Κανέλα, ένα μπαχαρικό πραγματικό φάρμακο

Κανέλα, ένα μπαχαρικό πραγματικό φάρμακο

Ένα από τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά είναι η κανέλα πολλοί από εμάς την προσθέτουμε μάλιστα στη μηλόπιτα, τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα ή ακόμα και στον κιμά.
Όπως δείχνουν, όμως, πολλές μελέτες υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προσθέτουμε την κανέλα σε… ότι βρούμε.
Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η ενσωμάτωση της κανέλας στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει γενικά την υγεία.

.

Πέραν του ότι θα προσθέτει, αδιαμφισβήτητα, γεύση, η κανέλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, σίδηρο, φλαβανόλες και μαγγάνιο, δηλαδή σε μερικά από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά.
Οι οκτώ κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη κανέλας είναι οι εξής:
Η κανέλα ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Όπως έχει αποδειχθεί η μυρωδιά της κανέλας ενισχύει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η πρόσληψή της βελτιώνει γενικότερα τη λειτουργία του… υπολογιστή του ανθρωπίνου σώματος. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ή γεύση της κανέλας μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.
Η κανέλα βοηθά, επίσης, στην ενίσχυση της μνήμης, τη συγκέντρωση, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επίσης, η κατανάλωση λίγης κανέλας κάθε ημέρα βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στην αποφυγή πονοκεφάλων.
Η κανέλα κάνει καλό στην καρδιά
Η ενίσχυση της διατροφής με κανέλα βοηθά στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων. Η σιναμαλδεύδη έχει διερευνηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Η κανέλα βοηθά στην απώλεια βάρους
Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση, όπως είναι γνωστό μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Αν κάποιος ενισχύσει τη διατροφή του με κανέλα τα αποτελέσματα θα είναι πιο θεαματικά.
Και αυτό γιατί η κανέλα βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, κάτι το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους.
Αντιδιαβητική δράση
Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουμε σε σχέση με την επίδραση της κανέλας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Η κανέλα καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.
Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.
Η κανέλα βελτιώνει την υγεία του εντέρου σας
Η κανέλα προλαμβάνει τη δυσπεψία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη διάρροια. 
Η κανέλα βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Η κανέλα βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης και της εξάπλωσης τωνκαρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται με γλυκόζη και αγνοούν τα μεταβολικά σήματα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχει έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η κανέλα, όπως περιγράψαμε παραπάνω και όπως είναι γνωστό, βοηθάει.
Αντιμικροβιακή δράση
Συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Για το λόγο αυτό η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως που περιέχουν ωμά τρόφιμα.
Η κανέλα κάνει καλό στα ούλα
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στοματικών διαλυμάτων και καραμελών και αυτό γιατί διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά στην προστασία των ούλων και των δοντιών. Επίσης, βελτιώνει την αναπνοή.
Η κανέλα κάνει καλό στο δέρμα
Λόγω των αντιβακτηριδιακών της ιδιοτήτων η κανέλα βοηθά στην ανακούφιση από τον κνησμό και την ερυθρότητα του δέρματος. Επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, ενώ λόγω της φυσικής θερμότητας που παράγει μπορεί να χρησιμοποιείται και στο μασάζ βοηθώντας στην ανακούφιση τωνπόνων των μυών και των αρθρώσεων.
Και θα σας εκπλήξω λίγο, επειδή πολύ παραφιλολογία διαβάζουμε (και ακούμε ενίοτε) γύρω από την κανέλα, ας δούμε πια είναι αυτή που πραγματικά μας δίνει τις παραπάνω ιδιότητες σε ποσότητα  που μπορεί όντως να βοηθήσει τον οργανισμό 
Διαβάστε Επίσης  Τι μπορεί να αποκαλύψει το χρώμα των ματιών μιας γυναίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *