Ο παραδοσιακός τρόπος της γιαγιάς: με κρεμμύδι & καλσόν!

Καλές οι μοντέρνες και πρωτότυπες ιδέες αλλά καλό είναι να μη ξεχνάμε τις παραδόσεις
. Η παραδοσιακή τεχνική για το βάψιμο των αυγών θέλει κρεμμύδι και καλσόν, όπως το έκαναν οι γιαγιάδες της ελληνικής επαρχίας (ή έστω η δικιά μου).

Αυγά πασχαλινά νοσταλγικά όπως άλλοτε
Με κρεμμύδι και καλσόν

Θυμάμαι πόσο εντύπωση μου έκανε, μικρό κοριτσάκι ακόμη όταν έβλεπα τη γιαγιά να βλάφει τα αυγά με ιεροτελεστία… Χρειάζεται ώρα, όρεξη κι υπομονή για να βάψεις τ΄αυγά με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει.

Μπορεί τo χρώμα να μην είναι φανταχτερό, το αποτέλeσμα όχι τόσο “ατσαλάκωτο”, φέρνει όμως έντονα μια νοσταλγία και θύμισες από το παρελθόν γλυκιές, που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις.

Διαβάστε Επίσης  «Αντίο κύριε Στέλιο, η σπάνια καλοσύνη σου... » -Εργαζόμενοι στο Σκλαβενίτη πλημμύρισαν με μηνύματα τα social media

Ξέχνα τις στάμπες και τα αυτοκόλλητα!
Η παράδοση προστάζει τα πάντα να γίνονται φυσικά κι οικολογικά γι΄αυτό βγαίνεις στη γύρα και κόβεις φυλλαράκια δέντρων. Αυτά είναι οι στάμπες σου, τα σχέδια που θα αποτυπωθούν πάνω στα βαμμένα σου αυγά.

Τοποθετείς ένα φυλλαράκι πάνω στο αυγό, έτσι ώστε να το αγκαλιάσει και στη συνέχεια, το τυλίγεις μέσα σε στρώσεις από φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών, έτσι ώστε όλη η επιφάνεια να καλυφτεί ομοιόμορφα. Και τώρα, ήρθε η ώρα του καλσόν. Βάζεις το τυλιγμένο αυγό προσεχτικά μέσα σε ένα κομμάτι καλσόν και το δένεις σφιχτά αλλά προσεκτικά με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο. 

Συνεχίζεις την ίδια ιεροτελεστία. Ένα – ένα τα αυγά τυλίγονται και στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε κατσαρόλα με νερό και μπόλικο ξίδι μέχρι να πάρουν μια βράση. Μόλις το νερό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, κλείσε τη φωτιά κι άσε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και με κλειστό το καπάκι για τουλάχιστον ένα 20λεπτο. 
Τέλος, βγάζεις τα αυγά – μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρυπητή κουτάλα γι΄αυτό το σκοπό – τα ξετυλίγεις, τα γυαλίζεις με μια πετσετούλα που έχεις νοτίσει σε ελαιόλαδο και ιδού! Βαμμένα, γυαλιστερά αυγά με σχέδιο- στάμπα σαν αυτά που έφτιαχνε η γιαγιάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *