Το καρότο

Το καρότο με μια γρήγορη ματιά  Το πιο χαρακτηριστικό πορτοκαλί λαχανικό είναι το καρότο, το

οποίο, εκτός από το έντονο χρώμα που προσδίδει στις σαλάτες και στο φαγητό μας, δίνει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά.

Θεραπευτικές ιδιότητες

  • Ανοίγει την όρεξη και αυξάνει την έκκριση των πεπτικών υγρών.Είναι καλή θεραπεία για τον τυμπανισμό, τους κολικούς, την κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις μολύνσεις του εντέρου και τα πεπτικά έλκη.
  • Οι διουρητικές ιδιότητες του καρότου ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών και την κυστίτιδα. Είναι αποτοξινωτικό και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση του εκζέματος και της ακμής. Επίσης,βοηθά στις περιπτώσεις αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας.
  • Η αποχρεμπτική δράση του βοηθά στη ρευστοποίηση και αποβολή της βλέννας από τους πνεύμονες, σε περιπτώσεις βήχα, βρογχίτιδας και άσθματος.
  • Οι αντισηπτικές ιδιότητές του συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων από βακτήρια και ιούς, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και οι παιδικές αρρώστιες (ιλαρά, ανεμοβλογιά).
  • Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνουν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις εκφυλιστικές παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την καρδιά και το κυκλοφορικό.
  • Η κατανάλωση 1-2 καρότων καθημερινά μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% και βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών και αρτηριακών παθήσεων.
Διατροφικά στοιχεία ανά φλιτζάνι ακατέργαστου καρότου (122 g)
Θερμίδες 52,46 kcal
karota_pinakas
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. Πηγή: USDA Nutrient database
Διαβάστε Επίσης  Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *