκονη
4-5 κούπες φαρινα
σουσαμι για πασπαλισμα
χτυπάμε το λάδι,λικερ και την ζαχαρινη.Προσθέτουμε την μαστίχα,το μαχλεπι και σιγα σιγα το αλευρι ανακατεμένο με το μπαικιν και τη σόδα.Αφηνουμε τη ζύμη 10 λεπτα σκεπασμενη.Πλαθουμε τα κουλουρακια στο σχημα που θελουμε.Τα αλοιφουμε με νερο και τα πασπαλίζουμε με λιγο σουσαμι.Ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτά.

εκμεκ καταιφι νηστησιμο

1 πακετο καταιφι
250 γρ φυτικη μαργαρινη
3 συσκευασιες ανθος αραβοσιτου πορτοκαλι(οχι στιγμης)
1 λιτρο χυμο πορτοκαλι
1 1/2 κουπες ζαχαρη
για το σιροπι
1 κιλο ζαχαρη
2 1/2 ποτηρια νερο
φλουδα λεμονιου
ξυλο κανελας
ανοιγουμε και ξαινουμε το καταιφι.Αλειφουμε το ταψι με βουτυρο και το στρωνουμε μεσα.Ραντιζουμε με το λιωμενο ζεστο βουτυρο.Ψηνουμε στο φουρνο μεχρι να ροδισει.Εντωμεταξυ φτιαχνουμε το σιροπι βραζοντας τα υλικα.Μολιε ετοιμαστει αφαιρουμε το λεμονι και την κανελα και περιχυνουμε το καταιφι που εχουμε αφησει να κρυωσει λιγο.
Για την κρεμα βραζουμε το ανθος συμφωνα με τις οδηγιες αντικαθιστωντας το γαλα με τον χυμο προσθετοντας κσι την ζαχαρη.Αφηνουμε να κρυωσει στο ψυγειο.Οταν την βγαλουμε απο κει την χτυπαμε λιγο στο μιξερ να αφρατεψει.Κατοπιν την στρωνουμε πανω απο το καταιφι.
Διακοσμουμε με 1 τριμμενο στο μουλτι παστελι αμυγδαλου.

Διαβάστε Επίσης  Σπαγγέτι με μπέικον και κρέμα

νηστίσιμη μπουγάτσα

υλικα κρεμας
2 λίτρα νερό
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες ρυζάλευρο(το μωρουδιακο ξερετε! )
4 βανίλιες
ελάχιστο αλάτι
150 γρ.φυτικη μαργαρινη
1 πακετο φυλλο κρούστας
αρκετη κανελοζαχαρη(ζαχαρη και κανελα ανακατεμενα)
Βράζουμε σε κατσαρόλα ολα τα υλικα ανακατεύοντας συνεχως μεχρι να πήξει.Κατεβάζουμε απο τη φωτια και προσθέτουμε 4 κουταλιες μαργαρίνη.Βουτυρώνουμε το ταψι μας και βαζουμε 6 φυλλα βουτυρωμενα το καθένα και πασπαλισμένα με αρκετη κανελοζάχαρη.Ρίχνουμε την κρέμα.Βάζουμε απο πάνω άλλα 6 φύλλα βουτυρωμενα ενδιάμεσα και πασπαλισμενα με κανελοζάχαρη.Διπλώνουμε τις άκρες και ψήνουμε 40 λεπτά στους 180.Πασπαλίζουμε το κομμάτι μας με άχνη και κανέλα.

Τάρτα νηστίσιμη

χρειαζόμαστε

για τη ζύμη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι λάδι
2-3 φλιτζάνια αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια
Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό, ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αυτή τη ζύμη τη φτιάχνω για πίτσα κανονικά, μόνο που αντί για νερό, συνήθως βάζω γάλα. Η ποσότητα είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου, εγώ εδώ έβαλα τα ¾.
για τη γέμιση

3 πατάτες
1 πράσο
1 φλιτζάνι αρακά
1 μεγάλο καρότο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλάκι θυμάρι
6 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά κέτσαπ
3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2-3 ντομάτες
Λειώνουμε τις πατάτες στο μπλέντερ με 2-3 κουταλιές λάδι. Σε ένα κατσαρολάκι, με το υπόλοιπο λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πράσσο, προσθέτουμε λίγο νερό και ρίχνουμε το καρότο, τον αρακά και το θυμάρι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν και να μείνουν μόνο με το λάδι. Μπορούμε να βάλουμε ότι λαχανικά θέλουμε, θα έβαζα και μανιτάρια αλλά κάποιος δεν τα έτρωγε.
Στρώνουμε την ζύμη σε ένα ταψί και αλείφουμε με το κέτσαπ. Ανακατεύουμε ελαφρά τον πουρέ της πατάτας με τα λαχανικά και την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε πάνω από τη ζύμη. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις στρώνουμε όσο μπορούμε πιο κοντά η μια με την άλλη ώστε να μη μείνει κενό και ξεραθεί στο ψήσιμο η πατάτα.
εγώ έβαλα τριμμένη ντομάτα αλλά ήτανε πολύ ζουμερή και γι αυτό έριξα και λίγη τριμμένη φρυγανιά στη μέση του ψησίματος για να απορροφήσει λίγο τα υγρά της ντομάτας. Όταν το ξαναφτιάξω θα βάλω ντομάτα σε φέτες, νομίζω είναι καλύτερα.
Ψήνουμε στους 180-190β για 35-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει γίνει.

Καρυδόπιτα
Υλικά
3/4 φλυτζανιού ταχίνι
1,1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι ξανθές σταφίδες
1/2 φλυτζάνι μαύρες σταφίδες
1,1/2 φλυτζάνι χοντροαλεσμένη καρυδόψυχα
1 φλυτζάνι τρούφα σοκολάτας
2 φλυτζάνια μαλακό αλεύρι
2 φλυτζάνια σκληρό αλεύρι
το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
250 γραμ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Με το μίξερ χτυπάμε το ταχίνι με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει.
Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα) και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη φόρμα ή αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και την περιχύνουμε με την κουβερτούρα την οποία έχουμε λιώσει σε μπαιν-μαρί.
Μπακλαβάς από αμύγδαλα με αρώματα μελιού και ανθόνερο
Για ένα μέτριο τετράγωνο ταψί φούρνου (που καλό θα είναι να είναι αντικολλητικό) θα χρειαστείτε:
600 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα,
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας,
2-3 κουταλιές ανθόνερο,
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα,
1/4 κουταλάκι κοφτό βανίλια σκόνη,
700 γραμμάρια μέλι ανθέων,
και ελαιόλαδο ελαφρύ.
Απλώνετε την αμυγδαλόψιχα σε ταψί φούρνου και την βάζετε κάτω από το γκρι να ροδίσει ελαφρώς. Προσοχή με την κάψετε, άρωμα θέλουμε να πάρει.
Όπως θα βγει ζεστή από τον φούρνο την ραντίζετε με το ανθόνερο.
Ανακατεύετε καλά μ’ ένα κουτάλι. Αφού κρυώσει την περνάτε από το multi χωρίς όμως να την κάνετε σκόνη.
Ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με την κανέλα και την βανίλια και ετοιμάζετε το ταψί που θα φτιάξετε τον μπακλαβά, λαδώνοντάς το ελαφρά. Στρώνετε 4 φύλλα κρούστας που πάντα λαδώνετε ελαφρά μ’ ένα πινέλο. Σκορπίζετε πάνω αμυγδαλόψιχα. Συνεχίζετε με 2 φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά. Αμυγδαλόψιχα-φύλλα 2 και συνεχίζετε μέχρι να σας μείνουν 4-5 φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκέπασμα του μπακλαβά. Τις άκρες που θα περισσεύουν γυρίστε τις προς τα μέσα. Ενώ στο κλείσιμο με τα 4-5 φύλλα της κορυφής, θα τα κόψετε στην μέση και θα φροντίσετε να είναι η επιφάνεια του γλυκού καλά ευθυγραμμισμένη.
Χαράσσετε τον μπακλαβά και ψήνετε σε προθερσμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Κλείνετε τον φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστός ο μπακλαβάς τον περιχύνετε μέσα στις χαρακιές του με το μέλι. Τον αφήνετε και αυτός θα απορροφήσει όλο το μέλι.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως για τον μπακλαβά δεν είναι απαραίτητο να βάλετε ένα πολύ ακριβό μέλι. Ένα ανθόμελο ή πορτοκαλόμελο του εμπορίου, θα κάνει καλά την δουλειά του, δίνει την γλύκα που θέλει το γλυκό ενώ δεν χρησιμοποιείτε καθόλου ζάχαρη και νερό. Το γλυκό έτσι μένει τραγανό για πολλές μέρες.
Χαλβάς σιμιγδαλένιος σε ταψί
Υλικά:
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
1 κιλό ζάχαρη
6 + 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
1/2 βιτάμ
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
χυμό ενός λεμονιού
(Προαιρετικά: ινδοκάρυδο, καρύδια, κανέλα)
Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το βιτάμ και το λάδι, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό του λεμονιού και μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε τις βανίλιες. Μετά ρίχνουμε το σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Όταν κρυώσει, κόβουμε τον χαλβά με κομμάτια και τον σερβίρουμε. Αν τον κάνουμε ξανθό, τον πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο. Αν τον θέλουμε πιο σκούρο, τον πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.
Ρυζόπιτα νηστίσιμη
Υλικά:
Για το μείγμα ρυζιού:
14 φύλλα κρούστας 
500 γραμ. ρύζι γλασέ (περίπου 2 μεγάλα φλ. τσαγιού)
4 + 1/2 φλ. τσαγιού νερό
λίγο αλάτι 
1 πακέτο βιτάμ 
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 δόσεις άρωμα βανίλιας
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες 
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
Για το μείγμα των καρυδιών:
2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
1 φλ. ζάχαρη 
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
(Για όποιον δεν προτιμά την πολύ γλυκιά γεύση, ας μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης, δηλαδή 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη στο μείγμα των καρυδιών).
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει και να “πιει το νερό” του. Ρίχνουμε το μισό βιτάμ, το 1 φλιτζάνι ζάχαρη, τις 2 βανίλιες, τις σταφίδες, και λίγη κανέλλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με βιτάμ. Στρώνουμε κάτω 3 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών. Βάζουμε από πάνω 2 φύλλα βουτυρωμένα και ρίχνουμε ένα μέρος από το μείγμα του ρυζιού. Από πάνω βάζουμε άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με καρύδια, άλλα 2 φύλλα, ρύζι… πάλι 2 φύλλα, καρύδια και πάλι ρύζι… Κανονίζουμε τις στρώσεις ώστε να έχουμε τρεις στρώσεις ρύζι, με το ρύζι στην τελευταία στρώση. 
Τέλος καλύπτουμε με 3 φύλλα βουτυρωμένα, χαράζουμε την πίτα μας, την ραντίζουμε με λίγο νερό και σιγοψήνουμε στους 160 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινήσει.
Λαδο-ρεβανί
Υλικά:
3 ποτήρια λάδι
4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια αλεύρι
4 ποτήρια νερό
μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα για στόλισμα
ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να γίνει μία ζύμη. Το βάζουμε λίγο στη φωτιά να δέσει.
2. Αλείφουμε ένα ταψί (σε ανάλογο μέγεθος που να έχει το γλυκό μας πάχος 2 εκατοστά) με λάδι, χαράζουμε μπακλαβαδωτά και στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο.
3. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο , μέχρι να αποκτήσει η επιφάνεια ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
4.Σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα.
Κουλουράκια µε πολτό φρούτων
Υλικά (για 2 λαµαρίνες)
1 µήλο
1 µπανάνα
2 πορτοκάλια
½ ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βρόµη, αλεσµένη
1 κ.γ. σόδα, µαγειρική
1/4 κ.γ. αµµωνία
1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ
½ κιλό αλεύρι
Εκτέλεση
Χτυπάµε στο multi τα φρούτα, όπως θα φτιάχναµε µια φρουτόκρεµα.
Στον κάδο του µίξερ χτυπάµε ελαφρώς το λάδι µόνο του για να αφρατέψει. Στη συνέχεια ρίχνουµε όλα τα υλικά (τα φρούτα πολτοποιηµένα πλέον) εκτός από το αλεύρι. Σταµατάµε το µίξερ και ρίχνουµε λίγο λίγο και το αλεύρι.
Πλάθουµε τη ζύµη µε τα χέρια. Αν κολλάει στα χέρια µας, τα λαδώνουµε ελαφρώς. Σχηµατίζουµε µπαστουνάκια, ενώ παράλληλα προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Στρώνουµε χαρτί ψησίµατος σε ένα ταψί και τοποθετούµε τα κουλουράκια. Τα ψήνουµε για 20 λεπτά.
Τip
Τα κουλούρια είναι άγλυκα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη, ώστοσο και 1 επιπλέον μπανάνα μπορεί να δώσει έξτρα γεύση.
Καρυδογλυκάκια
Υλικά
1 ποτήρι λάδι
1/2 ποτήρι καρύδα
3 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη
σιρόπι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη 
1 1/2 ποτήρι νερό
1 βανίλια
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200β. Τα βουτάμε στο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με καρύδα. Εγώ τα βουτάω σε ένα μπολάκι με καρύδα.Όταν ψηθούν μοιάζουν σαν τους κουραμπιέδες (τουλάχιστο αυτούς που φτιάχνω εγώ) λίγο ευαίσθητοι. Σιροπιάζονται όμως εύκολα χωρίς απώλειες. Τα μισά τα σιρόπιασα κρύα και τα υπόλοιπα επειδή δεν μπορούσα να περιμένω τα σιρόπιασα ζεστά. Δεν είδα καμιά διαφορά. Βέβαια εγώ δεν τα θέλω και πολύ σιροπιασμένα. Επίσης δεν είναι και πολύ γλυκά. Όποιος θέλει, βάζει στη ζύμη λίγη ζάχαρη παραπάνω.
Υλικά:
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
Χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φράουλες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις βάζουμε σε μια λεκάνη και στύβουμε επάνω τον χυμό του λεμονιού. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με νερό, τόσο ώστε να την σκεπάζει καλά και αφήνουμε να βράσουν και να γίνουν σχεδόν πυκνό σιρόπι. Ρίχνουμε τις φράουλες να πάρουν μια-δυο βράσεις, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Βγάζουμε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα με προσοχή να μην λιώσουν και ξαναβάζουμε το σιρόπι στη φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει καλά και ξαναρίχνουμε τις φράουλες να δέσουν κι αυτές. Όταν είναι έτοιμο αδειάζουμε σε γυάλινα βάζα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *