Ραπανάκι

 

Το ραπανάκι είναι φυτό με βολβό, που τρώγεται. Από τον Θεόφραστο μας έμεινε η ονομασία
«ραφανίιδα», αλλά και πολλοί άλλοι αρχαίοι συγγραφείς περιλαμβάνουν το ραπανάκι στα κείμενά τους.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού, θωρακίζοντάς τον από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών. 

.

 

Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει την επούλωση πληγών, μέσω της συμμετοχής της στην ανάπλαση του κολλαγόνου του δέρματος. Πλούσια, όμως, είναι η περιεκτικότητα του  απανιού και σε λουτεΐνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Είναι αντισηπτικό και κάνει καλό στα αρθριτικά, είναι αντιραχιτικό, και βοηθάει στους ρευματισμούς. Έχει αποτοξινωτική δράση στο συκώτι και μειώνει τα αέρια από το έντερο, καθαρίζοντάς το από διάφορα παράσιτα. Χρησιμοποιείται και ως αντιπυρετικό, βοηθάει στη χώνεψη, στις βροχίτιδες, στο άσθμα και τη ραχίτιδα. Είναι επίσης καλό για το συκώτι και την πηκτικότητα του αίματος. Τέλος, φαίνεται ότι βοηθάει τα άτομα που έχουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη και στη χολή. Με λίγα λόγια, είναι θαυματουργό! Αποτελεί εύγευστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ, το οποίο συχνά  καταναλώνεται πριν από το φαγητό ως ορεκτικό. Τα ραπανάκια πρέπει να τρώγονται ωμά, καθώς έτσι διατηρούνται αναλλοίωτες οι θρεπτικές τους ουσίες.
Η κατανάλωση 2 έως 3 ραπανιών μετρίου μεγέθους προσδίδει περίπου 15 mg βιταμίνης C, ποσότητα η οποία καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης από ενήλικες. 

Διαβάστε Επίσης  Τι πρέπει να τρως για μια ισορροπημένη διατροφή ανάλογα με την ηλικία σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *