Οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας στο βιολογικό κήπο

Μπορεί η κάμπια να μεταμορφώνεται στην πορεία της ζωής, της σε μια πανέμορφη πεταλούδα, όμως δυστυχώς, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς στο βιολογικό μας κήπο.

Στην περίπτωση που δεν την αντιμετωπίσουμε άμεσα, κινδυνεύουμε να μας αφανίσει όλα μας τα φυτά και να μείνουμε χωρίς παραγωγή.

Πως μπορούμε όμως να καταπολεμήσουμε τις κάμπιες οικολογικά, αποφεύγοντας τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων ;

Σκεύασμα με πράσινο σαπούνι
Σε ένα λίτρο νερό, προσθέστε μια κουταλιά πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικό για τα πιάτα, μια κουταλιά οινόπνευμα και μια ελαιόλαδο.

Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε τα φυτά, κυρίως από την κάτω μεριά των φύλλων, αφού εκεί συχνάζουν οι κάμπιες.

Προτιμήστε να εφαρμόσετε το μείγμα, τις απογευματινές ώρες ή έστω ημέρες με συννεφιά.

Δυστυχώς δε δρα προληπτικά, οπότε ίσως χρειαστεί κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου να επαναλάβετε τη διαδικασία.   

Βάκιλος Θουριγγίας
Ο Βάκιλος Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis), είναι ένας φυσικός εχθρός των προνυμφών – καμπιών, με θεαματικά αποτελέσματα στη βιολογική καλλιέργεια.

Οι νεαρές προνύμφες είναι ευαίσθητες στο βακτήριο, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία πρέπει να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες για να θανατωθούν.

Τα αυγά δεν προσβάλλονται, ενώ η έγκαιρη και σωστή εφαρμογή του βάκιλου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μετά από μερικές ώρες που οι κάμπιες θα αφομοίωσουν το βακτήριο σταματάνε να τρώνε.

Ο Βάκιλος Θουριγγίας παράγει σπόρια και κρυστάλλους πρωτεΐνης, η οποία σκοτώνει τις κάμπιες μέσα σε λίγες μέρες.

Συνήθως οι κάμπιες πεθαίνουν μετά από 2-5 μέρες. Ο βάκιλος είναι αποτελεσματικός μόνο εναντίον των προνυμφών και είναι τελείως ακίνδυνος για άλλα ζώα ή φυτά.

Το βακτήριο μετά νεκρώνεται και αποσυντίθεται και ότι απομένει από αυτό όντας φυσικό προϊόν, απορροφάται στην τροφική αλυσίδα και έτσι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη υπολείμματα που να απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
https://www.organiclife.gr
Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα το 1902 γεννήθηκε η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη

Αφήστε μια απάντηση