Καρύδια: Μία υπερτροφή, σωστό γιατρικό

Καρύδια: Μία υπερτροφή, σωστό γιατρικό

Ακούμε συχνά για τη διατροφική αξία των ξηρών καρπών και τα οφέλη τους στην υγεία. Σήμερα, θ’ ασχοληθούμε με το καρύδι, ένα πραγματικό superfood!


Γεμάτα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, και πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, τα καρύδια είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών.

.


Πλούσια σε Ω3 λιπαρά

Tο συστατικό στο οποίο οφείλουν τη διατροφική τους «ιδιαιτερότητα» είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα καρύδια, αποτελούν μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ είναι υψηλότερη από κάθε άλλο είδος ξηρού καρπού. Αν λοιπόν θέλετε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με Ω3, καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα καρύδια.

Καρδιά από… ατσάλι

Τα καρύδια φαίνεται πως αποτελούν ένα φυσικό γιατρικό για την υγεία τηςκαρδιάς καθώς μειώνουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, της αρτηριακήςπίεσης, του οξειδωτικού στρες και ορισμένων δεικτών φλεγμονής, αλλά και βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων. 

Μελέτη του 2004, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», έδειξε ότι η αντικατάσταση μονοακόρεστων λιπαρών με καρύδια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερίνης.

Μυαλό…ξυράφι!

Παράλληλα, πλήθος ερευνητικών δεδομένων έχει συνδέσει την κατανάλωση καρυδιών με την υγεία του εγκεφάλου, καθώς φαίνεται ότι τόσο ορισμένα συστατικά που περιέχονται στα καρύδια, όσο και η συνεργιστική τους δράση, οδηγούν σε βελτίωση δεικτών που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία και πιθανότατα δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισηςεκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος γιαεγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

Άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καρύδια φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου. 

Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Cancer Research».

Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών) και έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου.

Σε αντίθεση με τα χημειοθε­ρα­πευτικά φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική και θα μπορούσε να χορηγείται μαζί με αυτά για να ενισχύσει τη δράση τους. 

Μελέτες δείχνουν, πως τα καρύδια ενδεχομένως σχετίζονται και με την ποιότητα του ύπνου Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, επομένως χαρίζει καλύτερο ύπνο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά δείκτες που σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα. 


Στοιχεία από: www.clickatlife.gr 

Διαβάστε Επίσης  Το Τρικ Με Τη Μπανάνα Που Θα Κάνει Τα Πόδια Σου Πιο Απαλά Και Μεταξένια!

Αφήστε μια απάντηση