Ευεργετικές ιδιότητες απο γάλα Γαϊδούρας

Το γάλα γαϊδούρας είναι ευρέως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πολλοί μελετητές  ανά τον

κόσμο έχουν ασχοληθεί με αυτό το πολύτιμο αγαθό.

  • Το γάλα όνου, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε λυσοζύμη, παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση(Pilla et al., 2010; Zhang et al., 2008).
  • Έχει αποδειχθεί επίσης, η θετική επίδραση του κατά την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης του ανθρώπου μέσω της διατροφής (Dell’ – 23 – Orto et al., 1993).
  • Ακόμη, ο Wolter (1996) επισημαίνει τη θετική επίδραση του γαϊδουρινού γάλακτος κατά την οστεογένεση, τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και κατά την ανάρρωση ασθενών με καρδιακά προβλήματα και ασθένειες.
  • Οι Pinto και Sportelli (1998), δίνουν έμφαση στην παρεμπόδιση του γήρατος από τη θετική δράση του γαϊδουρινού γάλακτος (Ivankovic et al., 2009).
  • Το γάλα του όνου, χρησιμοποιείται επιτυχώς σε κλινικές δοκιμές, σε παιδιά που εμφανίζουν το σύνδρομο CMPA και χαρακτηρίζεται από επαρκή θρεπτικότητα και γευστικότητα (Monti et al., 2007).
  • Η συγκέντρωση της λυσοζύμης στο γάλα του όνου, έχει αποδειχθεί ότι φτάνει τα 4.000 mg/l (Guo et al., 2007) ενώ, σε άλλη έρευνα έχει αποδειχθεί ότι η τιμή της κυμαίνεται στα 1.000 mg/l (Vincenzetti et al., 2007). Στο ανθρώπινο γάλα, η αντίστοιχη συγκέντρωση κυμαίνεται στα 40-200 mg/l και στο αγελαδινό γάλα είναι 0,09mg/l (Chiavari et al., 2005; Vincenzetti et al., 2008).
  • Συγκεκριμένα έχει παρουσιάσει αναχαιτιστική δράση στην ανάπτυξη των στελεχών Salmonella choleraesuis και Shigella dysenteriae (Zhang et al., 2008) τα οποία αποτελούν δύο σημαντικά για τον άνθρωπο, παθογόνα βακτήρια
  • Στη μελέτη των Coppola et al. (2002), μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι η λυσοζύμη απουσιάζει από το γάλα του όνου, μόνο μετά την θερμική επεξεργασία του στους 121ο C για 10 λεπτά.
  • Επίσης, μια πρόσφατη μελέτη, που αφορούσε τα πολυαλλεργικά νεαρά άτομα, απέδειξε ότι ενώ το άτομα αυτά λάμβαναν γάλα γαϊδούρας ως υποκατάστατο του ανθρώπινου, παρουσίασαν σημαντική αύξηση στο ανάστημα και το βάρος τους, σε σχέση με άτομα που δεν λάμβαναν γάλα γαϊδούρας (Monti et al., 2008)
Διαβάστε Επίσης  Γιάννης Μπέζος- Ηρώ Μπέζου: Μαζί στη σκηνή μετά από πέντε χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *